Telefoon wordt warm
Wordt je telefoon plots heel warm? Of krijg je een melding van oververhitting? Dan is het belangrijk om je telefoon af te laten koelen. Gelukkig zijn er verschillende manieren om dit te doen, zodat jij je telefoon weer veilig kan gebruiken. Hieronder vertellen we je alles over de mogelijke oorzaken van een warme telefoon, wat je kan doen als het gebeurt en hoe je oververhitting van je telefoon voorkomt.
Warme telefoon: mogelijke oorzaken
Er zijn verschillende factoren die ervoor kunnen zorgen dat je telefoon warm wordt. Meestal is het onschuldig en heeft het te maken met het feit dat je de batterij tijdelijk zwaar belast. Maar als je telefoon vaker heel warm of zelfs heet wordt, dan is het verstandig om dit na te laten kijken. Heb je geen idee waardoor je telefoon warm wordt? Bekijk hieronder dan de meest voorkomende oorzaken en ga na of dit bij jou het geval is:
- Er schijnt langere tijd direct zonlicht op je telefoon;
- De omgevingstemperatuur is bovengemiddeld hoog;
- Je hebt je telefoon in een warme ruimte laten liggen, dichtbij een verwarmingselement of apparaat waar warmte vanaf komt;
- Je gebruikt apps die veel energie verbruiken (zoals video-edit apps, streaming-apps of games);
- Je laadt je telefoon op met een beschadigde lader;
- De hotspot op je telefoon staat langdurig aan;
- Je gebruikt je telefoon tijden het opladen;
- Je bevindt je in een gebied met slecht bereik en je telefoon moet continu verbinding zoeken met een netwerk;
- Er staan veel apps op de achtergrond open;
- Je telefoon is niet bijgewerkt naar de nieuwste software.
Is een warme telefoon gevaarlijk?
In de meeste gevallen is een warme telefoon niet gevaarlijk. Moderne smartphones zijn zelfs zo ontworpen dat ze zichzelf uit kunnen schakelen of functies tijdelijk pauzeren bij oververhitting. Toch is het belangrijk om in de gaten te houden wanneer je telefoon warm wordt en hoe vaak dit gebeurt. Niet alleen kan dit duiden op een probleem, ook kan warmte de prestaties van je telefoon negatief beïnvloeden. Gebruik daarom onze tips om je telefoon koel te houden en oververhitting zoveel mogelijk te voorkomen.
Tekst gaat verder onder de afbeeldingen
Telefoon warm? Dit kun je doen
Als je telefoon warm aanvoelt, zijn er verschillende dingen die je kan doen om je telefoon te laten afkoelen:
Verminder het energieverbruik
Sluit apps (die je niet gebruikt) en verlaag de helderheid van je scherm. Hiermee verminder je de belasting op de batterij, waardoor er minder warmte vrijkomt.
Start je telefoon opnieuw op
Soms wordt oververhitting veroorzaakt door softwareproblemen. Het opnieuw opstarten van je telefoon functioneert als een soort reset, waarmee dit soort problemen verholpen kunnen worden.
Activeer batterijbesparing
Zowel iPhones als Android-telefoons hebben een energiebesparingsmodus. In deze modus worden achtergrondactiviteiten (zoals het refreshen van je e-mail en automatische downloads) vermindert en verbruikt je telefoon minder energie, waardoor deze kan afkoelen.
Verwijder het hoesje van je smartphone
Sommige hoesjes houden warmte vast, waardoor je telefoon de warmte niet goed kwijt kan. Het verwijderen van de beschermhoes kan helpen om de temperatuur te verlagen.
Tips om oververhitting van je telefoon te voorkomen
Voorkomen is natuurlijk nog beter dan genezen. Daarom delen we hieronder vijf tips met je, die je kunnen helpen om je telefoon koel te houden:
Tip 1. Vermijd direct zonlicht en warme ruimtes
Gebruik je telefoon niet (te lang) in de zon, leg je apparaat niet op een warme ondergrond of dicht bij een apparaat dat warmte afgeeft (zoals een oven of verwarming).
Tip 2. Zet ongebruikte functies uit
Functionaliteiten als wifi, bluetooth of een persoonlijke hotspot gebruiken veel energie. Gebruik je deze functies niet? Schakel ze dan uit. Dit voorkomt niet alleen dat je telefoon warm wordt, maar bespaart ook batterij.
Tip 3. Sluit apps na gebruik
Hetzelfde principe geldt voor apps op je smartphone. Maak er een gewoonte van om apps na gebruik af te sluiten, zodat ze niet op de achtergrond actief blijven. Hoe minder apps er open staan, hoe minder energie je van je telefoon vraagt en hoe minder snel deze warm wordt.
Tip 4. Gebruik je telefoon niet tijdens het opladen
Als je telefoon aan de stroom ligt, kun je deze beter even met rust laten. Tijdens het opladen komt namelijk al een beetje warmte vrij, waardoor extra belasting dit alleen maar kan versterken.
Tip 5. Werk je software bij
Het up-to-date houden van je smartphone is belangrijk om ervoor te zorgen dat je telefoon optimaal functioneert. Updates bevatten vaak oplossingen voor bugs die de prestaties (en daarmee de temperatuur van je telefoon) kunnen beïnvloeden.