11 handige apps voor senioren
Steeds meer praktische zaken worden gedigitaliseerd, zoals belastingaangifte en bankzaken. Dit kan voor senioren soms lastig kan zijn. Gelukkig worden apps gebruiksvriendelijker gemaakt en zijn ze ook te gebruiken voor mensen die niet grootgebracht zijn in het digitale tijdperk. Maar wat zijn nou handige apps om op je telefoon te hebben? Wij zetten ze voor je op een rij.
De meeste apps zijn te downloaden voor iPhones en Android-telefoons van merken als Samsung, Sony, Huawei en Nokia. iPhone-gebruikers downloaden applicaties via de Apple App Store. Gebruikers van telefoons met een Android besturingssysteem kunnen apps vinden in de Google Play Store. Weet je niet van welk merk jouw telefoon is? Vraag dit dan even na in bijvoorbeeld de winkel of bij familie.
1. Mobiel bankieren
Tegenwoordig hoeft je niet op pad voor een overboeking, dit kan namelijk ook via de mobiele applicatie van je bank. Alle banken beschikken tegenwoordig wel over zo’n app. Je kunt makkelijk een soort pincode instellen die alleen jij weet, zodat niemand er verder bij kan. Zorg er wel altijd voor dat je veilig internet via bijvoorbeeld je netwerkverbinding thuis wanneer je online bankzaken doet, dit kan bijvoorbeeld je eigen 4G- of 5G-netwerk zijn of een beveiligde wifi-verbinding.
Heb je een andere bank? Zoek dan via de website van deze bank waar je de app kunt downloaden, of zoek rechtstreeks in de Google Play Store of App Store.
2. Storytel
Ben je een liefhebber van boeken? Dan is Storytel wellicht wat voor jou. In deze applicatie kun je in een digitale bibliotheek tal van luisterboeken vinden. Erg handig, bijvoorbeeld wanneer je moeite hebt met lezen of gewoon omdat je het prettiger vindt om te luisteren. Je kunt in Storytel ook op je gemak een boek luisteren tijdens andere bezigheden, zoals huishoudelijke taken. Je hebt wel een abonnement nodig om de boeken te kunnen luisteren, deze sluit je af voor een klein bedrag per maand.
3. Klup
Door middel van de Klup app kun je je makkelijk aansluiten bij diverse sociale clubs, zoals een wandelclub, eetclub of kunstclub. Deze app is specifiek gericht op het organiseren van leuke activiteiten voor 50-plussers. Een uitstekende manier dus om nieuwe mensen te leren kennen en mee te doen aan leuke activiteiten.
4. Moet ik naar de dokter?
Soms heb je ineens last van een bepaalde klacht en twijfel je of je hiermee naar de huisarts moet. De ‘Moet ik naar de dokter?’ app geeft je duidelijke informatie over wat je klacht kan betekenen en geeft advies of je wel of niet naar de huisarts moet. Vertrouw alleen nooit blindelings op het advies van de app: wanneer je onderbuikgevoel je vertelt wel te gaan, ga dan voor de zekerheid wel even langs je huisarts of bel met de assistent om het te bespreken.
5. HipHelpt
Heb je een bepaald klusje in huis dat moet gebeuren, maar wat je zelf niet lukt? Dan biedt de app HipHelpt van stichting Hulp in Praktijk uitkomst. De app zorgt ervoor dat verschillende vrijwilligers worden gekoppeld aan mensen in de buurt die hulp nodig hebben of contact zoeken.
Denk bijvoorbeeld aan onkruid wieden in de tuin of het schilderen van een kozijn. Maar ook wanneer je het leuk zou vinden om een kopje koffie met iemand te drinken kun je dit aangeven in de app.
6. Dragon Dictation
Vind je het lastig om te typen op een smartphone? Bijvoorbeeld omdat de toetsen te klein zijn? De Dragon Dictation app biedt hiervoor een oplossing. Via de app kun je inspreken wat je wilt typen en de app zet dit voor je om in tekst. Dit kun je weer versturen via bijvoorbeeld een sms, mail of WhatsApp.
7. WhatsApp
Van deze app heb je ongetwijfeld wel eens gehoord, bijvoorbeeld op het nieuws of via je (klein)kinderen. Met WhatsApp kun je gratis berichten versturen en ontvangen van anderen, bijvoorbeeld familieleden. Dit zijn niet alleen tekstuele berichten: je kunt ook foto’s en video’s via deze app uitwisselen met anderen. Een leuke manier om op de hoogte gehouden te worden van het dagelijks leven van bijvoorbeeld de kleinkinderen.
8. Senior Safety Phone
Vind je smartphones eigenlijk nog iets te ingewikkeld? Zorg dan dat de app Senior Safety Phone op je telefoon staat. Door deze app krijg je een versimpelde weergave te zien op je telefoon. Zo maakt deze app de knoppen extra groot, waardoor ze lijken op die van de ouderwetse telefoon. Wel is de Senior Safety Phone app alleen beschikbaar voor Android telefoons, dus niet voor iPhones.
Download app:
9. Scoupy
In deze gratis app kun je verschillende kortingsacties bij jou in de buurt terugvinden. Je kunt invoeren wat je wilt doen (bijvoorbeeld uit eten gaan), en ook zet de app verschillende aanbiedingen voor je op een rij. Op de desbetreffende kortingslocatie laat je de code in de app zien aan de verkoper, zodat je de korting kunt innen.
10. Benzine-Jip
Ben je benieuwd waar je in de buurt het goedkoopst kunt tanken? Dit kun je overzichtelijk zien via de benzine-Jip app. Je stelt in wat voor brandstof je auto gebruikt en wat de inhoud van de tank is. Vervolgens krijg je op een kaartje te zien waar in de buurt een volle tank het voordeligst is. Daarna geeft de app ook nog eens de route naar dit tankstation.
11. Be My Eyes
Kun je iets niet goed zien? Dan kun je via deze app hulp krijgen. Kun je bijvoorbeeld de houdbaarheidsdatum op een verpakking van je medicijnen niet aflezen, dan kun je op de noodknop drukken. De app verbindt je direct door met iemand die zich als hulp heeft aangeboden. Deze persoon kan je dan een meekijkend oog bieden en je vertellen wat er staat. Aangezien je hierbij contact hebt met een vreemde, is het belangrijk dat je uitkijkt met het delen van persoonlijke informatie zoals bankgegevens.