IoT & smart farming: koe stuurt sms, boer redt kalfje
Eén op de veertien kalfjes in de Nederlandse veehouderij overlijdt bij de geboorte. Een nieuwe, slimme sensor op de staart van de zwangere koe waarschuwt nu de boer voordat het te laat is. Samen met Vodafone maakt Moocall koeien connected via het Internet of Things (IoT).
Moocall’s IoT-oplossing monitort bewegingen van een drachtige koe via een slimme sensor op de staart. Hierdoor kan de boer per sms gewaarschuwd worden voordat het kalven start. Dit maakt de tijd voor de bevalling minder stressvol voor zowel boer als koe en voorkomt sterfte van kalfjes.
De geboorte van een kalfje is een intensieve gebeurtenis op een boerderij. Zeker omdat 1 op de 14 kalfjes tijdens de bevalling overlijdt. Voor de boer zit er niet veel anders op dan bij de koe te blijven wachten tot het moment daar is. Dat kan urenlang duren. Ingrijpend, ook omdat zijn onderneming vraagt om een strakke, efficiënte bedrijfsvoering.
Urenlange werkonderbrekingen
De geboorte van een kalfje is een intensieve gebeurtenis op een boerderij. Zeker omdat 1 op de 14 kalfjes tijdens de bevalling overlijdt. Voor de boer zit er niet veel anders op dan bij de koe te blijven wachten tot het moment daar is. Dat kan urenlang duren. Ingrijpend, ook omdat zijn onderneming vraagt om een strakke, efficiënte bedrijfsvoering.
De koeienstaart geeft het sein
Maar boeren weten dat een zwangere koe in de uren voordat ze gaat baren opvallend met haar staart beweegt. Én dat die bewegingen een specifiek patroon laten zien naarmate de bevalling dichterbij komt. Dit inzicht leidde tot een briljante brainwave bij Emmet Savage, CEO, en zijn twee medeoprichters van het Engelse Moocall. "Wij vroegen ons af: hoe kunnen we die bewegingen op afstand monitoren, zodat de boer op tijd gewaarschuwd wordt?" aldus Savage. "Want we wisten, als de boer aanwezig is bij de bevalling, dan verbetert dat de overlevingskansen van kalfjes al aanzienlijk."
“Een uur voor de bevalling gaat er een sms naar de boer: Johan, er is een kalf op komst.”
Draadloze zender
Met zijn team ontwikkelde Savage een veilige sensor die om de staart van de zwangere koe bevestigd wordt. Deze monitort de weeën en stuurt een uur voor de bevalling een sms'je naar de boer. 'Johan, er is waarschijnlijk een kalf op komst.' De draadloze sensor verzamelt zo'n 600 data-items per seconde. Wordt er iets vreemds gesignaleerd, dan gaat er rechtstreeks een alert naar de dierenarts. Ook niet onbelangrijk: de opgeladen batterij gaat zeker 30 dagen mee.
De nacht rustig doorslapen
Niet alleen de koe en haar kalf profiteren van Moocall. Ook voor de boer zelf is er winst. Boeren verliezen veel minder tijd omdat ze niet meer urenlang bij een koe hoeven te wachten. Omdat ze weten dat ze op tijd gewaarschuwd worden voordat de bevalling begint, kunnen zij ongestoord doorwerken. Of een nacht rustig doorslapen. In beide gevallen levert dat een stuk minder stress op.
Internationaal: in drie jaar van 0 naar 40 landen
Onder het motto 'Connecting you to your animals' bouwde Moocall samen met Vodafone een oplossing die boeren over de hele wereld helpt. Als Internet of Things (IoT) oplossing werkt Moocall bijna over de hele wereld op het gsm-netwerk. Het systeem is in 2015 op de markt gebracht en wordt nu al door boeren in 40 verschillende landen gebruikt. Zelfs op de meest afgelegen locaties kan Moocall z'n diensten leveren. "Vodafone IoT geeft ons signaalbereik tot in de verste uithoeken. Onze uitbreidingsplannen zijn gigantisch, maar onze globalisering is naadloos", aldus Savage.
Wist u dat...
... Vodafone de enige provider in Nederland is die twee speciaal voor IoT ontwikkelde netwerken aanbiedt?
Deel dit artikel