De winst van de pandemie, volgens ondernemers? Digitalisering!
De coronacrisis heeft – buiten gezondheidsproblemen en economische zorgen – ook positieve effecten gehad. Mkb-ondernemers noemen onder meer de digitalisering en de ontwikkeling van hybride werken als positieve ‘bijvangst’ van de pandemie. Vier op de tien mkb’ers in de zakelijke dienstverlening meent dat de crisis in feite een steun in de rug is geweest voor de digitalisering van hun bedrijf.
Vier op de tien mkb’ers in de zakelijke dienstverlening meent dat de crisis in feite een steun in de rug is geweest voor de digitalisering van hun bedrijf. Wie verder wil met digitalisering, moet Fit For the Future zijn. Meer weten over FFtF? Lees hier verder
Dat is een van de opmerkelijke uitkomsten van een onderzoek onder 300 mkb-ondernemers van Teamleader, ontwikkelaar van software op het gebied van work management. Volgens het onderzoek heeft de pandemie er volgens 38 procent van de ondernemers voor gezorgd dat de hybride werkplek zich heeft ontwikkeld en dat de grens tussen het ‘thuiskantoor’ en de traditionele werkomgeving definitief vervaagd. Een derde van de ondernemers vindt dat de coronacrisis een gunstige invloed heeft gehad op de work-life balance van werknemers.
Lockdowns: verdienmodel onder druk
Twee jaar corona heeft de wereld van veel mkb-ondernemers flink op z’n kop gezet. Mede door de lockdowns stond het verdienmodel van veel bedrijven onder druk. In tegenstelling tot wat veel ondernemers vreesden, ging dat echter niet ten koste van de productiviteit. Zo zien vier op de tien werkgevers dat thuiswerken eerder een positief effect heeft gehad op de productiviteit dan andersom (10 procent).
“Ondernemers die eerst sceptisch tegenover het ‘thuiswerkexperiment’ stonden, raakten al snel doordrongen van de grote voordelen van digitalisering.”
Leerlessen uit coronacrisis
Het was ook een leerzame periode. Ondernemers noemen vaak dat ze meer inzicht hebben verkregen in de financiële resultaten en inkomsten van hun onderneming (48 procent). Ook hebben veel ondernemers geleerd over het belang van een goede work-life balance van werknemers (44 procent), de positieve resultaten van hybride werken (44 procent) én het belang van een sterke interne cultuur (38 procent). Niet alles wat de ondernemers melden is positief. Zo geeft 40 procent aan dat coronatijd negatieve impact heeft gehad op hun financiële resultaten.
De kortste uitleg van FFtF! Na deze animatie van 24 seconden weet u het.
Tijdens pandemie: productiviteit gestegen
Een interessante eye-opener uit het onderzoek, volgens Teamleader: nieuwe vormen van communicatie en dienstverlening - online, virtueel en digitaal – raakten snel ingeburgerd. “Tegen alle verwachtingen in is bij veel bedrijven de productiviteit gestegen. Hierdoor raakten ook ondernemers die eerst sceptisch tegenover het ‘thuiswerkexperiment’ stonden, al snel doordrongen van de grote voordelen van digitalisering”, aldus Teamleader.
Bijna de helft van de mkb-bedrijven in de zakelijke dienstverlening verwacht dat ondernemen voorgoed is veranderd en dat hun bedrijf zich altijd zal moeten aanpassen aan een nieuwe realiteit. Digitalisering is cruciaal om te kunnen innoveren, zo vatten de onderzoekers de uitkomsten samen.
Het hele onderzoek lezen, zoals gepubliceerd op Baaz.nl? Lees hier verder.
Wilt u ook stappen zetten met digitalisering? Zorg dat u Fit For the Future bent!
Bedrijven die FFTF zijn, scoren het hoogst op deze zes categorieën:
- Ze staan positief tegenover verandering
- Ze staan open voor nieuwe technologie
- Ze zijn actief in de planning voor hun technologische toekomst (met stappenplannen voor hoe technologie hun manier van werken kan veranderen)
- Ze hebben brede, gedetailleerde strategieën voor de toekomst
- Ze blijven up-to-date met nieuwe trends
- Ze passen zich gemakkelijk aan, reageren snel op nieuwe trends en zijn sneller op de markt dan hun concurrenten
Download het 'Fit for the Future 2021 Rapport'
Wilt u weten op welke vlakken 'Fit For the Future'-bedrijven opvallend anders denken én doen dan anderen, waardoor zij - óók in tijden van crisis - blijven bloeien?
Download dan het 'Fit for the Future Rapport'.
Deel dit artikel