‘Wacht es… is dit misschien fraude?’ Zo herkent u phishing
Phishing-fraude is aan een sterke opmars bezig. De ‘scams’ zijn professioneel, berekend en ontworpen om zelfs de meest voorzichtige medewerkers van uw bedrijf om de tuin te leiden. Ontdek hoe u ze kunt herkennen en hoe u uw bedrijf veilig kunt houden.
Phishing scams worden steeds professioneler, en: gevaarlijker. Ze zijn gepolijst en subtiel, en ze loeren op u, op een onbewaakt ogenblik. Dit is hoe u ze kunt ontmaskeren voordat ze u pakken. Lees ook: 'De nieuwste phishing-technieken: 6 manieren om u om de tuin te leiden'
Beelden van hackers in capuchons gehurkt over toetsenborden zijn allang verleden tijd. De huidige phishing-zwendel is gelikt, professioneel en ongelooflijk overtuigend. Ze glippen uw inbox binnen vermomd als vertrouwde stemmen en bekende merken, wachtend tot u een verkeerde beweging maakt. Kunt u het verschil zien tussen een legitieme e-mail en een e-mail die u duizenden euro's kan kosten? Wij onthullen de trucs die cybercriminelen gebruiken om uw bedrijf binnen te dringen.
Meer over cybercrime voorkomen: 'Wees spookfacturen en andere factuurfraude te slim af (met tips)'
Hoe u phishing-zwendel kunt herkennen
Phishing doet zich voor als bekende e-mails of berichten, vaak van mensen of bedrijven die u kent en vertrouwt. Maar onder de oppervlakte zijn ze ontworpen om kritieke informatie te stelen, zoals wachtwoorden, financiële gegevens en gevoelige klantgegevens.
Waarom is vroegtijdige detectie dan zo cruciaal? Cybercriminelen gedijen bij snelheid en chaos. Hoe sneller ze u tot een overhaaste beslissing kunnen aanzetten, hoe succesvoller hun aanval. Als u een phishing-zwendel vroeg ontdekt, hebt u de tijd om te pauzeren en te voorkomen dat u in de val loopt. Het lastige is dat phishing fraude meesters zijn in vermomming. Ze kunnen zich voordoen als nepfacturen, betalingsverzoeken van bekende leveranciers of zelfs berichten van collega's. Als u weet waar u op moet letten, wordt het herkennen van veelvoorkomende phishing-zwendel veel gemakkelijker. Hier zijn enkele belangrijke dingen om op te letten:
1 E-mails die dringende actie vereisen - Phishing-zwendel gedijt bij paniek. Onderwerpregels als 'Uw account is geschorst' of 'Onmiddellijke actie vereist' zijn erop gericht om u op links te laten klikken of bijlagen te laten downloaden voordat u de kans hebt gehad om na te denken. Als u zich opgejaagd voelt, doe het dan rustig aan.
Ook interessant (en heel belangrijk): 'NIS2: maak uw bedrijf klaar voor de toekomst met deze checklists'
2 Verdachte bijlagen - Een e-mail uit het niets met een bijlage is een grote rode vlag. Phishing-e-mails verbergen graag malware in bijlagen, klaar om uw systeem te infecteren. Wees vooral op uw hoede voor onverwachte bestandstypen zoals .exe of .zip. Als u ze niet verwachtte, open ze dan niet.
3 Te mooi om waar te zijn aanbiedingen - We houden allemaal van een goede deal, maar als een e-mail u iets aanbiedt dat te mooi klinkt om waar te zijn, dan is dat waarschijnlijk ook zo. Dingen zoals een lucratieve zakelijke kans zijn klassieke tactieken. Ze zijn ontworpen om op uw nieuwsgierigheid te spelen en u te dwingen gevoelige informatie te geven of betalingen te doen. Als er iets niet klopt, vertrouw dan op uzelf.
4 Slechte grammatica of slecht ontwerp - Phishing-e-mails hebben vaak slechte grammatica, onhandige zinnen of korrelige afbeeldingen. Legitieme bedrijven zijn trots op hun communicatie, dus alles wat slordig of onprofessioneel aanvoelt zou argwaan moeten wekken.
5 Onjuiste domeinnamen - Phishing-e-mails komen vaak van adressen die er bijna identiek uitzien als de echte, maar met kleine aanpassingen. Een verandering van één letter - zoals ‘vodaf0ne.nl’ in plaats van ‘vodafone.nl’ - kan gemakkelijk onopgemerkt blijven als u niet oplet. Controleer altijd dubbel het domein van de afzender, vooral als ze om gevoelige informatie vragen.
Wat te doen als u bent opgelicht
1 Vroeg ontdekt, maar geen actie ondernomen - Als u een phishing e-mail hebt opgemerkt voordat u op een link klikt of informatie deelt, bent u veilig. Maar negeer het niet zomaar. Verwijder de e-mail onmiddellijk en meld het aan uw IT-team of e-mailprovider om hen te helpen soortgelijke bedreigingen te blokkeren. Door de e-mail als spam te markeren, kunt u toekomstige pogingen blokkeren.
2 De e-mail geopend of beantwoord - Als u de e-mail hebt geopend of zelfs hebt geantwoord, maar geen persoonlijke of zakelijke informatie hebt verstrekt, bent nog steeds relatief veilig. Breng uw IT-afdeling onmiddellijk op de hoogte en voer voor de zekerheid een virusscan uit. Het is ook de moeite waard om alle wachtwoorden waarvan u denkt dat ze bekend zijn, te updaten, al is het maar voor uw gemoedsrust.
Bekijk ook onze korte uitlegvideo: 'Wapen uw bedrijf tegen phishing en malware'
3 Op een link geklikt of informatie gedeeld - Als u op een kwaadaardige link hebt geklikt, een bijlage hebt gedownload of gevoelige informatie hebt gedeeld, handel dan snel. Koppel uw apparaat onmiddellijk los van het internet om te voorkomen dat malware zich verspreidt. Laat het uw IT-afdeling weten zodat zij de schade kunnen beoordelen, malware kunnen verwijderen en uw systemen kunnen beveiligen. Als u financiële of persoonlijke gegevens hebt gedeeld, neem dan onmiddellijk contact op met de bank of kredietverstrekker om verdere risico's te beperken.
Phishing-zwendel kan schadelijk zijn, maar door te letten op dringende verzoeken, onverwachte bijlagen en verdachte e-mailadressen kunt u grote stappen zetten om uw bedrijf veilig te houden. En als u zich toch vergist? Snel en doortastend optreden kan het verschil betekenen tussen een kleine schrik en een grote kopzorg.
Bekijk deze interessante video met Pieter Cobelens: 'Zo lek is uw bedrijf'
V-Hub maakt het persoonlijk
V-hub gaat uitbreiden! U kunt nu al gebruik maken van de nieuwe functies. Als u een account aanmaakt, krijgt u gepersonaliseerde artikelen en Gratis Ondernemers Advies.
Deel dit artikel