Overslaan en ga naar inhoud

Airplay

Wat is het en hoe werkt deze functie?

Wil je een serie kijken op je Apple TV of muziek afspelen via je speaker? AirPlay helpt je hierbij. Het is één van de vele handige functies op je iPhone, iPad, iMac of Macbook, waarmee je content streamt naar externe apparatuur. Dat klinkt misschien ingewikkeld, maar dat is het zeker niet! In dit artikel leggen we je uit wat dit betekent en hoe het werkt.

Wat kan je met Airplay?

Met Airplay kun je dus vanaf je Apple apparaat content streamen naar een extern apparaat. Wat houdt dit in?

Content kan van alles zijn: eigenlijk is het alles wat je kijkt of luistert op je iPhone, iPad, Macbook of iMac. Dit kan dus muziek op Spotify of Apple Music zijn, maar ook een serie op Netflix, een filmpje op YouTube, een krantenartikel op een nieuwssite of een album met je favoriete vakantiefoto’s.

Dit kan je allemaal streamen naar je Apple-device: dit betekent dat je de content van het ene apparaat naar het andere verzendt, zodat je het ook op het andere apparaat kan bekijken of beluisteren. Wil je bijvoorbeeld een serie kijken op een groter scherm dan die van je iPhone? Dan kan je die serie streamen naar je televisie met AirPlay.

Je televisie is in dit geval het externe apparaat. Een speaker is een ander voorbeeld van externe apparatuur: zo luister je muziek met een mooier of harder geluid.

Klinkt handig, maar hoe doe ik dat dan?

AirPlay is simpel te gebruiken als je externe apparatuur compatibel is met AirPlay. Bij de nieuwere televisies en wifi-boxen is dit vaak het geval. Volg de volgende stappen:

  1. Verbind je Apple-device met hetzelfde wifi-netwerk als het externe apparaat;
  2. Ga naar de content die je wilt streamen;
  3. Tik op het AirPlay-logo: deze bestaat uit een rechthoek met met ingekleurd driehoekje aan de onderkant. Je vindt dit logo vaak links onderin je scherm;
  4. Staat het AirPlay-logo niet automatisch in beeld? Soms moet je dan eerst op de deel-knop klikken (het vierkantje met daarin een pijl omhoog);
  5. Kies uit de lijst met apparaten het externe apparaat dat je wilt gebruiken;
  6. Geniet van je content!

Wat is het verschil tussen AirPlay en Chromecast?

Misschien heb je eerder al eens content gestreamd met een Chromecast van Google. Het resultaat is dan hetzelfde als met Apple’s AirPlay, maar toch zijn er verschillen tussen de beide functies. Het grootste verschil zit (naast dat AirPlay enkel werkt op Apple-devices) vooral in de manier waarop verbinding wordt gemaakt en informatie wordt doorgestuurd.

Als je content cast, dan stuurt je smartphone een linkje naar de Chromecast. Via dit linkje haalt de Chromecast de content automatisch van internet. Je smartphone hoeft vervolgens dus niet meer verbonden te zijn met wifi: de Chromecast haalt de content immers niet van je telefoon. Bij AirPlay is dit anders: je Apple-device verstuurt continu de benodigde informatie naar het externe apparaat. Als de verbinding met je smartphone wordt verbroken valt dit dus uit en kan je niet meer je film kijken of muziek luisteren.