Smartphone uit het buitenland
Daar sta je dan, als hardcore iPhone-fan in de Apple Store in New York. Je kunt al die technologische verlokkingen maar moeilijk weerstaan, en ach: je had toch een nieuwe telefoon nodig. In een roes loop je naar buiten, met onder je arm een gloednieuwe iPhone.
Je hebt er misschien wel eens over nagedacht om je nieuwe smartphone in het buitenland te kopen. Omdat je er op dat moment op vakantie bent en tegen een hippe telefoon aanloopt die hier nog niet te koop is. Of omdat je familie in het buitenland hebt wonen die ‘m wel voor je wil opsturen. Een smartphone uit het buitenland kopen biedt soms voordelen, maar is niet zonder risico. Daarom doe je er goed aan om op een aantal dingen te letten. Hoe zit het met updates, functionaliteit en garantie?
Grijze import: voor- en nadelen
Sommige webshops verkopen via ‘grijze import’ smartphones uit het buitenland die in Nederland niet officieel worden uitgebracht, of hier iets goedkoper worden aangeboden. Grijze import is toegestaan, maar smartphone fabrikanten zijn er doorgaans niet happig op omdat dit hun eigen verkoopdoelstellingen in de weg kan zitten. Voor jou als consument betekent grijze import dan wel vaak meer keuze en soms ook lagere prijzen.
Tegenwoordig verschillen de prijzen van smartphones in andere landen - zeker wat betreft de EU - alleen niet zo gek veel meer van die in Nederland. En je tentje opslaan voor de Apple Store in New York, terwijl je rijkhalzend uitkijkt naar de nieuwste iPhone heeft ook niet meer de glamour die het vroeger had. Nederland trekt tegenwoordig namelijk gelijk op met de Verenigde Staten als het gaat om de releasedatum van de nieuwste iPhones.
Iets anders om in je achterhoofd te houden als je een telefoon via grijze import koopt, zijn eventuele kortingsacties van de fabrikant die op dat moment gelden. Loopt er in Nederland een promotionele actie op een telefoon die jij net in het buitenland hebt gekocht, waarbij je bijvoorbeeld gratis accessoires of korting op je toestel krijgt? Dan geldt dit meestal alleen voor Nederlandse toestellen. Check dus goed de voorwaarden van de betreffende actie en let er goed op waar je toestel vandaan komt voordat je tot aanschaf van een buitenlandse telefoon overgaat.
Updates, accessoires en garantie
Een smartphone uit het buitenland kan op een paar punten verschillen van dezelfde telefoon die je in Nederland koopt. Zo kan de telefoon een ander type stekker hebben (zeker als het een toestel van buiten de EU betreft) en kunnen de voorgeïnstalleerde of beschikbare apps afwijken. Ook kan je telefoon mogelijk niet met alle Nederlandse mobiele netwerken of frequentiebanden overweg - heel belangrijk dus om na te gaan voor je tot aankoop overgaat.
Koop je een smartphone via grijze import, dan merk je dat vooral wanneer je telefoon een update krijgt. Het is in zo'n geval mogelijk dat jij later een update krijgt dan iemand die hetzelfde model telefoon wel officieel in Nederland heeft gekocht. Omgekeerd kan het voorkomen dat je je update juist eerder krijgt. In sommige gevallen blijven bij geïmporteerde toestellen de updates helemaal uit, mogelijk omdat de firmware van je buitenlandse telefoon niet volledig compatible is met de firmware in het Nederlandse toestel.
Krijg je helemaal geen updates of werkt je telefoon op een ander gebied niet goed? Dan hoef je je over de garantie doorgaans niet druk te maken, want de Nederlandse (web)winkel waar je je toestel hebt gekocht is in dat geval verantwoordelijk voor reparaties en/of software-ondersteuning.
Bron: Galaxyclub.nl, Androidplanet.nl
iPhones uit het buitenland
Komt je iPhone uit het buitenland, dan kan deze op verschillende punten afwijken van een Nederlands toestel. Zo heeft Apple in Japan vanwege privacyredenen de camera’s van hun Japanse iPhones voorzien van een flitsgeluid dat je niet standaard uit kunt zetten. Ben je op zakenreis in Dubai en heb je vlak voor je vlucht nog even een nieuwe iPhone gescoord? Dan zul je ook merken dat je geen Facetime kunt gebruiken. Vanaf iOS 13.6 en hoger kun je dit zelf verhelpen door je telefoon in te stellen op een andere regio. Verder kun je op een Chinese iPhone geen Facetime audio-sessies houden. Video calls kun je dan weer zonder problemen maken.
Heb je een Amerikaanse iPhone 12? Dan heb je op termijn toegang tot de snelste vorm van 5G: mmWave. Alleen merk je daar nu nog niks van, omdat deze 5G-frequentie in Nederland nog niet ondersteund wordt. Let wel: alleen de Amerikaanse iPhone 12-modellen hebben toegang tot deze 5G-band, waarschijnlijk omdat Apple vanwege productieproblemen moest kiezen in welke regio de iPhone 12 uiteindelijk zou worden uitgerust met mmWAve-antennes. Als uiteindelijk de 26 Ghz-band ook in Nederland beschikbaar komt en je maakt dan nog gebruik van een Europese iPhone 12, dan vis je wat betreft de snelste vorm van 5G dus naast het net. Aangezien dit waarschijnlijk nog een paar jaar gaat duren, hoef je je daar nu niet al teveel zorgen over te maken.
Bron: iCreatemagazine.nl
Samsung telefoons uit het buitenland
Ben je een liefhebber van exclusieve Samsung smartphones, dan heb je soms geen andere keuze dan je toestel in het buitenland te kopen. Denk aan de Samsung Galaxy S10 5G uit 2019, die niet in Nederland uitkwam. Dat had een hele simpele reden: er was in 2019 nog geen 5G-netwerk voor consumenten in Nederland beschikbaar. Toen consumenten in 2020 wel toegang tot 5G kregen, had Samsung inmiddels de S20-modellen uitgebracht - dit keer wél met 5G-functionaliteit.
De grootste hobbel als je je Samsung telefoon via grijze import koopt, is wanneer je een bug tegenkomt die alleen met een update kan worden verholpen. Zo zorgde een bug in de software van de Samsung Galaxy A7 voor verbindingsproblemen op met name Nederlandse 4G-netwerken. Gebruikers met een Nederlands toestel hadden na een ongeveer een week al toegang tot een hotfix die het probleem verhielp. Had je je Galaxy A7 in het buitenland gekocht, dan moest je wachten op de volgende officiële update waar de fix deel van uitmaakte. Het probleem werd dus uiteindelijk verholpen, maar je moest wel wat geduld hebben.
Bron: Galaxyclub.nl
Conclusie
Koop je een smartphone in het buitenland, wees je er dan wel van bewust dat er een aantal risico’s aan vastzitten. Als je geluk hebt, koop je je telefoon soms voor een iets betere prijs. En soms is grijze import de enige manier om die toffe nieuwe telefoon te pakken te krijgen. Maar eenmaal in gebruik, merk je misschien dat er apps of features ontbreken of niet goed werken. Ook kan het voorkomen dat je updates niet tegelijkertijd met de Nederlandse versie van jouw telefoon krijgt. Dat kan verwarrend zijn, en in een enkel geval gevolgen voor de functionaliteit van je telefoon hebben als een geplande bugfix in het buitenland pas op een later tijdstip wordt doorgevoerd. Zorg daarom dat je jezelf goed informeert voordat je een telefoon in het buitenland koopt. Ben je wat betreft telefoons kopen niet zo avontuurlijk ingesteld? Dan koop je je smartphone beter in een Nederlandse (web)winkel, zodat je zeker weet dat alles werkt zoals je verwacht.