Digitale opvoeding
De voor- én nadelen van schermtijd
De wereld van laptops, tablets en telefoons is één groot avontuur voor kinderen. Ze duiken in kleurrijke werelden, racen in spannende games en bouwen hun eigen virtuele universums. Maar te lang op een scherm zitten is niet goed voor ze. Wat zijn nu precies de voor- en nadelen?
Grooming: de betekenis en hoe het werkt
Grooming is digitaal kinderlokken. Een volwassene zoekt online contact met je kind met verkeerde bedoelingen. Vaak met de bedoeling om later, als het vertrouwen is gewonnen, in het echt af te spreken voor seksueel contact.
Dit klinkt misschien als iets wat je alleen in tv-series ziet, maar het komt vaker voor dan je denkt. Hoe herkennen jij en je kind grooming op tijd?
Hoe herken je sexting?
Sexting gebeurt vaak in het geheim. Logisch, het is nogal privé. Maar dat maakt het voor jou als ouder lastig om te weten wat er speelt. Toch zijn er subtiele signalen die je misschien opvallen. Waar kan je op letten? En hoe maak je dit onderwerp bespreekbaar?
Hoeveel schermtijd geef ik mijn kind?
Behind the screens neemt je als ouder mee naar de wereld achter de schermen van je kind. Samen met andere ouders, kinderen en experts gaan we op zoek naar de antwoorden op lastige vragen. Hopelijk helpt dit om de digiproblemen die jullie thuis tegenkomen beter te begrijpen en bespreken.
Schermtijd voor je kind. Wat is wijsheid?
We leven in een wereld waarin schermen overal zijn. Thuis, op school en onderweg. Kinderen zijn daarom op jonge leeftijd al vaak online. Maat wat is vaak of té vaak? Veel ouders vragen zich af hoeveel schermtijd voor kinderen eigenlijk gezond is.
De meningen hierover verschillen. Het hangt af van de leeftijd en het karakter van je kind en van jouw kijk op schermtijd. Uiteindelijk bepaal je zelf wat goed voelt. Een paar handige richtlijnen en tips kunnen je wel helpen om goede afspraken te maken en een mooie balans te vinden.
Schermtijdregels. Hoe praat je erover met je kind?
De snelheid waarmee onze wereld digitaliseert, kan soms best overweldigend zijn. Voor kinderen, maar ook voor jou als ouder. Toen jij zo jong was, speelde je tikkertje buiten en belde je je vrienden op de vaste huistelefoon. En je tv was nog allesbehalve smart.
Dat is nu totaal anders. Je kind groeit op in een wereld vol digitale techniek en dat brengt veel plezier, maar ook uitdagingen met zich mee. Hoe vind je een goede balans? En hoe maak je goede afspraken over schermtijd?
De beste aanpak verschilt per kind en per leeftijd, maar hier zijn wat handige tips om het gesprek open te houden.
Trends en influencers op social media: wat moet je weten?
Nieuws, roddels en trends op social media gaan razendsnel. Hoe blijf je als ouder bij? Lees meer over de populairste platforms, hypes en influencers. Zodat je een beetje op de hoogte blijft van wat er speelt in de online wereld van je kind.
Vanaf welke leeftijd mag mijn kind op social media?
Een vraag die speelt bij veel ouders. Er zijn officiële minimumleeftijden, maar in de praktijk beginnen kinderen eerder. Hoe weet je of jouw kind eraan toe is? En hoe begeleid je ze goed?
Wat als mijn kind ongepaste content ontvangt (of stuurt)?
Gamevrienden. Online meeten. Chats met onbekenden. Het hoort allemaal bij de online wereld van je kind. Dat weet je waarschijnlijk, maar het blijft schrikken als je ontdekt dat je kind ongepaste berichten of foto’s ontvangt, of zelf verstuurt.
Grooming, ook wel online kinderlokken genoemd, is een groeiend probleem. Maar wat houdt het precies in? En vooral: hoe kan je je kind beschermen en ondersteunen?
De stichting Vodafone Foundation in Nederland zet zich sinds 2002 in om iedereen te helpen met technologie.
Onze missie: jong en oud helpen bij het ontwikkelen van digitale vaardigheden. Zodat iedereen mee kan doen in de digitale samenleving. Voor scholen hebben we het lesprogramma Online Masters ontwikkeld en voor ouderen Welkom Online.