Crowd management: hoe 5G evenementen veiliger kan maken
5G-technologie maakt grote evenementen veiliger voor deelnemers en publiek. Met 5G mobiele netwerkverbindingen met gegarandeerde bandbreedte is het nu mogelijk livebeelden van mobiele camera’s direct te analyseren. Zo kan een gemeente bijvoorbeeld aanzwellende verkeersstromen tijdig omleiden en onbeheersbare drukte voorkomen. De gemeente Nijmegen gaat de technologie volgend jaar bij grote evenementen testen, samen met 5G Hub en GIGTECH.
Hoe kan 5G-technologie grote evenementen, met veel druk verkeer, veiliger maken? Nijmegen bereidt met de 5G Hub (Eindhoven) en GIGTECH een field lab test voor om dat te laten zien.
Bij de gemeente Nijmegen staat radiofrequentietechnologie van innovatieve bedrijven op haar eigen Novio Tech Campus hoog op de economische agenda. Monique Esselbrugge, namens D66 wethouder Financiën, Economie en Binnenstad, legt uit waarom: “Wij willen veelbelovende RF-technologie breed toepasbaar maken voor de maatschappij. Daar zoeken we projecten bij om impact te maken. In 2020 zijn wij met partners begonnen met het bouwen van een lab-omgeving om 5G mobiel internet - als een voorbeeld van een RF-technologie - in te zetten tijdens evenementen voor het versturen van hoge-resolutie camerabeelden.”
5G realtime videobeelden
De gemeente bereidt met de 5G Hub (Eindhoven) en GIGTECH een field lab test voor om het verkeer tijdens drukbezochte concerten – bijvoorbeeld in het Goffertpark – beter af te wikkelen. “Hierbij worden onbemande mobiele camera’s op enkele strategisch gekozen locaties ingezet. Deze camera’s versturen realtime videobeelden naar een centrale post, waar de autoriteiten deze beelden meteen uitlezen en analyseren. En: lokaal aanzwellende verkeersstromen tijdig omleiden en opstoppingen voorkomen.”
“Heel interessant in deze voorziene pilot is het gebruik van de nieuwe 5G-technologie ‘network slicing’: dat moet zelfs in de meest kritische situaties mobiele bandbreedte garanderen."
Paul Geurts, strategisch adviseur informatiemanagement bij de gemeente Nijmegen, noemt het gebruik van camerabeelden één van de vele voorbeelden van crowd management tijdens grote evenementen. “Camerabeelden zijn onmisbaar om grip te krijgen op chaotische situaties, bijvoorbeeld in het verkeer. Heel interessant in deze voorziene pilot is het gebruik van de nieuwe 5G-technologie ‘network slicing’: dat moet zelfs in de meest kritische situaties mobiele bandbreedte garanderen aan de autoriteiten en hulpverleners, waardoor zij altijd toegang hebben tot de laatste gegevens en goed met elkaar kunnen communiceren.”
Via Network Slicing naar betrouwbare datadoorvoer
Vanuit de testomgeving van de 5G Hub in Eindhoven ondersteunen VodafoneZiggo, Ericsson, High Tech Campus en Brainport Development externe partijen bij maatschappelijk relevante innovaties waarin 5G mobiele netwerktechnologie een belangrijke rol speelt. Richard Prins, die namens VodafoneZiggo werkt voor de 5G Hub: “Onze uitdaging bij elk druk evenement is om beelden van de mobiele cameratoepassing zonder vertraging te versturen naar een centrale post, waar deze beelden worden uitgelezen en opgevolgd.”
Hoe werkt de 5G-techniek ‘network slicing’ daarbij? “Wij hebben mobiele bandbreedte apart gezet voor een industrieel modem zodat we – hoe druk het ook is – altijd die mobiele camerabeelden zonder vertraging kunnen versturen. Onze laatste test met onbemande mobiele camera’s en network slicing vond plaats tijdens het EK Hockey in Amstelveen. Deze test verliep succesvol. In de nieuwe test in Nijmegen gaan we industriële modems gebruiken die beter presteren bij hoge temperaturen."
GIGTECH: sterk in soepel werkende techniek
GIGTECH is specialist in stabiele infrastructuur voor soepel werkende verbindingen bij grote evenementen als Lowlands en Pinkpop. Zo ook bij bijvoorbeeld de Goffertparkconcerten in Nijmegen. Directeur Andrew Rijnbeek: “In deze nieuwe 5G-field lab test worden wij betrokken als uitvoerder van de mobiele cameratoepassing en de techniek in de centrale post. Daar worden de camerabeelden uitgelezen op systemen die wij hebben geïnstalleerd. Medewerkers kunnen op de externe camerabeelden inzoomen, snel switchen tussen beelden en de camera’s in elke gewenste richting bewegen.”
Mobiele connectiviteit geeft meer vrijheid
Rijnbeek ziet belangrijke voordelen in het versturen van camerabeelden via een zogenoemde 5G network slice: “Vodafone neemt in deze pilot de mobiele connectiviteit voor ons uit handen. Het is voor GIGTECH als infrastructuurbouwer heel fijn als je door die slicing op een publiek mobiel netwerk kunt vertrouwen, omdat je garantie krijgt op de bandbreedte die je in extreme situaties nodig hebt. Wij hoeven dan zelf geen kostbaar fysiek netwerk meer aan te leggen; met de aanleg van een straalverbinding voor een mobiele camera ben je zomaar een paar uur bezig. Bovendien kun je deze mobiele netwerkinfrastructuur veel makkelijker verplaatsen, als dat beter uitkomt.”
Het testen van die slice, die virtuele netwerkplak, is volgens Rijnbeek essentieel. “In theorie kan het allemaal prachtig kloppen, maar juist bij ruw verstuurde camerabeelden merk je het meteen als er vertraging in de verbinding zit. Je krijgt dan brokkelig beeld en je kunt de camera niet soepel bedienen. En wanneer is die verbinding het belangrijkst? Juist wanneer er een calamiteit is. In zo’n situatie gaan , en mensen massaal bellen en hethet internet opgaan om contact met elkaar te zoeken. Juist dan moeten de organisatie en hulpdiensten snel kunnen acteren. Maar juist dan kan die anders zo betrouwbare 4G-internetverbinding falen; 5G via network slicing kan dan het verschil maken.”
Is jouw bedrijf klaar voor de digitale versnelling?
Wat is er nieuw aan 5G?
Hoe kunnen ondernemers profiteren van 5G?
Wat kunnen we verwachten in de toekomst?
Deel dit artikel