Overslaan en ga naar inhoud

Schermtijdregels. Hoe praat je erover met je kind?

De snelheid waarmee onze wereld digitaliseert, kan soms best overweldigend zijn. Voor kinderen, maar ook voor jou als ouder. Toen jij zo jong was, speelde je tikkertje buiten en belde je je vrienden op de vaste huistelefoon. En je tv was nog allesbehalve smart.

Dat is nu totaal anders. Je kind groeit op in een wereld vol digitale techniek en dat brengt veel plezier, maar ook uitdagingen met zich mee. Hoe vind je een goede balans? En hoe maak je goede afspraken over schermtijd?

De beste aanpak verschilt per kind en per leeftijd, maar hier zijn wat handige tips om het gesprek open te houden.  

Tips & tricks voor een goed gesprek

01

Luister naar elkaar

Wil je gelijk al je goede argumenten in de strijd gooien? Heel begrijpelijk, maar wacht hier even mee, anders schieten kinderen acuut in de weerstand. Probeer eerst te luisteren. Vraag bijvoorbeeld: “Wat vind je zelf van de tijd die je online bent?" of "Wat zou je graag doen als je even niet achter je scherm zit?" Zo krijg je inzicht in hun wensen en laat je zien dat je hun mening waardeert.

02

Praat eerlijk en open

Regels roepen natuurlijk vragen op. Waarom zij wel en wij niet? Je hoort het ze zeggen. Leg vooral uit waarom het voor jou belangrijk is om regels te hebben. En geef het gesprek een positieve draai door de voordelen van beperkte schermtijd te bespreken, zoals meer tijd om te spelen en samen dingen te doen. Deel ook je eigen ervaringen en geef aan dat je soms schrikt van je eigen schermtijd in de week. Die openheid kunnen ze vast waarderen.

03

Maak er iets leuks van

Heb je jonge kinderen? Maak dan samen een kleurrijke poster of schema waarin jullie de afspraken vastleggen. Dit kan helpen om de regels wat luchtiger en inzichtelijker te maken en makkelijker te onthouden. Of maak kartonnen kaartjes met plaatjes van filmpjes en laat je kinderen er elke dag bijvoorbeeld twee uitkiezen. Zijn ze op? Dan gaat de tv uit.

04

Tussentijdse check

Schermtijdregels staan niet voor altijd vast. Jullie gezinsleven verandert met de dag en met het seizoen. Dit vraagt soms om een andere aanpak of versoepeling. Check daarom regelmatig met elkaar hoe het gaat. Bespreek wat werkt en wat niet en maak aanpassingen waar nodig.

05

Een goed voorbeeld helpt

We weten allemaal: kinderen kijken naar je op en doen je na. Als ze jou steeds op je mobiel of achter je laptop zien zitten, gaan ze dit normaal vinden. Probeer je daarom zelf ook aan de afgesproken regels te houden. Zo vergroot je de kans dat je kind dat ook doet. Bijvoorbeeld: geen telefoon aan tafel. Geen telefoon mee naar de speeltuin of naar zwemles. En niet in het bijzijn van je kinderen direct je social media of werkmail checken zodra je een pingetje hoort. 

Schermtijd

Challenge: schermvrije zone!

Ben je er klaar voor? Zet die mobieltjes en tablets aan de kant. Doe de tv uit en de laptop in de tas. Ja, dat is even afkicken! En niet voor een half uurtje tijdens het eten of vlak voor het slapengaan: ga écht even langer offline.

Haal een ouderwets bordspel tevoorschijn, organiseer een knutselmiddag of maak samen een fort van dekens en kussens in de woonkamer. Ga lekker naar buiten voor een spannende speurtocht in de natuur, een heerlijke picknick of een potje frisbee. Dit is niet alleen supergezellig, maar goed voor iedereen. En weet je, dit zijn vaak de mooiste momenten van de dag.