Overslaan en ga naar inhoud

Telefoon traceren

Zo doe je dat!

Ben jij je telefoon kwijt? Of ben je bang dat deze misschien gestolen is? Dan wil je je telefoon natuurlijk zo snel mogelijk traceren. Gelukkig zijn er verschillende manieren om de locatie van je telefoon te achterhalen. Hieronder lees je welke dat zijn en hoe het werkt voor op een iPhone, Samsung-telefoon en overige Android-toestellen.

Hoe werkt het traceren van je telefoon?

Moderne telefoons zijn uitgerust met GPS (Global Positioning System). Dankzij deze technologie kun je de locatie van je telefoon tot op een paar meter nauwkeurig bepalen. Dit maakt GPS de meest accurate manier om je telefoon te traceren, of je nu je telefoon in huis hebt laten liggen of hem buiten bent verloren.

iPhone traceren

Voor iPhone-gebruikers is de app ‘Zoek mijn iPhone’ de meest effectieve manier om een verloren of gestolen telefoon te traceren. Deze functie zit standaard op je iPhone, maar moet je wel handmatig inschakelen. Dit is hoe je dat doet:

  1. Open ‘Instellingen’ op je iPhone;
  2. Tik op je profiel (bovenin) en vervolgens op ‘Zoek mijn’;
  3. Tik op ‘Zoek mijn iPhone’ en zet de functie aan;
  4. Wil je ook de locatie van je telefoon kunnen traceren als deze uitgeschakeld is of in spaarstand staat? Zet ‘Zoek mijn-netwerk’ dan ook aan.

Nadat je deze functie inschakeld hebt, is jouw iPhone traceerbaar. Dit kan op twee manieren:

  1. Via de ‘Zoek mijn’ app op een ander Apple device, zoals een iPad of MacBook
  2. Via icloud.com/find. Log in met je Apple ID en selecteer het apparaat waarvan je de locatie wil weten

Zowel de app als de website bieden mogelijkheden om je telefoon op afstand te bedienen. Zo kun je een geluid afspelen om je telefoon sneller te vinden en een bericht op het scherm weergeven met een contactnummer, dat de (eerlijke) vinder kan bellen. Ook kun je gegevens op je telefoon wissen.

Samsung-telefoon traceren

Heb jij een Samsung-telefoon en ben je deze kwijt? Dan kun je jouw apparaat met de ‘Find My Samsung’ functie traceren. Deze tool helpt je niet alleen je telefoon te vinden, maar maakt het ook mogelijk om gegevens te back-uppen en toegang tot Samsung Pay te blokkeren.

Zo stel je deze functie in:

  1. Ga naar 'Instellingen';
  2. Tik op je Samsung-account (bovenin);
  3. Ga naar 'Zoek mijn mobiel' en schakel de functie in.

Ben je je Samsung-telefoon kwijt? Ga dan naar https://www.samsung.com/nl/apps/smartthings-find/, log in met je Samsung-account en check de locatie van je telefoon.

Overige Android-toestellen traceren

Als Android-gebruiker kun je jouw telefoon traceren met de Google ‘Vind mijn apparaat’ functie. Het instellen hiervan is eenvoudig, volg hiervoor de onderstaande stappen:

  1. Download de Vind mijn apparaat-app via de Google Play Store;
  2. Open de app en log in met je Google-account;
  3. Je telefoon is nu vindbaar via Google Vind mijn apparaat.

Ben je je Android-telefoon kwijt? Via je Google-account op je laptop (of een ander apparaat) kun je de locatie van je telefoon bekijken. Bovendien kun je net als bij de ‘Zoek-mijn’ functie van Apple kun je een geluid afspelen op je telefoon afspelen, je apparaat vergrendelen en gegevens wissen.

Kun je een uitgeschakelde telefoon traceren?

Een telefoon die uitgeschakeld is, kan geen verbinding maken met GPS. Daarom is het niet mogelijk om de live-locatie van de telefoon te traceren. Vaak kun je wel de laatst bekende locatie van het apparaat achterhalen, wat het zoeken iets makkelijker maakt.

Apps om je telefoon mee te traceren

Zowel voor iOS (iPhone) als Android (o.a. Samsung) zijn er apps beschikbaar waarmee je de locatie van je telefoon kunt achterhalen. De meeste van deze apps zijn erop gericht om jouw realtime locatie met vrienden of familie te delen, maar deze kun je natuurlijk ook gebruiken om een telefoon te traceren. Zowel je eigen telefoon, als die van een vriend(in) of familielid. Enkele voorbeelden van apps voor het lokaliseren van telefoons zijn Glympse, Life360, iSharing en Phone Tracker - GPS Location.

Let op: het traceren van een telefoon via GPS mag alleen wanneer de eigenaar van het toestel hier toestemming voor heeft gegeven.

Andere manieren om je telefoon te volgen: WhatsApp en Google Maps

Naast de ‘Zoek mijn’ functies van Apple en Samsung, zijn er nog meer manieren om de locatie van je telefoon (tijdelijk) te delen. Via apps als WhatsApp en Google Maps kun je de live-locatie van je telefoon bijvoorbeeld delen met vrienden, familie of andere contacten. Zo kunnen zij de locatie van jouw telefoon eenvoudig traceren. Deze functionaliteiten werken alleen als je ze vooraf activeert en voor een beperkte tijdsperiode (van een kwartier tot maximaal een aantal uur).