Overslaan en ga naar inhoud
MKB (5-250 medewerkers)
MKB (5-250 medewerkers)
Grootzakelijk (250+ medewerkers)
Grootzakelijk (250+ medewerkers)

Zzp'er worden: ontdek in 3 stappen het ondernemerschap

Zzp'er worden geeft vrijheid en biedt veel mogelijkheden om uzelf te ontwikkelen, maar zzp'en kent ook uitdagingen. Het is belangrijk om vóór u start met ondernemen de voor- en nadelen goed tegen elkaar af te wegen.

Als u overweegt om te starten als zzp'er heeft u vast veel vragen, bijvoorbeeld over het combineren van zzp’en met een baan in loondienst. Wij helpen u met het vinden van antwoorden.

Is zzp’er worden iets voor u?

Zzp’er worden betekent zelf bepalen hoe laat de werkdag begint, geen onnodige vergaderingen en een salaris zonder plafond. Maar starten als zzp’er vereist ook zelfdiscipline, doorzettingsvermogen en het regelen van allerlei praktische zaken, en dat allemaal voordat het echte ondernemen kan beginnen. 

Het is daarom goed om helder te krijgen of ondernemen bij u past vóór u naar de Kamer van Koophandel rent. In dit artikel bespreken we in 3 stappen wat er allemaal komt kijken bij het starten als zzp'er, inclusief praktische tips en linkjes naar handige digitale hulpmiddelen. 

Is zzp'er worden iets voor u?

1. Start met oriënteren

Zzp’er worden begint met een grondige oriëntatie op uw interessegebied. Als iets nog niet bestaat, kán dit een gat in de markt zijn. Maar misschien bestaat een product of dienst simpelweg niet omdat er geen vraag naar is. Het uitwerken van een ondernemingsplan is een belangrijke stap om als zzp’er te starten.

Daarnaast moet u van meerdere markten thuis zijn om van uw onderneming een succes te maken. U bent als zzp’er straks een one (wo)man show waarin u de marketing doet, de financiën regelt, de urenadministratie verzorgt en verzekeringen afsluit. En dat allemaal naast het creëren van producten en/of leveren van diensten.

Denk ook goed na over de rechtsvorm en juridische consequenties daarvan. Een eenmanszaak ligt voor de hand voor startende zzp’ers maar betekent ook dat u privé aansprakelijk bent voor alles wat u als ondernemer doet. En wanneer u zich als zzp’er gaat inschrijven bij de KVK heeft u een naam nodig die helder is, goed blijft hangen én nog niet bestaat.

Digitale hulpmiddelen

U hoeft het wiel niet opnieuw uit te vinden. Maak in de oriënterende fase slim gebruik van online hulpmiddelen om eenvoudig helder te krijgen of zzp’er worden bij u past. Vraag bijvoorbeeld aan Open AI's ChatGPT om u te helpen bij het schrijven van een ondernemingsplan. AI zal niet alles voor u invullen maar kan wel houvast bieden bij het krijgen van inzicht in uw plannen rond beginnen als zzp’er, en de haalbaarheid daarvan.

Voor het leren van handige vaardigheden zoals boekhouden of social media marketing kunt u alvast een online training bekijken. Soms zijn deze gratis - denk aan tutorials op YouTube - of inbegrepen bij een abonnement, zoals Unlimited Learning.

ZZp'er aan het werk achter een toonbank met broden

2. Regel uw zaken

Zorg dat uw zaakjes op orde zijn wanneer u gaat starten als zzp'er. Denk aan een inschrijving bij de KVK, het afsluiten van verzekeringen, de inkoop van bedrijfsmiddelen en het aanmaken van standaarddocumenten zoals een privacy policy en algemene voorwaarden. Ook het opzetten van een administratie, aanvragen van een zakelijke rekening en optuigen van een website horen bij het zzp’er worden.

Digitale hulpmiddelen

Er zijn veel online hulpmiddelen beschikbaar als u zzp’er wilt worden, die weinig of zelfs niets kosten. Ook hier kan AI, zoals ChatGPT, een behulpzame assistent zijn. Maar er bestaan ook tools voor het opstellen van (juridische) documenten of het bouwen van uw website. Zo creëert u bijvoorbeeld met Canva’s gratis websitemaker eenvoudig een professionele site voor uw onderneming. En met RocketLawyer stelt u in een handomdraai algemene voorwaarden op.           

Overweeg ook het afsluiten van een zakelijk internetabonnement. Daarmee geniet u als zzp’er van razendsnel internet met SmartWifi pods om overal een perfecte verbinding te hebben en Wifi Back-up voor als het vaste internet toch een keer hapert. En met Safe Online thuisnetwerk en Safe Online beveiligingssoftware werkt u altijd overal veilig op uw apparaten.         

Ook interessant: 'Tijd is geld: wat een goede urenregistratie u kan besparen'

Vrouw met laptop start online met zzp'en

3. Begin met ondernemen

Wanneer alle zakelijke dingen geregeld zijn, kan het échte ondernemen als zzp’er beginnen. Dat betekent opdrachten of afnemers vinden, een klantenbestand opbouwen en behouden, én natuurlijk centjes verdienen. Marketing speelt een belangrijke rol bij het binnenhalen van uw eerste klussen als zzp’er en bij het opbouwen van een goede naam. Maak slim gebruik van social mediakanalen en denk ook aan e-mailmarketing, zoals een nieuwsbrief, en (online) adverteren.

Etaleer daarbij uw unieke vaardigheden of producten en communiceer deze duidelijk en met een persoonlijke touch. Laat potentiële klanten zien wat u als zzp'er te bieden heeft en waarom het leuk is om zaken met u te doen. Opdracht succesvol afgerond? Vraag uw klant direct om feedback die u als review op de bedrijfswebsite kunt plaatsen.

Digitale hulpmiddelen

Online marketing kunt u eenvoudig zelf opzetten omdat er tal van digitale middelen voor beschikbaar zijn. U zit waarschijnlijk al op social media, zoals LinkedIn, Instagram of X. Maak gelijk gebruik van uw connecties daar om de wereld te laten weten dat u gaat starten als zzp'er.

Daarnaast kunt u - op termijn - kiezen voor het inzetten van e-mail marketing. Met een tool zoals MailChimp maakt u eenvoudig uw eigen nieuwsbrief waarvan u ook de statistieken kunt bijhouden. Lijkt een onderwerp minder interessant voor uw lezers, dan probeert u een volgende keer een andere insteek. Voor advertenties kunt u bijvoorbeeld gebruikmaken van Canva. En voor de analyse van (blog)artikelen op uw website vormt Google Analytics een beproefd recept.             

Ook interessant: 'De vijf ondernemerslessen van The Freelance Qommunity'

Gratis Ondernemers Advies

Krijg 1-op-1 advies van een onafhankelijk adviseur

Zzp'en naast uw baan in loondienst

Spreekt zzp’er worden u wel aan maar vindt u het toch een beetje spannend? Start dan met zzp’en vanuit loondienst. Zo geniet u tijdens de eerste stappen op het pad naar zelfstandigheid nog de zekerheid van een vast inkomen terwijl u het ondernemen in uw eigen tempo verkent.

Houd bij het zzp’er worden naast een vaste baan wel rekening met belastingzaken, administratie en de extra uren die u draait om uw onderneming in de markt te zetten. Maak ook duidelijke afspraken met uw werkgever en overleg eventueel met een boekhouder over de financiële consequenties.

Aandachtspunten voor zzp’ers die ook in loondienst zijn:   

  • Voorkom schijnzelfstandigheid
  • Maak heldere afspraken met uw werkgever
  • Schrijf uw onderneming in bij de KVK
  • Houd gewerkte uren als zzp’er bij
  • Zet belastinggeld opzij

Veelgestelde vragen over zzp'er worden

Iedereen met een goed idee die tijd, moeite en zonodig geld wil investeren in het opzetten van een eigen bedrijf, kan starten als zzp'er. Afhankelijk van de branche waarin u wilt gaan ondernemen, dient u rekening te houden met eventueel benodigde certificaten, vergunningen of andere branchespecifieke eisen. Zoek dit goed uit voor u van start gaat door bijvoorbeeld aan te kloppen bij een brancheorganisatie.

U kunt het zo gek maken als u zelf wilt. Het hangt natuurlijk ook af van het soort bedrijf dat u als zzp'er start. Een retailer zal rekening moeten houden met de aankoop of huur van een winkelpand en de aanschaf van inventaris en producten, waarvoor ook magazijnruimte beschikbaar moet zijn. Een tekstschrijver die start vanuit huis daarentegen kan in principe beginnen met zzp'en vanaf de eigen laptop en aan de keukentafel.

Het is mogelijk om zzp'er te worden naast een baan in loondienst. Dit kan een goede manier zijn om uw onderneming op te bouwen zonder direct financieel risico te lopen. Houd rekening met de volgende zaken:

Voordelen van zzp'er worden naast een baan in loondienst:

  • Financiële zekerheid: u behoudt een vast inkomen naast uw inkomsten als startende ondernemer. En alles wat u al verdient als zzp'er vormt een leuke aanvulling op uw salaris. Zet echter wel geld apart voor de belastingdienst.
  • Rustige opbouw: omdat u (nog) niet financieel afhankelijk bent van uw ondernemerschap, kunt u in uw eigen tempo bouwen aan uw bedrijf.


Nadelen van zzp'er worden naast een baan in loondienst:

  • Complexiteit en weinig vrije tijd: het opbouwen van uw zelfstandig ondernemerschap doet u naast uw baan. Dit betekent dat u veel uren in de week aan het werk zult zijn en uw focus en energie goed zult moeten verdelen over alle verantwoordelijkheden.
  • Meer administratie: naast de jaarlijkse inkomstenbelasting krijgt u als zzp'er hoogstwaarschijnlijk ook te maken met btw. Sowieso zult u een urenadministratie moeten bijhouden.