In 7 eenvoudige stappen naar een kleinere digitale eco-voetafdruk
Onze digitale ecologische voetafdruk is het onzichtbare gevolg van onze online activiteiten. Die afdruk kan best kleiner, zo ingewikkeld is het niet. Met enkele milieuvriendelijke stappen kunt u uw impact van uw bedrijf op het milieu verminderen.
Van de energieverslindende datacenters tot de productie en verwijdering van onze elektronische apparaten: onze digitale keuzes hebben een flinke invloed op onze totale digitale ecologische voetafdruk. Het verkleinen van die digitale ecologische voetafdruk zou een essentieel onderdeel moeten zijn van de milieustrategie van elk bedrijf. Ook interessant: 'Hoe komt u duurzaam van e-waste af? Met tips van het WNF'
Wat is een digitale ecologische voetafdruk?
Onze digitale ecologische voetafdruk is de totale hoeveelheid broeikasgassen die wordt uitgestoten door het gebruik van digitale technologie. Dit omvat alles, van de energie die wordt gebruikt om gegevensopslagcentra, distributienetwerken en onze persoonlijke apparaten van stroom te voorzien tot de productie en verwijdering van elektronische apparatuur. Het gaat nog verder: elke e-mail die we versturen, elke website die we bezoeken, elke foto of elk document dat we in de cloud opslaan onze CO2-uitstoot verhoogt.
Dus wat is de ecologische voetafdruk van digitale technologie?
In 2019 was digitale technologie naar schatting verantwoordelijk voor ongeveer 4% van de broeikasgassen, met een voorspelde toename van 9% per jaar. Gezien de snelheid waarmee technologie zich ontwikkelt en onze haast om telkens het nieuwste apparaat te kopen, is dat waarschijnlijk een onderschatting. Het is dan ook geen verrassing dat het verminderen van onze digitale ecologische voetafdruk steeds meer aandacht krijgt in de strijd tegen de klimaatcrisis.
Ook de productie van de technologie waar we op vertrouwen – van mobiele telefoons tot laptops – brengt kosten met zich mee voor de natuur. Het delven van materialen voor de productie van smartphones kan bijvoorbeeld aanzienlijke schade toebrengen aan de natuur.
Voordelen van een kleinere digitale voetafdruk
Simpel: als u uw digitale ecologische voetafdruk verkleint, helpt dat het milieu. Maar er zijn ook goede zakelijke argumenten om met deze zaken aan het werk te gaan. Denk aan:
- Verbeterde merkreputatie - Mensen maken zich steeds meer zorgen over de impact op het milieu van de bedrijven die ze steunen. Door uw toewijding aan duurzaamheid te tonen, kunt u uw merkreputatie verbeteren en klanten aantrekken die echte milieuvriendelijke initiatieven waarderen.
- Lagere kosten - Het optimaliseren van uw website betekent dat u minder energie verbruikt, wat resulteert in lagere rekeningen. Het kopen van gerenoveerde technologie kan ook geld besparen.
- Naleving - Nu de milieuregelgeving in veel landen wordt aangescherpt, kunt u met het verkleinen van uw digitale ecologische voetafdruk gelijke tred houden met de nalevingseisen en uw bedrijf ondersteunen bij het halen van de klimaatdoelstellingen.
Ook interessant: 'VodafoneZiggo en duurzaamheid: weer goud van EcoVadis'
7 Tips: verklein uw digitale ecologische voetafdruk
Het goede nieuws is dat er veel snelle, eenvoudige en praktische manieren zijn om uw digitale ecologische voetafdruk te verkleinen. Dit zijn de beste en meest praktische tips.
1. Schermhelderheid verminderen - Het aanpassen van de helderheid van uw monitoren, tablets of smartphones beïnvloedt hoeveel energie ze gebruiken. Door over te schakelen op een ‘eco’-instelling, waarbij minder energie wordt verbruikt door minder heldere scherminstellingen te kiezen, kunt u energie besparen. Natuurlijk moet u er altijd voor zorgen dat beeldschermen voldoende helder zijn om veilig en effectief te kunnen werken.
2. Koop refurbished technologie - Elk jaar worden miljarden perfect bruikbare apparaten weggegooid. Of het nu gaat om smartphones, tablets of pc's, overweeg alternatieven voor het kopen van gloednieuwe producten, zoals gereviseerde of opgeknapte apparaten. Niet alleen zijn ze veel goedkoper, de aanpak vermindert ook de vraag naar nieuwe producten en helpen zo de uitstoot van broeikasgassen te verminderen.
3. Stap over op groene hostingproviders - De stroomvoorziening van de gemiddelde website produceert naar schatting 2.041 kilo CO2 per jaar. Overstappen op een groene hostingprovider die hernieuwbare energiebronnen gebruikt kan helpen om uw digitale uitstoot en ecologische voetafdruk op internet te verminderen.
Lees ook: 'De zakelijke smartphone: 3 redenen om de Fairphone te kiezen'
4. Optimaliseer uw website - Maak uw website zo energie-efficiënt mogelijk. Comprimeer uw afbeeldingen en controleer uw inhoud. Verwijder slecht presterende, verouderde of achterhaalde pagina's en verwijder dode links. En zorg ervoor dat uw website gemakkelijk te navigeren is, zodat mensen snel en gemakkelijk kunnen vinden wat ze zoeken.
5. Optimaliseer e-mails - We zijn ons er misschien niet eens van bewust, maar onze e-mails hebben een enorme impact op het milieu. Een enkele e-mail kan tussen de 4g en 50g CO2 genereren, en het opslaan ervan kan daar nog eens 10g per jaar aan toevoegen. Vermenigvuldig dat met de geschatte 200 miljoen e-mails die wereldwijd worden verzonden – elke minuut – en we hebben het over miljoenen tonnen CO2. Beperk uw impact door het aantal onnodige e-mails te verminderen, u af te melden voor ongewenste nieuwsbrieven en oude e-mails regelmatig te verwijderen. Denk ook eens aan bedrijfsbeleid voor het bewaren van gegevens. Overweeg om e-mails van medewerkers automatisch te verwijderen na een bepaalde periode, bijvoorbeeld vij jaar. Dat helpt om te voorkomen dat oude gegevens ruimte in beslag nemen. En vergeet bijlagen niet. JPEG's en dergelijke kunnen veel ruimte in beslag nemen, dus comprimeer en verklein ze waar mogelijk.
6. Pas uw energie-instellingen aan - De meeste van onze apparaten zijn uitgerust met energiebesparende instellingen. Moedig uw teams aan om milieuvriendelijkere instellingen te gebruiken op hun laptops, desktops en andere apparaten.
7. Bevorder duurzame digitale gewoonten - Inspireer uw team om duurzame digitale gewoonten te introduceren. Schakel apparaten uit in plaats van ze op stand-by te laten staan en gebruik energiezuinige instellingen.
Door deze eenvoudige stappen te implementeren, kunnen we een verschil maken in onze impact op het milieu en een duurzamere toekomst helpen creëren.
Lees de WWF Sustainable Office Guide voor een compleet overzicht van hoe bedrijven verantwoordelijkheid kunnen nemen voor het aanpakken van hun impact op het milieu, waaronder afval, energie, plastic en meer.
Deel dit artikel