Wat is NFC?
NFC staat voor ‘Near Field Communication’. Het is een technologie die wordt gebruikt voor communicatie over korte afstanden van maximaal tien centimeter. Waarschijnlijk heb je weleens van NFC gebruikgemaakt om de slagboom van de parkeerplaats bij je werk te openen, voor het openen van de deur van een hotelkamer of om er contactloos mee te betalen met behulp van je bankpas of mobiele telefoon. Hieronder vertellen we je alles over NFC en hoe je het kunt gebruiken op je telefoon.
Het verschil tussen NFC en bluetooth of WiFi
NFC, bluetooth en WiFi maken alle drie gebruik van radiosignalen, het zijn dus vergelijkbare technologieën. Toch zijn er een aantal verschillen. Het grootste verschil, is dat NFC alleen over een afstand van maximaal 10 centimeter gebruikt kan worden. Het grote voordeel hiervan, is dat het signaal lastig verstoord kan raken door andere signalen. Daarnaast is het hierdoor moeilijker om NFC-communicatie te onderscheppen, wat NFC erg veilig maakt. Een ander verschil is dat NFC altijd werkt als het ingeschakeld is. Je hoeft dus niet eerst verbinding te maken, wat bij WiFi en bluetooth wel het geval is.
NFC op je smartphone
Nieuwe telefoons en smartwatches zijn tegenwoordig vaak voorzien van een NFC-chip. Telefoons en smartwatches die zo’n chip hebben, kunnen bijvoorbeeld gebruikt worden om contactloos mee te betalen en je kunt er bijvoorbeeld mee in het openbaar vervoer reizen met behulp van OVpay. Heb je een Android-telefoon? Controleer dan of NFC is ingeschakeld in de instellingen van je telefoon. Heb je een iPhone? Dan is NFC standaard altijd ingeschakeld.
Tekst gaat verder onder de afbeeldingen
Dit kun je allemaal met NFC
Hoewel de meeste mensen NFC van contactloos betalen zullen kennen, zijn er inmiddels meerdere toepassingen die gebruikmaken van de NFC-technologie. Hieronder sommen we er een aantal voor je op:
- Toegangscontrole, bijvoorbeeld in het openbaar vervoer (OV-chipkaart), bij bedrijven en bij parkeerplaatsen;
- Vanaf je smartphone afdrukken naar een printer met NFC-lezer;
- Een hoofdtelefoon met ingebouwde NFC-tag aan je telefoon koppelen;
- Contactloos betalen.
Is NFC veilig?
Wil jij contactloos betalen met je telefoon, bijvoorbeeld met Apple Pay of Google Wallet? Dan is het goed om te weten dat dit net zo veilig is als contactloos betalen met je pinpas. De gebruikte technologie is namelijk precies hetzelfde. Zorg er wel voor dat je telefoon is beveiligd met een sterke pincode en/of vingerafdruk. Op deze manier kan niemand je telefoon gebruiken om er stiekem mee te betalen.