Interview met Mark & Valentijn, founders van startup Wanderbrief

Hoe is het idee voor Wanderbrief ontstaan?

Mark: Het idee van Wanderbrief is geïnspireerd op een persoonlijk project genaamd; 'The Backpacker Intern', waarmee ik in 2 jaar tijd bij 32 bedrijven in 27 landen op 7 continenten heb gewerkt. Ik werkte niet voor geld maar ruilde mijn diensten voor vluchten, eten en onderdak. Het was een onbeschrijfelijk mooi avontuur waarmee ik de hele wereld heb gezien en tegelijkertijd mijn carrière bleef bouwen. Toen ik terugkwam in Amsterdam dronk ik een biertje met Valentijn en samen ontdekten we dat ik niet alleen was, maar dat er een hele generatie millennials hongerig is naar avontuur. Maar liefst 78% van de millennials vindt ervaring belangrijker dan geld. Daarnaast is de freelance markt booming. Inhakend op die trends zijn we Wanderbrief begonnen; een community waarbij creatieve freelancers hun skills ruilen voor ervaring in het buitenland.

Wat maakt jullie anders dan andere online marktplaatsen?

Valentijn: Het talent in onze community wordt niet gedreven door geld, maar door de intrinsieke motivatie om waardevolle werk- en levenservaring op te doen in het buitenland. Dit maakt hen ’s werelds meest gedreven talent. Dat merken we aan Wanderbriefers die allemaal nóg een keer op pad willen en aan de kwaliteit van het creatieve werk wat zij maken. Zo waren de best scorende Instagram foto’s van het Vodafone Nederland account gemaakt door Wanderbriefer Philipp uit Oostenrijk.

Wat beschouw je als het grootste succes sinds jullie zijn begonnen met Wanderbrief?

Mark: Iets nieuws beginnen is altijd spannend. Met Wanderbrief kregen we vanaf dag één enorm veel tractie en de community groeide in minder dan 10 maanden naar 6000 creatieven uit 77 landen. We hebben partnerships opgezet met grote namen zoals Adobe, Vodafone, RICOH, Amnesty International en de United Nations. Inmiddels hebben we Wanderbriefers van tientallen nationaliteiten verbonden met bedrijven in heel Europa. Het feit dat we dit hebben bereikt zonder externe investering beschouw ik als het grootste succes van Wanderbrief. Tot nu toe dan hè.

Wat was jullie grootste tegenslag tot op heden?

Valentijn: Op 4 februari dit jaar gingen we live in beta. Na twee uur klapte de site eruit omdat teveel mensen het platform tegelijk bezochten. Terwijl onze lancering langzaam wereldpers werd stond wanderbrief.com ineens offline. Na maandenlang hard werken is dat flink balen. Dankzij onze developer waren we gelukkig snel weer up and running. De les? Zorg dat je er klaar voor bent als je bedrijf internationaal wordt opgepikt.

Waar staat Wanderbrief over 5 jaar?

Mark: Over 5 jaar is Wanderbrief de grootste on- en offline community van creatieven en bedrijven wereldwijd. Een netwerk waarbij mensen van verschillende culturen ideeën uitwisselen, bedrijven betere business resultaten behalen en een wereld die mooier is geworden doordat we elkaar beter begrijpen. Naast een online platform is ons merk verder uitgebouwd middels een eigen mediakanaal, events, producten en co-working and living spaces.

Wat is jullie grootste uitdaging in internationaal ondernemen?

Valentijn: Het bouwen van een globaal én lokaal netwerk is een flinke uitdaging. Onze voornaamste strategie is dat we door het jaar heen op alle grote creatieve festivals binnen en buiten Europa actief zijn. Zo stonden we in 2016 al op South By Southwest in Texas, het D&AD festival in London, Cannes Lions Festival of Creativity in Frankrijk en staan we begin december op Eurobest in Rome. Daar delen we ons verhaal en onderhouden we connecties met onze stakeholders; merken, bureaus én natuurlijk creatief talent. Daarnaast werken we met lokale ambassadeurs die Wanderbrief representeren en new business acquisitie voor ons doen. Dit is tevens de reden dat wij zo exponentieel groeien; écht samenwerken met onze community en optimaal gebruik maken van hun kennis en netwerk.

Welk moment is je het meest bijgebleven tot nu toe?

Mark: In Augustus 2016 hebben we een 48 uurs Accelerator in de U.S. georganiseerd om 360 Global Changemakers uit 120 landen voor te bereiden op een pitch voor de United Nations. Na een succesvol evenement met sprekers van o.a. Google NYC en R/GA mochten we Wanderbrief presenteren op het hoofdkantoor van de United Nations in New York City. Dat was wel even een bucket list momentje.

Valentijn: Afgelopen zomer waren we geselecteerd voor de prestigieuze Cannes Lions Innovation R/GA Startup Academy. Na een wereldwijde zoektocht zat Wanderbrief bij de tien gelukkige startups, als enige en eerste Nederlandse startup ooit. Een week lang werden we begeleid door global industry leaders zoals Jim Stengel (oud CMO P&G), Lars Bastholm (CCO Google), Bob Greenberg (Founder R/GA) en vele anderen. Het was echt waanzinnig om door deze mensen, die je normaal alleen op grote podia ziet, één op één begeleid te worden in het bouwen van ons bedrijf. Een goed voorbeeld doet volgen toch?

Welke tips zou je start-ups of kleine ondernemers geven om in korte tijd verder te komen?

Mark: Iets nieuws in de markt zetten kost enorm veel kracht en tijd. Niets is meteen perfect dus je hebt goudeerlijke feedback en hulp nodig. Van wie kun je dat nu beter krijgen dan van vrienden? In ons geval is Wanderbrief zo snel gegroeid omdat we niet bang zijn om onze vrienden om hulp te vragen. We zijn het bedrijf begonnen als twee vrienden in Amsterdam maar inmiddels hebben we vrienden op elk continent die Wanderbrief een warm hart toe dragen. We luisteren naar de feedback van onze community, zijn transparant in hoe we groeien en blijven daarmee onze services verbeteren. Mijn advies voor beginnende ondernemers is dan ook; start met vrienden.

Delen

Advies op maat

Benieuwd naar de oplossingen voor u of uw organisatie?