De voor- én nadelen van schermtijd
De wereld van laptops, tablets en telefoons is één groot avontuur voor kinderen. Ze duiken in kleurrijke werelden, racen in spannende games en bouwen hun eigen virtuele universums. Maar te lang op een scherm zitten is niet goed voor ze. Wat zijn nu precies de voor- en nadelen?
Positieve kanten zijn er zeker:
Spelend leren:
Spelend leren: er zijn veel apps en programma’s die de creativiteit en het leer- en denkvermogen van kinderen stimuleren.
Kinderen zijn digi savvy: oftewel, op jonge leeftijd al superhandig online. Dat is in onze digitale wereld heel handig, ook voor bijna alle banen in de toekomst.
Creatieve koppies: met online tools kunnen ze de mooiste video’s en muziek maken of bijvoorbeeld digitaal leren tekenen.
Sociale functie: oudere kinderen kunnen met social media en (video)bellen makkelijker in contact blijven met vrienden en familie.
Als je bewust omgaat met schermen, geniet en leert je kind volop en beperk je de risico's.
Er zijn ook goede redenen om schermtijd te beperken:
Lichamelijke problemen: langdurig gebruik van tablets en telefoons leiden tot oogvermoeidheid, slaapproblemen, een slechte houding en te weinig beweging.
Sociale ontwikkeling: te veel schermtijd bij jonge kinderen kan minder goede sociale en motorische vaardigheden veroorzaken.
Concentratie en schoolprestaties: studies tonen aan dat kinderen die veel schermtijd hebben, soms meer moeite hebben om zich te concentreren.
Werkt niet altijd ontspannend: lekker onderuit op de bank door je apps scrollen is voor jou misschien rustgevend, maar dit kan bij je kind averechts werken.
Slechter slapen: blootstelling aan het blauwe licht van schermen kan ervoor zorgen dat kinderen minder goed slapen.
Gedragsproblemen: overmatig schermgebruik kan leiden tot prikkelbaarheid of verslaving aan games of sociale media.
Schermtijd tips & tricks
01
Beperk schermtijd
Hoeveel uur is gezond voor huiswerk of gamen? Dit is afhankelijk van de leeftijd en het karakter van je kind. En wat jij goed vindt natuurlijk. Lees er hier meer over.
02
Wissel activiteiten af
Zorg ervoor dat er naast schermtijd genoeg tijd is voor fysieke activiteiten, spelen en sociale bezigheden.
03
Maak duidelijke afspraken
Bespreek waar en wanneer het mag. Bijvoorbeeld geen schermen aan tafel of voor het slapengaan.
04
Geef het goede voorbeeld
Als je als ouder bewust met schermen omgaat, zullen kinderen dat eerder overnemen.
Ken je de 20-20-2 regel?
Regent het pijpenstelen of zitten je kids lekker in een spannende film? Hou dan deze regel in je achterhoofd. Het Oogfonds raadt aan om na 20 minuten dichtbij kijken even een pauze te nemen. Kijk 20 seconden naar iets in de verte om je ogen wat rust te geven. En zorg ervoor dat je elke dag 2 uur buiten doorbrengt. Dat is niet alleen goed voor je ogen, maar ook voor je humeur.
Check af en toe of alles nog goed werkt
Afspraken zijn er niet voor niets, maar het is belangrijk ze flexibel te houden en ze aan te passen als dat nodig is. Zo voelt je kind zich meer betrokken en wordt het makkelijker om zich eraan te houden. En een goed voorbeeld begint natuurlijk bij jou. Zo creëer je een gezonde balans tussen schermtijd en vooral het genieten van samen offline zijn.
Deel dit artikel