Overslaan en ga naar inhoud
MKB (5-250 medewerkers)
MKB (5-250 medewerkers)
Grootzakelijk (250+ medewerkers)
Grootzakelijk (250+ medewerkers)

TNO: €5 miljoen voor Innovatiemotor mkb

Hoe investeren én innoveren we ons uit de crisis? Het is een vraag die steeds vaker wordt gesteld door mkb-bedrijven die verder willen. TNO investeert 5 miljoen in de zogenaamde Innovatiemotor om het mkb te helpen innoveren. Het kabinet wordt gevraagd het digitale initiatief te steunen door middel van vouchers waarmee mkb-bedrijven samenwerking met kennisinstellingen kunnen financieren.

TNO wil kennis delen met mkb-bedrijven als steun bij investering en innovatie.

Research en Innovatie zijn belangrijk voor de groei in banen en productiviteit van bedrijven. De 'TNO-MKB Innovatiemotor' is een digitaal platform met actuele en relevante kennis uit alle expertisegebieden van TNO. Het wordt een interactief ondernemersplatform voor innovatie waar mkb-ondernemers en TNO elkaar nóg beter weten te vinden. 

"Wij gaan ons de komende jaren maximaal inzetten om onze kennis waar dat kan te delen met het mkb."

Nienke Dijkstra, Marktmanager mkb bij TNO: “TNO heeft enorm veel kennis, van quantumtechnologie tot elektrificatie van de chemie. Wij gaan ons de komende jaren maximaal inzetten om die kennis waar dat kan te delen met het mkb, zodat innovaties nog sneller en beter landen in de maatschappij. Wanneer je als ondernemer nu al kansen ziet voor een samenwerking, nodig ik je van harte uit om contact op te nemen.’’

TNO: €5 miljoen voor Innovatiemotor mkb

Vouchers voor samenwerking

TNO investeert vijf miljoen euro in het platform. Daarnaast pleit de organisatie voor de introductie van mkb-vouchers om bedrijven te helpen bij het samenwerken met kennisinstellingen, in feite een andere benaming voor subsidie. Jacco Vonhof, voorzitter MKB-Nederland: ”Juist nu is het belangrijk om te investeren in het mkb en ondernemers te helpen de crisis dóór en uit te komen. Kennis en technologie toegankelijk en vindbaar maken helpt hen om weer te kunnen groeien. Mkb-vouchers zijn daarbij een makkelijk, laagdrempelig instrument zonder alle regels die bij subsidies in een rol spelen. Het zou goed zijn als het kabinet daarin investeert en zo een extra impuls geeft aan innovatie in het mkb.”

Economie versterken

Vernieuwing en digitalisering van producten en diensten wordt steeds belangrijker om Nederland uit de huidige crisis te innoveren. Het is daarom essentieel dat bedrijven vroeg kunnen aansluiten bij de ontwikkeling om maatschappelijke innovatie te versnellen en tegelijkertijd de economie te versterken. Daarvoor is vernieuwing van het huidige instrumentarium óók noodzakelijk. 

Welkome kostenbesparingen

Om als maakbedrijf in het mkb concurrerend te blijven, is flexibele en efficiënte productie cruciaal. Door de inzet van een effectieve mens-robot samenwerking kan TNO hierbij helpen. Nieuwe technologie zoals augmented reality ondersteunt medewerkers om snel en foutloos te werken. Kennisoverdracht van TNO heeft diverse mkb-ondernemers geholpen bij slimme procesverbeteringen, meer werkplezier en welkome kostenbesparingen. Samen met een high-tech mkb-onderneming heeft TNO bijvoorbeeld een instrument ontwikkeld om vervuiling in de halfgeleiderindustrie te meten. Bij de fabricage van chips leidt vervuiling met het kleinste deeltje al tot een onbruikbaar product. Om dat te voorkomen, is het nodig om vervuilingen op nanoschaal te kunnen opsporen. Een technologie die inmiddels is doorontwikkeld tot een volwaardig product en nu dient als de standaard in de industrie.

Wilt u innoveren?

Ziet u als ondernemer kansen om samen te werken? Neem contact op met Nienke Dijkstra, marktmanager MKB bij TNO.