Boete telefoon auto
Wil je je telefoon gebruiken tijdens het rijden? Dan zijn er bepaalde regels waar je je aan moet houden. Zo mag je je telefoon bijvoorbeeld niet in je hand houden tijdens het rijden, maar wel als je stilstaat. Doe je dat wel, dan bedraagt de boete hiervoor dit jaar 420 euro en 9 euro administratiekosten. Gelukkig bieden smartphones diverse opties om je telefoon veilig te gebruiken, zonder de verkeersregels te overtreden. In dit artikel bespreken we de regels omtrent telefoongebruik in de auto en vertellen we hoe je je telefoon verantwoord gebruikt.
Zo voorkom je een boete voor telefoongebruik in de auto
In Nederland is het verboden om een mobiele telefoon vast te houden terwijl je een voertuig bestuurt. Dit geldt voor auto's, maar ook voor brommers, fietsen en andere voertuigen. De wet stelt duidelijk: “Het is degene die een voertuig bestuurt verboden tijdens het rijden een mobiel elektronisch apparaat dat gebruikt kan worden voor communicatie of informatieverwerking vast te houden.” Dit betekent dat het niet uitmaakt waarvoor je de telefoon gebruikt — of je nu aan het bellen bent, een bericht leest, of je navigatie checkt — zolang je een telefoon vasthoudt, ben je in overtreding. En dat levert in 2024 een dikke boete op van €420 euro, exclusief €9 administratiekosten.
Telefoon in de auto: wat mag wel?
Je telefoon mag je dus niet in je hand houden tijdens het rijden. Maar hoe kun je je telefoon dan wel gebruiken zonder een boete te krijgen?
- Bediening via bluetooth: als je je telefoon met je auto verbindt en bedient via het dashboard, ben je niet in overtreding;
- Gebruik bij stilstaan: je mag je telefoon in je hand hebben als je stilstaat. Dit kan zowel op een parkeerplaats zijn, als in de file of terwijl je wacht voor een stoplicht. Zodra je weer gaat rijden, mag dit niet meer;
- Bediening van je telefoon in de houder: het bedienen van je telefoon terwijl deze in een telefoonhouder zit is toegestaan. Dit wordt namelijk beschouwd als handsfree gebruik.
Telefoon in de auto: waar krijg je een boete voor?
Naast het vasthouden van je telefoon tijdens het rijden, kun je ook voor de volgende handelingen met je telefoon een boete krijgen:
- Je telefoon op schoot houden:
- Gamen of video’s kijken;
- Je telefoon tussen je oor en je schouder klemmen.
Tekst gaat verder onder de afbeeldingen
Zo gebruik je je telefoon veilig in de auto
Sinds enkele jaren zijn smartphones standaard voorzien van functies waarmee je je telefoon veilig kunt gebruiken tijdens het rijden. Zo hebben onder andere iPhones, Samsung en Google telefoons diverse opties waarmee je je telefoon handsfree kunt bedienen. Denk aan:
Bluetooth
De meeste moderne auto's ondersteunen Bluetooth-connectiviteit, waarmee je je telefoon draadloos kunt verbinden met het audiosysteem van de auto. Zo kun je bellen of muziek luisteren zonder je telefoon te hoeven vasthouden.
Stembediening
Zowel Siri van Apple als de Google Assistant op Android-telefoons helpen je om je telefoon handsfree te bedienen. Geef de assistent met je stem de opdracht om iemand te bellen, ergens naar toe te navigeren of om een WhatsApp te sturen, zonder je handen van het stuur te halen.
Apple CarPlay
Als je een iPhone hebt en je auto Apple CarPlay ondersteunt, kun je heel veel apps via het dashboard in je auto bedienen. Denk aan Google Maps, Spotify, berichten, je agenda en WhatsApp. Ook kun je Siri opdrachten geven en berichten laten voorlezen, terwijl jij je op de weg blijft focussen.
Android Auto
Met Android Auto verbind je jouw Android-telefoon eenvoudig met je auto en worden je apps op het dashboard scherm weergegeven. Als je de Google Assistant activeert, kun je de virtuele assistent met je stem opdrachten geven zonder je telefoon aan te raken.
Voorkom afleiding door je telefoon tijdens het rijden
Hoewel je je telefoon in de auto handsfree mag gebruiken, is het natuurlijk nog beter om je volledig op het verkeer te focussen. Gelukkig hebben moderne telefoons meerdere opties om afleiding door inkomende berichten en meldingen te minimaliseren. Dit zijn onder andere:
Niet storen
Zowel iPhone als Android-telefoons hebben een ‘niet storen’ functie, waarmee je telefoontjes, berichten en andere meldingen stil kunt houden. Je kunt er voor kiezen om alles te blokkeren, of om oproepen van specifieke personen of meldingen van bepaalde apps juist wel toe te staan.
Telefoon op stil
Wil je dat je telefoon geen geluid maakt wanneer iemand je belt, een bericht stuurt of wanneer een app een pushbericht stuurt? Zet je telefoon dan op stil om afleiding tijdens het rijden te verminderen.
Telefoon op vliegtuigstand
Als je tijdens het rijden helemaal niet bereikbaar wil zijn en ook geen navigatie nodig hebt, kun je ervoor kiezen om je telefoon op vliegtuigstand te zetten. Denk eraan dat je telefoon in vliegtuigmodus nog wel tijdsgevoelige meldingen van bijvoorbeeld je agenda kan sturen.