Overslaan en ga naar inhoud
MKB (5-250 medewerkers)
MKB (5-250 medewerkers)
Grootzakelijk (250+ medewerkers)
Grootzakelijk (250+ medewerkers)

Kurk én motor van onze economie: feiten & cijfers over het mkb

Het mkb, dat zijn bedrijven tot 250 medewerkers en met een jaaromzet van maximaal €50 miljoen, vormt de kurk én de motor van de economie. Maar wat zijn dat voor bedrijven? In welke sectoren en regio's zijn ze dik of dunner gezaaid? We zochten het uit.

Wist u dat je met alle ondernemers in Nederland ruim 34x de Johan Cruijff ArenA kunt vullen? Dat zijn dus twee seizoenen lang alle thuiswedstrijden van een eredivisieclub, voordat we alle ondernemers zouden hebben gehad. Maar wat weten we eigenlijk nog meer over het mkb? We maakten er een mooi overzicht van.

mkb staat voor midden- en kleinbedrijf. Dat zijn alle kappers, slagers en timmermannen tot en met de middelgrote metaalbewerkers, accountants en dienstverleners met tientallen (maximaal 250) personeelsleden. Maar, wat weten we er verder van?

Uit cijfers van het Bureau voor de Statistiek blijkt dat we in Nederland 2,3 miljoen mkb-bedrijven hebben. Bijna 1,9 miljoen daarvan zijn zelfstandigen, met één werkzame persoon binnen het bedrijf. Zo’n 430.000 bedrijven tellen minimaal twee werkzame personen. Ruim 7.000 bedrijven hebben 50 tot 100 werkzame personen op de loonlijst staan.

Kurk én motor van onze economie: feiten & cijfers over het mkb

Wat doen die mkb-bedrijven?

Al die ondernemers werken anno 2024 vooral in de zakelijke dienstverlening (597.000) en in de specialistische zakelijke diensten (470.000). Andere populaire sectoren zijn de handel, vervoer en horeca (437.000), overheid en zorg (373.000) en de bouwnijverheid (268.000). Bij de grote mkb-bedrijven (50 tot 100 medewerkers) valt op dat ze vooral actief zijn in de handel, vervoer en horeca (2.230), in de handel (1.490) en in de zakelijke dienstverlening (1.385).  

En: er komen steeds meer bedrijven bij. Vijf jaar geleden, in 2019, lag het aantal bedrijven waar één persoon werkzaam is nog op 1,3 miljoen. In het tweede kwartaal van 2024 zijn dat bijna 1,9 miljoen mensen. Dat is een stijging van 600.000 bedrijven voor zelfstandigen. Ook het totale aantal bedrijven laat een vergelijkbare stijging zien. 

Ook interessant: 'Blog Martijn Aslander: Werk minder, produceer meer!'

Kurk én motor van onze economie: feiten & cijfers over het mkb

Rechtsvormen

In 2024 bestaat 69% van de bedrijven als een eenmanszaak, 19,4% van de bedrijven als een BV en 7,4% als een vennootschap onder firma. Het restant bestaat uit maatschappen of samenwerkingen, commanditaire vennootschappen en overige rechtspersonen of onbekende rechtspersonen.

De meeste bedrijven bevinden zich in de vier grote steden: Amsterdam (287.000), Rotterdam (211.000), Utrecht (214.000) en Den Haag (144.000). Ook de omliggende steden in de Randstad laten hoge aantallen ondernemers zien.Na de Randstad lijkt Brabant de regio met de meeste ondernemingen. Grote aantallen ondernemingen bevinden zich bijvoorbeeld rondom Eindhoven, Den Bosch en Tilburg/Breda. In Drenthe bevinden zich relatief weinig ondernemingen, net als in het zuiden van Friesland en Groningen. 

Kurk én motor van onze economie: feiten & cijfers over het mkb

Piek in faillissementen in 2024

Ondanks de sterke stijging van het aantal ondernemers door de jaren heen, laten de cijfers van het CBS een piek in het aantal faillissementen zien in 2024. Coronaschulden spelen hierbij een rol. Het gaat om bijna 54.000 bedrijven, ten opzichte van bijna 58.000 opgerichte bedrijven. In de jaren hiervoor lag het aantal opgerichte bedrijven steevast een stuk hoger dan het aantal opgeheven bedrijven. Met pieken en dalen was er vaak sprake van een verschil van zo’n 20.000, wat verklaart waarom er door de jaren heen steeds meer ondernemers bij zijn gekomen. 

Ook belangrijk: 'De beste samenwerkingstools voor creatief/productief hybride werken'

Positief over omzet

Ondanks dat ondernemers in Nederland met steeds meer zijn, blijven zij positief over hun omzetverwachting. Uit cijfers van CBS Statline blijkt dat ongeveer 28% van de bedrijven een omzetstijging verwacht in 2024. Bovendien verwachten meer ondernemers in vooral de industrie een toename van het aantal personeelsleden en investeringen die zij zullen doen.Het aantal openstaande vacatures is de laatste jaren relatief hoog. Dat geldt vooral voor Zuid-Holland, Noord-Holland en Noord-Brabant. Gezamenlijk staan er in die provincies meer dan 224.000 vacatures open. Het aantal vacatures in Flevoland is met 8.900 juist opvallend laag.

Ook belangrijk: 'De beste samenwerkingstools voor creatief/productief hybride werken'

V-Hub maakt het persoonlijk

V-hub gaat uitbreiden! U kunt nu al gebruik maken van de nieuwe functies. Als u een account aanmaakt, krijgt u gepersonaliseerde artikelen en een digitaal advies op maat voor uw bedrijf.