De belofte van digitalisering: betere dienstverlening aan patiënten
Het vak van orthopeed staat op een kantelpunt. Om de overgang naar een gedigitaliseerde vorm van dienstverlening zo soepel mogelijk te laten verlopen, zet OIM Orthopedie volop in op het inrichten van de digitale werkplek.
Digitale middelen gaan in de paskamer van de orthopedisch adviseur steeds vaker een centrale rol spelen. Allan Hofstede van OIM Orthopedie legt uit wat dat betekent en hoe dat in zijn werk gaat.
“Onze medewerkers verwachten hoogwaardige digitale ondersteuning,” zegt Allan Hofstede. Hij is hoofd ict bij OIM Orthopedie, een orthopedische instrumentenmakerij met 28 vestigingen door heel Nederland. OIM Orthopedie werd opgericht in 1981 en werkt samen met 54 ziekenhuizen en revalidatiecentra door heel Nederland. Jaarlijks bedienen ze zo’n 60.000 cliënten. In de loop der jaren was bij OIM Orthopedie een wirwar van ict-dienstverleners ontstaan. Daar heeft Hofstede, zelf van oorsprong fysiotherapeut, een einde aan gemaakt door een groot deel van de mobiele, cloud- en internet infrastructuur bij Vodafone Business onder te brengen.
Verder digitaliseren
Het automatiseren van het hele proces heeft de afgelopen jaren de hoogste prioriteit. Nu de netwerk- en infrastructuur op orde is, komt een nieuw doel in zicht.
Hofstede: “De basis is gelegd, maar ook onze werkplek digitaliseert natuurlijk steeds verder.”De toekomst van de orthopedisch specialist wordt bepaald door een combinatie van de ambachtelijke kant van het vak, de persoonlijke insteek die daarmee gepaard gaat én het digitale aspect, stelt Hofstede. Van aanmeten tot leveren van een nieuwe orthopedische voorziening, zoals orthopedische schoenen, een orthese of prothese (allemaal hulpmiddelen gericht op mobiliteit). Concreet betekent het dat digitale middelen in de paskamer van de orthopedisch adviseur steeds vaker een centrale rol gaan spelen.
Heel persoonlijk
Zo helpt het maken van een 3D-scan bij het inmeten van een prothese. Van een loopanalyse kan een video gemaakt worden waardoor heel nauwkeurig afwijkingen en mogelijke correcties in beeld worden gebracht die het looppatroon van de cliënt verbeteren.
Hofstede: “Het werk van de orthopedie is heel persoonlijk. Als iemand na een ongeluk een onderbeen kwijtraakt, gaat de orthopedisch adviseur samen met de cliënt op zoek naar een oplossing. Wat is er, onder de nieuwe omstandigheden, nog wél mogelijk? Kan iemand nog naar winkel lopen, de hond uitlaten, zwemmen of zelfs hardlopen? Medewerkers verwachten terecht dat zij gemakkelijk digitaal kunnen vastleggen wat de specificaties zijn van een voorziening en dat die vervolgens ook door onze productie en administratie eenvoudig afgehandeld kunnen worden. Dat kan alleen met de juiste software én een goede infrastructuur.”
Veel voordelen
Waar veel protheses en ortheses nu nog met de hand gemaakt worden, zal straks een belangrijke rol zijn weggelegd voor de 3D-printer. De 3D-scan die hiervoor de basis vormt, wordt gedeeld via de cloud. Hofstede: “Maar digitalisering blijft een vorm van ondersteuning. De ambachtelijke kant van het vak zal niet verdwijnen.
"Het voordeel van digitale hulpmiddelen is dat het niet alleen het werk van de orthopedisch adviseur ten goede komt, maar met name de dienstverlening aan de cliënten. Doordat in de paskamer alle informatie beschikbaar is op een tablet, verbonden door een onzichtbare backend, heeft de orthopedisch adviseur in de cloud alle relevante informatie direct beschikbaar. Dat betekent dat er tijdens de behandeling meer tijd en ruimte overblijft voor persoonlijke kant van de behandeling. Meer aandacht dus. Digitale hulpmiddelen zorgen bovendien voor een accurater zorgverlening die minder foutgevoelig is.
“Digitale hulpmiddelen zorgen voor een zorgverlening die minder foutgevoelig is."
Betere dienstverlening
Hofstede verwacht dat die opgang van digitaal werken verder zal toenemen. Een slimme, vloeibare digitale werkplek voor de orthopedisch adviseur levert veel voordelen op, ook buiten de paskamer. Niet alleen door een betere dienstverlening waarbij cliënten worden voorzien van doelmatige orthopedische voorzieningen, maar ook doordat er kosten gedrukt kunnen worden omdat er nu eenmaal efficiënter gewerkt kan worden. Dat is met name een vurige wens van verzekeraars. Maar: “Wij hebben in eerste instantie een zorgcultuur. Kwaliteit staat bij ons voorop.”
Ingrijpendere innovaties
Waar nu de 3D-scan, loopanalyse en 3D-printing langzaam maar zeker hun intrede doen in de paskamer, verwacht Hofstede de komende jaren nog ingrijpendere innovaties. Zo kun je straks met IoT monitoren hoe een prothese functioneert en zo een versleten hak of computergestuurde knie preventief onderhouden.
Hofstede is erg tevreden met het fundament dat hij met Vodafone Business heeft kunnen leggen: “Ik had verwacht dat wij als relatief kleine partij een beetje zouden verdrinken naast zo’n groot bedrijf. Het tegendeel bleek waar: heel korte lijnen, er werd heel adequaat gehandeld. Vodafone Business kwam voor onze specifieke situatie met pasklare oplossingen.”
Aandacht voor de patiënt
Hij merkt dat alle ict-inspanningen zich ook tijdens de coronacrisis uitbetaalde. Eigenlijk kon iedereen ondanks de vele beperkingen gewoon doorwerken. Dat had in de oude situatie toen OIM nog met tal van verschillende it-dienstverleners werkte, niet gelukt zijn: “Door goede verbindingen en communicatie met collega’s, door betere toegang tot clientgegevens en minder fouten bij het invoeren, houden onze adviseurs nu de handen vrij. Zo kunnen ze zich concentreren op dat waar het om gaat: aandacht voor de patiënt.”
*Dit artikel werd eerder gepubliceerd op NRC.nl.
Deel dit artikel