De zakelijke smartphone: 3 redenen om de Fairphone te kiezen
Het bedrijfsleven ontdekt de Fairphone 4 als het duurzame alternatief onder de mobiele telefoons voor medewerkers. Het uit vervangbare onderdelen opgebouwde apparaat wordt eerlijk geproduceerd, langdurig gebruikt en leidt tot minder afval. Hoe de ondernemer daarvan profiteert, bespraken we met business development manager John van der Ree.
De Fairphone 4 is ‘het duurzame alternatief’ onder de smartphones. Wat zijn de drie beste redenen om te kiezen voor dit apparaat van fabrikant Fairphone?
Van Siemens AG en Vodafone DE tot de provincie Zuid-Holland, maar ook bedrijven in het kleinzakelijke segment: steeds meer organisaties nemen de Fairphone 4 op in hun portfolio van mobiele telefoons voor medewerkers. Het is een kleine, maar impactvolle stap om een organisatie verder te verduurzaamen. Dit zijn volgens John van der Ree van Fairphone de drie belangrijkste voordelen:
1. Lagere kosten door optimale repareerbaarheid
“De Fairphone 4 bevindt zich met een aanschafprijs van € 579 in het middensegment van de markt. De gemiddelde gebruiksduur is echter twee tot drie keer langer dan het marktgemiddelde, namelijk 4 tot 4,5 jaar. Je hoeft dus veel minder snel een nieuwe mobiele telefoon voor je medewerkers aan te schaffen. Dat betekent lagere kosten over de totale gebruiksduur van de mobiele telefoon.
Dit spreekt bijvoorbeeld ook ondernemers in het kleinzakelijke segment aan, die het in deze onzekere tijden vaak moeilijk hebben om hun hoofd boven water te houden. Dat langdurige gebruik is het gevolg van keuzes in zowel de hardware als software. Van accu en beeldscherm tot batterij en camera: alle onderdelen van de Fairphone 4 kun je goedkoop en snel zelf repareren.
Is bijvoorbeeld je beeldscherm kapot? Voor tachtig euro heb je een nieuw scherm: acht schroefjes losmaken, stekkertje van het display losmaken, nieuw display erop, acht schroefjes vastmaken en hij doet het weer. Qua software bieden we langdurige Android-updates en security- en software-updates, waardoor je toestel langdurig - minimaal vijf jaar - optimaal bruikbaar blijft. Deze periode wordt ondersteund door een garantie van vijf jaar.”
Ook interessant: Hoe innovatief en duurzaam is de nieuwe Samsung Galaxy S23?
2. Verduurzaming van de bedrijfsvoering
“De Fairphone draagt bij aan een duurzamere bedrijfsvoering. Ten eerste via die langere gemiddelde gebruiksduur, want dat betekent minder voor jouw bedrijf benodigde productie van mobiele telefoons. Daarnaast garandeert Fairphone ‘e-waste neutrality’: voor elk apparaat dat het verkoopt, neemt het dezelfde hoeveelheid van de veroorzaakte CO2-uitstoot terug: of door recycling en re-use van Fairphones, of door recycling van ander elektronisch afval. Alles bij elkaar bespaarde Fairphone in 2021 668 ton aan CO2-uitstoot: dat zijn 668 vluchten van Amsterdam naar New York.
Het zakelijk gebruik van de Fairphone leidt ook tot betere werkomstandigheden en salarissen in de productieketen. Iedereen kan dit verifiëren: Fairphone gebruikt eerlijk gewonnen materialen en probeert productieketens zo ver als mogelijk fair te maken. Eén voorbeeld: pas vanaf de Fairphone 4 hebben wij draadloze oordopjes gelanceerd. Eerder hebben wij namelijk geen fabriek kunnen vinden die werkt met ‘faire en gerecyclede’ materialen, zoals volledig gerecycled plastic en fair trade goud.”
Ook interessant: Geef uw smartphone een tweede leven, met Vodafone inruildeals
3. Een tastbaar marketinginstrument
“Duurzaamheid is een maatschappelijke megatrend geworden. Grote én steeds vaker ook kleine ondernemingen worden vanuit zowel klanten als wetgevers en kapitaalverstrekkers geprikkeld om te verduurzamen in alle facetten van de bedrijfsvoering. De Fairphone 4 is volledig geschikt voor de zakelijke markt, getuige ook de Google AER-certificering (zie uitgelicht).
Ondernemingen kunnen hun groene profiel naar hun stakeholders uitdragen via onder meer hun website en sociale marketingkanalen. Daarmee vergroten zij hun kans op (nieuwe) business. En vergeet niet: iedereen draagt een mobiele telefoon bij zich. Daarmee is de Fairphone voor je bedrijf in het directe contact met klanten en stakeholders het ideale visitekaartje van je duurzaamheidsambities.”
Uitgelicht: Fairphone, een door Google erkende zakelijke mobiel
De Nederlandse smartphonefabrikant Fairphone werd in 2012 opgericht door Bas van Abel, als antwoord op ethische kwesties rondom smartphones: van de winning van de grondstoffen in Afrikaanse mijnen - onveilig werk, kinderarbeid, milieuschade - tot de assemblage in Chinese fabrieken, en de immense elektronische afvalberg. In 2012 werd de eerste Fairphone gelanceerd. Tien jaar later werd de Fairphone 4 uitgebracht, werken er 110 mensen voor Fairphone in Amsterdam, en werden - in 2022 - 120.000 smartphones in 18 Europese landen verkocht.
De ambities reiken veel verder, en waarom ook niet: in 2019 noemde de Britse krant The Guardian de Fairphone al de ‘meest ethische en repareerbare telefoon die je kunt kopen’. Daar komt bij dat de Fairphone 4 als eerste Fairphone-toestel door Google is gecertificeerd als een vertrouwd product voor de zakelijke en kleinzakelijke markt, getuige het label ‘Android Enterprise Recommended’ (AER).
Wilt u ook 'duurzaam mobiel bereikbaar' zijn?
Bestel nu bij Vodafone Zakelijk de Fairphone 4 5G, met 128 GB opslag-abonnement, zonder de gebruikelijke aansluitkosten van 25 Euro!
Deel dit artikel