Schermtijd voor je kind. Wat is wijsheid?
We leven in een wereld waarin schermen overal zijn. Thuis, op school en onderweg. Kinderen zijn daarom op jonge leeftijd al vaak online. Maar wat is vaak of té vaak? Veel ouders vragen zich af hoeveel schermtijd voor kinderen eigenlijk gezond is.
De meningen hierover verschillen. Het hangt af van de leeftijd en het karakter van je kind en van jouw kijk op schermtijd. Uiteindelijk bepaal je natuurlijk zelf wat goed voelt. Een paar handige richtlijnen en tips kunnen je wel helpen om goede afspraken te maken en een mooie balans te vinden.
Schermtijdadvies per leeftijd
Baby's (0-2 jaar)
De kleinste thuis even voor de tv zetten? Dat is soms makkelijk, maar maak er geen gewoonte van. Baby’s hebben geen scherm nodig voor hun ontwikkeling en leren veel meer van persoonlijk contact. Ze raken snel overprikkeld door het felle licht van de tv of tablet. Dit is trouwens ook niet goed voor de ogen.
Peuters (2-3 jaar)
Kinderen komen op deze leeftijd vaak al in aanraking met schermen. Probeer dit bij een half uur per dag te houden. Lekker actief bewegen, buiten een balletje overtrappen of samen op ontdekking gaan, is belangrijker voor hun ontwikkeling.
Kleuters (3-5 jaar)
Het is zeker waar: veel tv-programma’s en online apps zijn leerzaam voor kleuters, maar zorg voor genoeg afwisseling met andere activiteiten, zoals sporten en buitenspelen. Het algemene schermtijdadvies is een uur per dag, het liefst twee keer een half uur.
Het gaat niet alleen om hoe lang kinderen achter een scherm zitten, maar ook om wat ze doen en wat ze ervan leren.
Kinderen (6-12 jaar)
Nu wordt het iets ingewikkelder. Rond hun tiende krijgen kinderen naast de tv en tablet, vaak al een eigen smartphone. Ook huiswerk, gamen, muziekles en hobby’s worden steeds vaker online gedaan. Let daarom niet alleen op de schermtijd (maximaal 1 tot 2 uur per dag), maar ook op de invulling hiervan.
Tieners (12-18 jaar)
Tieners gebruiken vaak meerdere schermen tegelijk voor social media en huiswerk. Je hebt minder zicht op hun mediagebruik, maak daarom goede afspraken. En een goed voorbeeld geven helpt natuurlijk. Het algemene schermtijdadvies op deze leeftijd is maximaal 3 uur per dag.
Positieve kanten van schermtijd
Schermen zijn fantastisch voor kinderen. Ze leren superveel online en komen met termen en tools thuis waarvan jij het bestaan niet eens afweet. Digitaal slim zijn op zo’n jonge leeftijd is natuurlijk handig voor later. En hun creativiteit ontwikkelt zich volop. Ze maken de leukste video’s en leren zelfs online tekenen.
Natuurlijk zijn er ook nadelen
Te veel schermtijd kan zorgen voor oogvermoeidheid, slaapproblemen en zelfs een slechte houding. Vooral bij jongere kinderen kan het ook hun sociale en motorische ontwikkeling belemmeren. Als ze te veel achter een scherm zitten en concentratieproblemen krijgen, heeft dit vaak invloed op hun schoolprestaties.Wil je meer lezen over de voor- en nadelen van schermtijd? Lees ook deze blog!
Schermtijd tips & tricks
01
Zorg goed voor de ogen
Ken je ‘m al? Het Oogfonds adviseert om na 20 minuten dichtbij kijken, 20 seconden in de verte te kijken en 2 uur per dag lekker buiten te spelen. Zo hou je je ogen fit.
02
Wissel activiteiten af
Zorg dat er naast schermtiid genoeg tijd is voor sport, lekker buiten uitwaaien en het spelen met andere kinderen.
03
Maak samen afspraken
Stel duidelijke regels op over wanneer ze achter de schermen mogen kruipen: bijvoorbeeld niet aan tafel of voor het slapengaan. En stel schermtijdlimieten in.
04
Kinderen kijken naar jou en kopiëren. Als je als ouder bewust met je scherm omgaat, nemen ze dit gedrag eerder over.
05
Let op schermtijd én schermgebruik
De één maakt braaf urenlang huiswerk op de laptop, de ander ploft op de bank en kijkt onderuitgezakt non-stop YouTube-filmpjes. Dat maakt natuurlijk een groot verschil.
06
Speel of kijk af en toe samen
Samen een grappig filmpje bekijken of nieuw spel spelen is gezellig én leerzaam. Zo blijf je op een subtiele manier betrokken bij wat je kind online doet.
07
Hou je aan de 20-20-2 regel
Ken je ‘m al? Het Oogfonds adviseert om na 20 minuten dichtbij kijken, 20 seconden in de verte te kijken en 2 uur per dag lekker buiten te spelen. Zo hou je je ogen fit.
Regels zijn niet altijd leuk, maak ze daarom samen. Dat zorgt voor meer begrip en een grotere kans van slagen.
Afspraken over schermtijd. Hoe pak je dat aan?
Het is vooral belangrijk om samen met je kind te kijken naar wat werkt voor jullie allebei. Praat erover en luister goed naar elkaar. Het kan helpen om te delen hoe jij omgaat met schermtijd en wat jij soms lastig vindt. Misschien herkennen ze zich wel in jouw ervaringen.
Check af en toe of alles nog goed werkt
Afspraken zijn er niet voor niets, maar het is belangrijk ze flexibel te houden en ze aan te passen als dat nodig is. Zo voelt je kind zich meer betrokken en wordt het makkelijker om zich eraan te houden. En een goed voorbeeld begint natuurlijk bij jou. Zo creëer je een gezonde balans tussen schermtijd en vooral het genieten van samen offline zijn.
Deel dit artikel