Overslaan en ga naar inhoud
MKB (5-250 medewerkers)
MKB (5-250 medewerkers)
Grootzakelijk (250+ medewerkers)
Grootzakelijk (250+ medewerkers)

Blog #8: Zo verwerk je leesvoer van papier – met tips voor handige tools

V-Hub-blogger Martijn Aslander

Hoe verwerkt Martijn Aslander al die informatie die dagelijks via papier op hem afkomt? Waar laat hij het? En hoe zorgt hij ervoor dat hij er ook iets mee kan of doet? Scheuren helpt. En daar komen deze tools bij van pas.

Columnist Martijn Aslander legt uit hoe hij informatie van papier verzamelt en verwerkt en welke digitale tools hij daarbij gebruikt.

“Ik lees nog steeds graag op papier. De opmaak van een krant of tijdschrift en de plek waar iets staat geven me veel meer gevoel bij de context van de inhoud dan wanneer ik een stukje online zou lezen. Op elke redactie zitten mensen de hele dag het nieuws af te struinen en te duiden; handig voorwerk waarmee ik als lezer een hoop moeite en tijd bespaar.  

Scheuren

Ik heb een manier van lezen ontwikkeld die me om de haverklap verbaasde gezichten bezorgt. Ik blader namelijk nogal zorgvuldig door die kranten en tijdschriften. En elke keer als ik iets zie dat ik zou willen lezen scheur ik de pagina eruit. Het mentale proces van besluiten dat je iets wilt lezen is een wezenlijk ander proces dan die informatie tot je nemen. Op die manier is het voor mij zaak om die berg papier (vaak in de trein) zo snel mogelijk te decimeren tot een waardevol stapeltje scheursels; mijn goud. 

Aslander: ruim op!

Bladzijde voor bladzijde

EIn die scheursels kan van alles staan. Een commentaar, analyse of column. Een achtergrondverhaal. Een recensie of een recept. Een test van een gadget of app. Na het scheuren voer ik het papier af en komt de stapel scheursels thuis op een vaste plek. Als ik de deur uit ga, het toilet bezoek of in bad ga, neem ik een deel van die stapel mee. Bladzijde voor bladzijde (en dat kan best snel gaan) neem ik de inhoud tot me. Stukken waar ik iets mee wil of moet, gaan op een nieuwe stapel en de rest voer ik af.

“Het mentale proces van besluiten dat je iets wilt lezen is een wezenlijk ander proces dan die informatie tot je nemen.”

Persoonlijk Kennis Management-systeem

De stapel te verwerken materiaal komt weer op een nieuwe stapel (er is zelden haast bij). En routinematig, op dooie momenten, verwerk ik de inhoud. Ik stuur iets door naar mensen, verwerk sommige informatie tot een taak en weer andere zet ik om in actie, zoals iets toevoegen aan een te kijken lijst op Netflix, of ik kopieer een recept in mijn Persoonlijk Kennis Management-systeem. Momenteel is dat RoamResearch, maar er zijn prima alternatieven. Vanaf dat moment is alles overal digitaal toegankelijk en heb ik profijt van al dat gelees.

Textsniper en Readwise

Ik scheur overigens niet in boeken, dat is zonde. Als ik non-fictie lees, maak ik een foto van elke pagina die iets bevat dat ik wil bewaren of onthouden. Eens in de zoveel tijd 'tover' ik de relevante regels uit die foto met een Mac app genaamd Textsniper. Binnen een seconde wordt de tekst op de foto omgezet in platte tekst op mijn clipbord in de computer en kan ik het plakken in een mail, notitie of in mijn PKM-systeem. Tekst die ik uit mijn hoofd wil leren stop ik in Readwise. Een handig hulpje op mijn telefoon dat me helpt om die tekst aan te leren. Reuze handig om van alles paraat te hebben in een podcast of tijdens een lezing, een belangrijk onderdeel van mijn werk.

Waarom al die moeite?

Als u voor uw werk afhankelijk bent van ideeën en u wilt vanuit verschillende perspectieven goed geïnformeerd zijn over wat er in de wereld om je heen speelt, dan levert deze aanpak erg veel op. En als u al die waardevolle puzzelstukjes dan ook nog eens met elkaar kunt verbinden en terug kunt vinden, levert dat om de haverklap voordelen op.

Martijn Aslander (foto: De Ondernemer) is oprichter van digitalefitheid.nl. Foto in tekst: Utsav Srestha/Unsplash.

V-Hub is een inspiratie- en kennisplatform voor het MKB. Deze column is op persoonlijke titel geschreven en vertolkt de mening van de auteur.

Meer weten over de oplossingen die Martijn Aslander noemt?