Overslaan en ga naar inhoud

 1

Introductie digitale vaardigheden

We regelen nu al bijna alles via het internet – van het invullen van onze belastingaangiftes tot het reserveren van een kaartje voor een film. In de toekomst zullen die offline en online vaardigheden nog veel meer met elkaar verweven raken. Daarom is het belangrijk dat iedereen digitaal vaardig is. Wat zijn digitale vaardigheden en waarom zijn ze belangrijk?

Bron: WIJS magazine, 2019

Wat zijn digitale vaardigheden?

Onder digitale vaardigheden verstaan we Computational Thinking (zoals leren programmeren of begrijpen hoe een algoritme werkt), ICT-basisvaardigheden (zoals het maken van een Powerpointpresentatie), Informatievaardigheden (hoe vind je betrouwbare informatie op internet?) en Mediawijsheid (hoe zet je media bewust, kritisch en actief in, en hoe gedraag je je online?).

Bron: SLO, Patti Valkenburg

Wist je dat...

886.000 Nederlanders nog nooit internet hebben gebruikt?

Bron: CBS

Wist je dat...

1 op de 3 Nederlanders zegt niet over de juiste digitale vaardigheden te beschikken om ook in de toekomst succesvol te zijn?

Bron: Salesforce

Wist je dat...

uit Amerikaans onderzoek blijkt dat 65-plussers het vaakst nepnieuws verspreiden op Facebook?

Bron: Science Advances

Wat is het ook alweer....

Een instructie voor de computer die bepaalt wat je te zien krijgt en wat niet, op basis van verzamelde data. Zo krijg je op basis van jouw kijkgedrag series aanbevolen op Netflix, of een persoonlijke timeline op Facebook.

Een informatieluchtbel die veroorzaakt wordt door een algoritme. Op basis van je eerdere klikgedrag en zoekgeschiedenis krijg je alleen nog informatie te zien die overeenkomt met jouw standpunten. Zo kom je niet meer in aanraking met andersdenkenden en krijg je een vertekend beeld van de werkelijkheid.

Steeds meer apparaten, bijvoorbeeld huishoudelijke apparaten of speelgoed, zijn verbonden met internet. Denk aan je verwarming die je onderweg naar huis aanzet met je telefoon, of een beveiligingscamera die bij onraad zelf de alarmcentrale belt.

Ook wel artificial intelligence (AI). Volgens wetenschappers dé ontwikkeling van de komende jaren. Het vermogen van computers om zelfstandig problemen op te lossen, door het herkennen van patronen in grote hoeveelheden data. Daar passen ze hun gedrag op aan. Denk aan Siri op je telefoon of aan zelfrijdende auto’s.

Bron: WIJS magazine, 2019

 2

Masterclass Digitale vaardigheden