Direct naar inhoud
MKB (5-250 medewerkers)
MKB (5-250 medewerkers)
Grootzakelijk (250+ medewerkers)
Grootzakelijk (250+ medewerkers)

Perry doorbreekt menopauze-taboe met data en AI

Het is begin 2025 en Laura Okafor (40) is net terug uit Las Vegas. Tijdens het prestigieuze tech-event CES gooide ze hoge ogen met het platform Perry, waarmee ze wereldwijd ruim 110 duizend vrouwen ondersteunt en begeleidt tijdens de perimenopauze. Vijf jaar na de oprichting blikken we met Laura vooruit. Hoe laat deze rasechte Fit For the Future-ondernemer haar business groeien? Hoe ziet zij haar maatschappelijke rol als tech-ondernemer? 

In dit artikel leert u - aan de hand van het verhaal over Perry - hoe een persoonlijk verhaal kan leiden tot een impactvolle en schaalbare onderneming.Het artikel laat zien hoe co-creatie met uw doelgroep leidt tot een beter product. U ontdekt hoe data en AI strategisch kunnen bijdragen aan groei en maatschappelijke impact. En u ziet hoe wendbaarheid en samenwerking met experts essentieel zijn voor toekomstbestendig ondernemen.

Hoe begon het?

“Dan moeten we een paar decennia terug in de tijd. Als tiener zag ik hoe mijn moeder in stilte worstelde met wat later de (peri)menopauze bleek te zijn. Er was geen aandacht voor en geen ondersteuning vanuit de zorg. Sterker nog, het onderwerp werd compleet genegeerd. Dat vond ik schokkend, want een groot deel van onze wereldbevolking krijgt hiermee te maken. Daar wilde ik verandering in brengen.” 

Als doorgewinterd internationaal marketeer bij Procter & Gamble zag Laura een gat in de markt, maar vooral een maatschappelijke rol die ze wilde vervullen. Na ruim twaalf jaar waagde ze de sprong in het diepe. Ze zegde haar baan op en besloot zich volledig te richten op het ontwikkelen van Perry - een platform speciaal voor vrouwen in de (peri)menopauze. 

Perry doorbreekt menopauze-taboe met data en AI

Een volwaardige business: hoe kreeg Perry vorm?

“Dat begon met heel veel onderzoek. In de eerste plaats naar de doelgroep, maar ook naar potentiële partners. Financieel was het spannend, ik investeerde al mijn spaargeld in het bouwen van het prototype. Het échte kantelpunt kwam toen Techstars en The Age Tech Collaborative besloten om in Perry te investeren. Toen ging het ineens heel snel.”

Wat maakt het platform Perry onderscheidend?

“Zelf noem ik Perry liever een ‘movement’. Het is een digitale omgeving waar vrouwen toegang hebben tot deskundige begeleiding van erkende experts op het gebied van (peri)menopauze. Tegelijkertijd is het een uitvalsbasis waar vrouwen elkaar ondersteunen en kennis kunnen delen.”

Voorvechter én tech-ondernemer?

“Dat ben ik zeker. Binnen Perry spelen data-tech en AI een sleutelrol. Perry fungeert in de basis als kenniscentrum. De enorme hoeveelheid data die we vergaren, analyseren we met behulp van AI. Met die informatie kunnen we zorgprofessionals voorzien van de nieuwste inzichten, waardoor zij beter voorbereid zijn op de zorg die deze groep nodig heeft. Daarnaast gebruiken we AI om processen te automatiseren zoals het creëren van content en interactie met onze leden.”

Ook interessant: Fit For the Future-bedrijven zijn vaak ook vooruitstrevend op het gebied van duurzaamheid.

Perry doorbreekt menopauze-taboe met data en AI

Als tech-ondernemer moet je snel kunnen schakelen. Slaag je daarin?

“Ja. We zijn extreem agile en dat is in de zorgmarkt cruciaal. We moeten bijvoorbeeld snel kunnen reageren op nieuwe onderzoeken of verschuivingen in internationale zorgstelsels, maar ook op nieuwe behoeftes van de doelgroep.”

Hoe doe je dat?

“Monitoren is my middle name (*lacht). We houden alle trends op het gebied van womens health, regelgeving en tech wereldwijd nauwlettend in de gaten. AI helpt daarbij. Maar we doen ook veel veldwerk, zijn aanwezig op alle relevante branche-evenementen, gaan in gesprek met professionals en sluiten samenwerkingen met belangrijke spelers in de markt. Die aanpak zorgt ervoor dat we verschuivingen prematuur signaleren en we nieuwe oplossingen snel kunnen integreren.” 

Heb je er weleens naast gezeten?

“Ja, natuurlijk, het blijft een leerproces. Bij de start van Perry staarde ik me blind op het ondersteunen van de doelgroep. Maar wat bleek? Om dat voor elkaar te krijgen moest ik de juiste wetenschappelijk onderbouwde kennis in huis hebben. Het was een kloof die ik moest dichten en dat betekende een nieuwe aanpak. We bouwden de Perry Academy, een leerplatform voor zorgverleners en professionals. We integreerden een robuust Learning Management Systeem (LMS), een centraal kennispunt waarbinnen we de nieuwste bevindingen en wetenschappelijk onderbouwde content verzamelen.”

Perry doorbreekt menopauze-taboe met data en AI

Ondertussen moet de kassa wel rinkelen. Hoe genereer je inkomsten?

“Perry biedt zorgverleners betaalde professionele trainingen, kennis en tools om betere zorg te kunnen verlenen op het gebied van (peri)menopauze. Daarnaast werken we samen met missie-gerichte merken, zorginstellingen en non-profitorganisaties die ons (financiële) bereik vergroten.”

Waar sta je over pakweg vijf jaar?

"Onze langetermijnstrategie richt zich op het opschalen van Perry als belangrijkste internationale (peri)menopauze platform wereldwijd. Het ultieme doel is om een (digitale) community te creëren waar vrouwen naadloos toegang hebben tot holistische zorg en waar ze kunnen terugvallen op een netwerk van opgeleide zorgprofessionals uit diverse disciplines. Dat betekent dat we onze partnerschappen met zorgverleners moeten blijven uitbreiden, net als onze databibliotheek, de schatkamer als het gaat om (peri)menopauze-kennis.”

Mijlpaal: Odd.bot eerste Fit For the Future-bedrijf in Nederland

Welke tips heb je voor wie net als jij een future proof business willen runnen?

 1 "Ontwerp je product niet voor de gebruiker, maar mét de gebruiker. Betrek je doelgroep bij het maakproces, luister naar feedback en zoek de samenwerking met ze op."

2 "Omring jezelf met experts en vakgenoten die je door de onvermijdelijke ups en downs kunnen loodsen."

3 "Zorg dat je flexibel bent en klaar om van koers te wijzigen als dat nodig is. Bouw daarom een systeem dat dat aankan en waarmee je zonder al te veel kleerscheuren nieuwe problemen kunt oplossen. "

Perry is een voorbeeld van wat wij een 'Fit For the Future' bedrijf noemen. Lees ook over bedrijven die het officiële FFtF-certificaat hebben verkregen:

Aectual verdient FFtF-certificaat met ‘innovatief vermogen’

Nurtio Technologies officieel FFtF: groene vingers, technologie & data

Goal! FC Urban boekt Fit For the Future-zege

De criteria - Zo scoren ondernemers hoog op de FFtF-schaal

Vodafone stelt u als ondernemer vijf vragen. Heeft als ondernemer een goed antwoord op deze vragen? Dan komt uw bedrijf mogelijk in aanmerking voor het officiële FFtF-certificaat. De geformuleerde criteria geven u overigens ook direct inzicht in de elementen waar nog aan gewerkt moet worden. 

Criterium 1: De toekomst is één grote speeltuin

Zijn plotselinge koerswijzigingen eerder een lekkere uitdaging dan een struikelblok? Wendbaarheid en een positieve mindset zijn cruciaal voor een Fit For the Future-ondernemer. Zij zien verandering als ultieme challenge, kijken met honger de toekomst in en zijn in staat ook hun medewerkers mee te nemen in hun can-do mentaliteit. 

  • Zijn acute afwijkingen voor u uitdagend?
  • Hoe snel kunt u schakelen wanneer dat uw impact vergroot? 

Mentaliteit: wendbaar, positieve mindset, blik op de toekomst, schokbestendig. 

Criterium 2: Innovatie is de hoeksteen

Voor een Fit For the Future-ondernemer is techniek de sleutel tot vooruitgang. Hij of zij omarmt tech-innovaties en is niet bang te experimenteren. Voor deze ondernemer is digitalisering geen verplicht nummertje, maar een wezenlijk onderdeel van het businessmodel. 

  • Experimenteert u met nieuwe technieken en toepassingen?-    
  • Is techniek cruciaal voor uw customer insights? 
  • Tot in hoeverre bepalen innovatie en techniek uw business-doelstellingen?

Mentaliteit: onderzoekend, tech-savvy, digitaal-strategisch 

Criterium 3: Digitalisering is de slagader

Kunt u naadloos in de huid van uw afnemer kruipen? Dan bent u aardig op weg. Een FFtF-ondernemer weet precies hoe hij zijn klanten optimaal kan bedienen. En dat de klanteis per week kan verschillen, daar heeft deze ondernemer al op voorgesorteerd. Aandacht voor de afnemer is prioriteit, nét als de aandacht voor duurzaamheid. Deze ondernemer neemt met schwung zijn verantwoordelijkheid. 

Voor de beste, persoonlijke klantervaring heeft deze ondernemer bovendien de slimste digitale tools in place. Strategisch gestelde doelen, tijdlijnen, KPI’s en verantwoordelijkheden maken het werk meetbaar en bieden waardevolle inzichten.

  • Kunt u van elke afnemer een digitale blauwdruk maken?
  • Tot in hoeverre bent u bezig met een omni channel aanpak?
  • Werkt u met gedocumenteerde strategieën, tijdlijnen, KPI’s, budgetten en verantwoordelijkheden?
  • Werkt u aan zowel korte als lange termijnstrategieën? 

Mentaliteit: anticiperend, nieuwsgierig, strategisch, analytisch

Mijlpaal: Odd.bot eerste Fit For the Future-bedrijf in Nederland

Criterium 4: Talent oogsten door flexibiliteit
De FFtF-ondernemer heeft een neusje voor (groeiend) talent en is niet bang daarin te investeren. Deze ondernemer wéét dat talent en drive gedijt bij ondersteuning en vrijheid. Flexwerken of remote knallen? Deze ondernemer zorgt ervoor dat alle medewerkers kunnen excelleren op hun eigen manier.

  • Bent u bezig strategisch nieuwe talenten te werven?
  • Tot in hoeverre stimuleert en motiveert u medewerkers de ruimte om flexibel of remote te werken?

Mentaliteit: ondersteunend, wervend, flexibel 

Criterium 5: Nieuwe technieken zijn gouden business opportunities

Zet u uw tanden graag in nieuwe techniek? Laveert u met optimisme en flexibiliteit tussen handmatige en geautomatiseerde processen? Dan heeft uw business een streepje voor. De FFtF-ondernemer is niet alleen zélf nieuwsgierig, maar weet de juiste teams aan te sturen en te trainen in de route naar innovatie. Deze ondernemer is een realist, maar vooral vastberaden om te profiteren van nieuwe technologieën die productiviteit verhogen en positieve invloed hebben.

  • Hoe belangrijk is het voor u uw medewerkers te trainen en op te leiden als het gaat om technologie?
  • Weet u relevante technologieën binnen no time te onderscheiden en te implementeren? 

Mentaliteit: doortastend, realistisch, vernieuwend, kritisch  

Maak uw bedrijf Fit For the Future - leer van het e-book!

Kom alles te weten over Fit For the Future en hoe u uw bedrijf voorbereidt op de toekomst. Een groene toekomst!