Wat is artificial intelligence precies en wat kan ik ermee?
Artificial intelligence klinkt misschien als science fiction, maar dat is het zeker niet. Elke dag gebruikt u systemen die AI toepassen in de praktijk en de toekomst belooft nog veel meer mogelijkheden. Wat is AI precies en wat kan uw bedrijf ermee? Lees in dit artikel alles over artificial intelligence.
Wat betekent AI? Wat zijn de mogelijkheden van artificial intelligence en hoe kunt u het inzetten voor uw bedrijf? Lees alles over AI. Lees het hier!
Wat is AI?
AI is een afkorting voor artificial intelligence, ook wel ‘kunstmatige intelligentie’ in het Nederlands. AI betekent dat systemen of computers taken uitvoeren waar normaal gesproken menselijke intelligentie voor nodig is. Met behulp van AI zijn systemen in staat om hun gedrag en acties aan te passen en zichzelf te verbeteren op basis van analyses; ze hebben zelflerend vermogen. Systemen worden hierdoor steeds beter in menselijke vaardigheden zoals leren, redeneren, problemen oplossen, plannen en creatief denken.
Wat zijn de mogelijkheden van AI?
VAI is geen doel op zich, maar een middel om processen en systemen ‘slimmer’ te maken. Deze slimme systemen kunnen vaak meer en sneller (denk)werk verzetten dan mensen dat kunnen. Op die manier biedt kunstmatige intelligentie ontzettend veel kansen en mogelijkheden voor bedrijven en de maatschappij in het algemeen. Dit is slechts een tipje van de sluier van wat AI kan betekenen voor de mens:
- productieprocessen verbeteren
- defecten bij machines voorspellen
- koopgedrag voorspellen
- autonome voertuigen zoals zelfrijdende auto’s en autopilot drones
- optimaliseren van crowd en traffic control
- veiligheid: detecteren van ‘gevaar’ en cybercrime
- desinformatie en nepnieuws bestrijden
- natuurrampen voorkomen (of de schade beperken)
- de volksgezondheid monitoren en optimaliseren
- ziektes (sneller) opsporen en behandelen
- zorgrobots die ‘zintuigen’ gebruiken en patiënten kunnen helpen
- de kwaliteit van voedsel of flora en fauna monitoren
Wat zijn voorbeelden van artificial intelligence?
Artificial intelligence klinkt misschien als toekomstmuziek, maar het leven zit nu al vol met systemen die AI elke dag toepassen in de praktijk. Bekende artificial intelligence voorbeelden zijn gezichtsherkenning, virtuele assistenten, vertaalsoftware, automatische ondertiteling, video games, chatbots, zoekmachines, beveiligingscamera’s en domotica. De onderstaande voorbeelden laten zien hoe we elke dag in aanraking komen met AI.
Siri
De virtuele assistent van Apple beschikt over zelflerend vermogen en gebruikt AI om uw stem steeds beter te herkennen en te interpreteren. Siri koppelt allerlei systemen aan elkaar, verwerkt een grote schat aan data en wordt steeds beter in het vinden van de juiste informatie. Ook onthoudt Siri welke vragen u stelt en leert de assistent steeds beter te anticiperen op de behoeftes van elke individuele gebruiker.
Aanbevelingen
Met de hulp van AI kunnen systemen aanbevelingen doen voor individuele gebruikers. Streamingdiensten zoals Netflix gebruiken deze techniek om op basis van het kijkgedrag nieuwe series en films aan te bevelen. Ook webshops zoals Amazon analyseren door middel van AI het koopgedrag van consumenten om vervolgens gepersonaliseerde aanbevelingen te kunnen doen. Hoe meer een consument kijkt of koopt, hoe beter het systeem wordt in het doen van aanbevelingen die bij de gebruiker past.
Slimme auto’s
Hoewel het op dit moment nog niet de normaalste zaak van de wereld is om het autorijden compleet aan de auto over te laten, beginnen smart cars steeds meer menselijke taken over te nemen. Denk bijvoorbeeld aan de lane departure warning die zorgt dat u netjes op uw eigen baan blijft rijden of adapt cruise control waarmee uw auto automatisch de snelheid aanpast aan uw voorganger. De autopilot van Tesla bestaat inmiddels al jaren en ook Google is bezig met een algoritme dat auto’s leert autorijden. Met behulp van AI leren auto’s op dezelfde manier als mensen dat doen: door te oefenen en ervaring op te doen. Zo’n zelfrijdende auto is zo gek nog niet: een vliegtuig vliegt ook al jaren voor een groot deel op de automatische piloot.
Deel dit artikel