Overslaan en ga naar inhoud

Woensdag 9 februari 2022 • 5 minuten

Galaxy S22 beeldschermen

Wat maakt ze zo bijzonder?

Koop je een Samsung Galaxy S22, Galaxy S22+ of S22 Ultra telefoon, dan krijg je een smartphone met een extreem goed beeldscherm. Allemaal hebben ze een Dynamic Amoled 2x 120 Hz beeldscherm. Een hele mond vol afkortingen die we hieronder in het kort voor je uitleggen.

Pixels, Amoled, refreshrate en helderheid

Pixels

Pixels zijn de miniscule bouwblokjes waaruit een beeldscherm is opgebouwd. In de regel geldt: hoe meer pixels een beeldscherm heeft, hoe scherper beelden weergegeven worden. De Galaxy S22 en Galaxy S22+ hebben beiden 2340 pixels in de hoogte en 1080 in de breedte. Alleen al in deze beeldschermen zitten dus al ruim 2,5 miljoen individuele pixels! De Galaxy S22 Ultra heeft zelfs 3080 x 1440 pixels voor ruim 4,4 miljoen pixels. Ook met een telefoon in de hand en dichtbij je ogen zien beelden er op deze beeldschermen dus altijd haarscherp uit.

Amoled beeldschermen

De belichting van deze pixels is ook een kunststukje op zich. Amoled is namelijk een afkorting voor 'active-matrix organic light-emitting diode'. Ieder van deze pixels kan individueel licht geven op het moment dat hier een stroompje doorheen gaat. Zo'n pixel kan dus onafhankelijk van zijn buren uit staan, of aan gaan met zijn eigen gekleurde licht. Pixels in een Amoled-beeldscherm hebben dus geen hulp nodig van een lamp achter het scherm, zoals dit bij de de oudere techniek van LCD-panels wel het geval is. 

Amoled heeft hiermee een aantal grote voordelen. Een daarvan is dat een Amoledscherm minder energie verbruikt dan een LCD-scherm. Een toestel uit de Galaxy S22-Serie gaat hiermee dus langer mee op een volle accu. Ook kunnen pixels 'uitgezet' worden op het moment dat een deel van het beeld zwart moet zijn. Bij donkere beelden zie je op een Amoledbeeldscherm geen grijze waas en is zwart dan ook echt zwart. Amoledbeeldschermen tonen hiermee het best mogelijke contrast en geven het verschil tussen licht en donker fantastisch weer.

Refreshrate

Standaard kan een beeldscherm zichzelf 60 keer per seconde verversen. Dit noemt men ook wel 60 Hertz (60 Hz). Dit is al ongelofelijk snel! Voordat jij met je ogen kunt knipperen heeft een beeldscherm al zo'n 20 keer opnieuw informatie opgehaald en deze weergegeven. 

Maar het kan altijd sneller.

De beeldschermen van de Galaxy S22, Galaxy S22+ en Galaxy S22 Ultra kunnen tot 120 keer per seconde nieuwe informatie weergeven (120 Hz). Dit zorgt ervoor dat ook bij veel beweging op een beeldscherm teksten goed leesbaar blijven. Scrollen oogt dus veel op zo'n beeldscherm. De S22-telefoons zijn hiermee niet alleen snel, maar ze ogen en voelen ook lekker vlot aan.

En dat is nog niet alles.

Iedere keer dat een beeldscherm nieuwe informatie op een beeldscherm tevoorschijn tovert kost dit een beetje energie. Twee keer zoveel beelden per seconde tonen betekent dat een accu van een telefoon dus harder moet werken. Samsung gaat hier slim mee om door een dynamisch amoled beeldscherm te gebruiken. De Galaxy S22-telefoons hebben slimme software aan boord die ziet wat jij met je telefoon doet en passen daar de verversingssnelheid op aan. Scroll je door apps en teksten? Dan gaat de refreshrate omhoog tot 120 Hz. Staat het beeld stil? Dan gaat de refreshrate naar het laagste punt om zo minder energie te verbuiken. Daar merk jij als gebruiker niets van, maar zorgt er wel voor dat je extra lang met de accu doet op een dag. 

Helderheid

Als laatste is de helderheid van een beeldscherm natuurlijk van belang. Hoe helderder een beeldscherm kan, hoe makkelijker je blijft appen, snappen, chatten en videobellen in de felle zon. De helderheid van een smartphonebeeldscherm wordt weergegeven in de hoeveelheid 'nits'. Hoe hoger het aantal nits, hoe feller het beeldscherm gezet kan worden.

Tot een aantal jaar geleden kregen de meeste telefoons een beeldscherm wat tot 500 nits ging. De Samsung Galaxy S22 heeft een beeldscherm wat gaat standaard tot zo'n 1000 nits met een piek tot 1300 nits. De Galaxy S22+ en S22 Ultra hebben een scherm van 1200 nits met een piek tot maar liefst 1750 nits. Met deze telefoons blijf je dus ook in het felle zonlicht precies zien wat je doet.  

Op zoek naar een telefoon met een fantastisch display?

Zoals je ziet zijn de Samsung Galaxy S22 telefoons uitgerust met extreem goede beeldschermen. Welke versie je ook kiest: je kunt weer jarenlang vooruit met een telefoon die de mooiste beelden voor je tevoorschijnt tovert. En dat tot wel 120 keer per seconde.

  Galaxy S22 Galaxy S22+ Galaxy S22 Ultra
Grootte 6,1 inch 6,6 inch 6,8 inch
Pixels 2340 x 1080 2340 x 1080 3080 x 1440
Type  Amoled  Amoled Amoled
Max. 
helderheid
1000 nits 
(1300 max)
1200 nits
(1750 max)
1200 nits
(1750 max)