Overslaan en ga naar inhoud
MKB (5-250 medewerkers)
MKB (5-250 medewerkers)
Grootzakelijk (250+ medewerkers)
Grootzakelijk (250+ medewerkers)

De vijf ondernemerslessen van startup The Freelance Qommunity

In mei 2020 lanceerden Kim Trotz en Kiki Calis freelanceplatform The Freelance Qommunity. Een startup die inmiddels 350+ freelancers helpt met de juiste kennis, klussen en een netwerk. Het ging allemaal zeker niet vanzelf, de founders hebben onderweg het nodige geleerd. In dit blog willen de founders inspiratie bieden met de lessen van de afgelopen twee jaar. 

Kiki en Kim begonnen allebei met freelancen 2017 en kwamen er al snel achter: freelancen is leuk, maar kan ook onzeker, eenzaam en moeilijk zijn. Vanuit een nieuwjaarsborrel ontstond het idee om een platform te bouwen om meer freelancers te helpen. The Freelance Qommunity matcht freelancers aan klussen, helpt ze met kennis en verbindt ze door een ijzersterk netwerk. Zo worden freelancers echte ‘Qollega’s’ van elkaar.

Er zijn inmiddels 1,2 miljoen freelancers in Nederland en dit aantal blijft met de dag stijgen. Dat betekent dat er dus ook steeds meer mensen bij komen die hulp nodig hebben. Want als zelfstandig ondernemer moet je namelijk alles zelf regelen. Je eigen boekhouding, een werkplek, die nieuwe klus en natuurlijk: een bedrijfsuitje! Een ijzersterk netwerk is daarom nodig om op terug te vallen, in goede en in mindere tijden. Twee jaar geleden dachten Kiki en Kim: never waste a good crisis. Laten we freelancers met elkaar verbinden. In mei 2020 lanceerden ze freelanceplatform The Freelance Qommunity, en inmiddels hebben ze 350+ freelancers aan zich weten te binden. Hier zijn de vijf tips uit hun startup-praktijk. 

Tip 1: Zorg voor een hybride netwerkmodel

Qommunity mixt online netwerkevents met lokale offline events en noemt dat een hybride netwerkmodel. Dit model is schaalbaar en daarom future-proof. Want wat er ook gebeurt in de wereld, iedereen blijft verbonden met elkaar. Hierdoor is het platform toegankelijk voor iedereen. De Qollega’s (members) van Qommunity zitten namelijk verspreid door heel Nederland en België, en werken overal ter wereld. Zo kan een freelance copywriter die voor een half jaar in Mexico woont, alsnog nieuwe klussen binnenhalen aan de andere kant van de wereld. Het verbinden van je eigen community is heel belangrijk, welk bedrijf je ook runt. Juist in deze hybride wereld is het nodig dat mensen zich gehoord en gezien worden, ook al zijn ze er fysiek niet. Tip: zorg dat u uw netwerk kunt verbinden door een mix van online en offline kanalen: een website met kennisbank, een actief Slack-kanaal met verschillende channels, content op social media zodat ze zichzelf met uw merk kunnen identificeren en offline (netwerk)events. 

The Freelance Qommunity

Tip 2: Groei duurzaam

Een start-up moet uitkijken voor te snelle groei. In coronatijd vielen al onze klussen uit. We hadden geen geld, maar wel focus. Met een slimme developer en goede WiFi kom je namelijk echt al heel ver. Wat te doen? Het is heel simpel: het gewoon doen. Zorg er alleen voor dat u niet te snel wilt gaan en blijf continue feedback vragen door persoonlijk contact te houden met uw team en achterban. Toen we een werkend businessmodel hadden en een goede business case, stapten we naar een investeerder en haalden we geld op via crowdfunding om verder te kunnen bouwen en een dedicated team aan te haken. Toen dit gelukt was, haakten we direct een team van freelancers aan zodat we makkelijk konden op- en afschalen. Duurzaam groeien betekent dat we continue met elkaar inchecken of onze prognose klopt en hoe we van de lessen onderweg kunnen leren. 

"Duurzaam groeien betekent dat we continue met elkaar inchecken of onze prognose klopt en hoe we van de lessen onderweg kunnen leren."

Tip 3: Betrek je netwerk

Het team en de members zijn de allergrootste ambassadeurs. Door ze persoonlijke aandacht te geven en door te vragen, weten we waar onze klanten behoefte aan hebben. We zijn altijd op zoek naar manieren om ze continue te betrekken. Dat doen we door wekelijkse calls, communitymanagement en mede-eigenaarschap. De nieuwe fundingronde die we onlangs zijn gestart geeft ons netwerk de mogelijkheid om voor een klein bedrag mede-eigenaar te worden van ons bedrijf. Zo zijn we namelijk echt samen aan het bouwen. De waarde van Qommunity zit ‘m dan ook echt in het collectief. En als je op deze manier mensen laat investeren, helpt dit het bedrijf op de lange termijn. Zo heeft iedereen er baat bij als de zaken goed gaan. 

Tip 4: Denk na over de toekomst

Qommunity wil freelancers en bedrijven inspireren om bewuster te leven, te ondernemen en samen te werken. Daarom begeleiden we partijen in de nieuwe vorm van samenwerken in de hybride wereld. Ook helpen we elkaar met het opzetten van projecten die impact maken. Met impact bedoelen we een positieve invloed op mens en planeet. Zo creëren we gezamenlijk de nieuwe manier van (net)werken door mens en natuur te verbinden. Daarom zetten we ons in voor belangrijke thema’s als: duurzaamheid, inclusiviteit en eenzaamheid. Dat doen we door een percentage van de matchingfee van het Jobboard apart te houden en te doneren aan verschillende initiatieven die zich hard maken voor deze thema’s. Sinds 1 mei dit jaar bestaat er ook een Qommunity bos aka: Qommunitrees. Dit bos is voor en door ondernemers opgezet, en iedereen kan meedoen. Dit project laat zien waar Qommunity voor staat: verbinding, groei en impact maken. 

The Freelance Qommunity

Tip 5: Investeer met impact

Op investeringsvlak is er een gender gap. Want slechts 1 procent van het geld dat geïnvesteerd werd in start-ups in 2021 is gegaan naar teams bestaande uit alleen maar vrouwen. Ook 99 procent van alle vrouwen durven minder vaak om een investering te vragen. Daar moet verandering in komen. In 2020 haalden we zelf al eerder geld op via een crowdfunding en externe investeerders. Met de fundingronde die we nu doen, kunnen we het team uitbreiden en het platform opschalen. Met een extra recruiter en communitymanager kunnen we het persoonlijke contact behouden, betere tools implementeren en meer klussen genereren. Via deze vorm van crowdfunding word iedereen mede-eigenaar. Een certificaat-aandeel van het bedrijf kost €100. En daarbij: wie meedoet, brengt dus ook meer diversiteit in het startupecosysteem, want het is immers een investering in een bedrijf waar twee vrouwen aan het roer staan.

Nieuwsbrief

Schrijf u in voor de nieuwsbrief

Lees ons volledige Privacy Statement