Hoe verwerkt Martijn Aslander al die informatie die dagelijks via papier op hem afkomt? Waar laat hij het? En hoe zorgt hij ervoor dat hij er ook iets mee kan of doet? Scheuren helpt. En daar komen deze tools bij van pas.
Martijn Aslander over het verzamelen van informatie uit digitale bronnen en de apps die hij daarbij gebruikt.
Ik lees al jaren digitaal vooral via RSS. Dat is één van de oudste technieken op het web. In feite is het een manier om een abonnement te nemen op een website of blog. Via Feedbin, een betaalde service, verzamel ik honderden nieuwsfeeds die ik in mapjes heb geordend naar onderwerp en relevantie. Met de Mac en IOS-app Reeder lees ik vervolgens alle items, net zoals in de krant en alles dat relevant is of kan zijn, verzamel ik via de lees-laterlijst van Apple. Tenzij ik acuut weet wat ik er mee wil, dan voer ik het uit, of verzamel ik het op de juiste plek (zoals een mapje voor mijn wekelijkse nieuwsbrief) of deel ik het via sociaal media.
Tijd over
Net als de stapel papieren scheursels (zie tip 1) bewaar ik de stapel digitale scheursels voor momenten waarop ik even wat tijd over heb, zoals een treinreis of een vliegtuig-trip. Naast dit alles lees ik dagelijks de kranten op mijn Mac die tegenwoordig de iPad-versies van kranten kan inladen. Verder gebruik ik op mijn iPhone de app Flipboard om wat meer random artikelen tot me te nemen.
Blinkist, Textsniper
Naast artikelen die je zou kunnen zien als lichte 'snacks' lees ik ook boeken en boeksamenvattingen digitaal. De betaalde dienst Blinkist heeft duizenden boeksamenvattingen. Bijna dagelijks neem ik er random één tot me. Staat er iets relevants in, dan maak ik een screenshot dat ik later via mijn fotoapp op het grote scherm verwerk met het handige hulpje Textsniper. E-books lees ik via iBooks en Kindle. Die laatste sleep ik overal mee naartoe. Wat aan de Kindle heel handig is: de highlights die ik wil bewaren om te verwerken kan hij automatisch synchroniseren met Readwise.
“Een creatieve vondst is altijd een mix tussen wat er al was en iets nieuws.”
ReMarkable 2
Voor mijn werk moet ik nogal wat manuscripten, scripties en onderzoeken lezen. Dat doe ik met een handig apparaat genaamd reMarkable 2. Een wat dure versie van een tablet met e-inkt die het beste huwelijk tussen papier en digitaal is dat ik ooit heb gezien. Mij scheelt het 5000 pagina’s per jaar aan papier, inkt en sjouwen. De opslagcapaciteit is enorm en als je veel wil strepen, krabbelen en omcirkelen in een document dan is dit de beste oplossing die er is.
Nieuwsbrieven
Er is nóg een categorie digitaal leesvoer: nieuwsbrieven. Ik lees ze via een handige app genaamd Stoopinbox. Die geeft me de mogelijkheid om beter te lezen en te focussen als ik tijd of zin heb, zonder dat ik alle andere mail tegenkom. Een enorme aanrader voor een digitaal fitte wijze van informatiemanagement.
Digitaal of papier?
Ik denk beide. Elk medium heeft zijn charme en voor- en nadelen. Snel nieuws heb ik het liefst digitaal. En breed en divers lezen doe ik het liefst op papier. Wat ik zeker weet, is dat dit actief vergaren van informatie en kennis me overal bij helpt, elke keer opnieuw. Een creatieve vondst is altijd een mix tussen wat er al was en iets nieuws. Hoe meer informatiebrokstukken je actief vergaart en verwerkt, des te meer creatieve vondsten je zult doen. En hoe meer kansen en mogelijkheden je gaat zien voor wat welk vraagstuk dan ook.
Martijn Aslander (foto: De Ondernemer) is oprichter van digitalefitheid.nl.
V-Hub is een inspiratie- en kennisplatform voor het MKB. Deze column is op persoonlijke titel geschreven en vertolkt de mening van de auteur.
Deel dit artikel