Direct naar inhoud

Een eigen bedrijf starten, maar hoe? Met deze handige tips!

Een eigen onderneming beginnen is een spannende stap waar veel bij komt kijken.  Een grondige voorbereiding is het halve werk. Lees u daarom goed in en gebruik onderstaande tips voor een vliegende start.

Overweegt u om een eigen bedrijf te starten? Dan komt er veel op u af waar u een besluit over moet nemen. Wij helpen u met heldere richtlijnen en tips.

Praktische tips om een eigen bedrijf te starten

Een eigen bedrijf starten is een spannende en uitdagende zet. Of u nu een gat in de markt heeft ontdekt of van uw hobby uw beroep wilt maken, de stap naar het ondernemerschap kan overweldigend zijn.

Gelukkig hoeft u het wiel niet helemaal opnieuw zelf uit te vinden. In dit artikel geven wij u duidelijke richtlijnen en handige tips voor het gestructureerd opstarten van uw eigen bedrijf. Zo gaat u direct succesvol van start.

Wat is de eerste stap?

De allereerste stap bij het starten van een eigen onderneming is het bepalen van uw bedrijfsconcept. Wat wilt u gaan doen? Het is belangrijk om helder te verwoorden welk product of welke dienst u wilt aanbieden, en hoe u dit in de markt wilt zetten. Denk goed na over uw doelgroep en de concurrentie. Kies voor een branche die aansluit bij wat u kent en waar u gepassioneerd over bent.

Het starten van een eigen onderneming vraagt ook om een unieke bedrijfsnaam. Deze naam is niet alleen belangrijk om u te onderscheiden, maar vormt ook de basis voor uw merkidentiteit en marketingactiviteiten. Kies een naam die makkelijk te onthouden is en die ruimte biedt voor creatieve branding.

Ook interessant: 'Zzp'er worden, hoe werkt dat?' 

De eerste stap naar een eigen bedrijf is een idee

Welke rechtsvorm voor een eigen bedrijf?

Een van de belangrijke keuzes bij het starten van uw eigen bedrijf is het kiezen van de juiste rechtsvorm. De rechtsvorm bepaalt onder andere uw belastingverplichtingen, aansprakelijkheid en regels rond de administratie. Er zijn meerdere mogelijkheden, afhankelijk van uw situatie en het soort bedrijf dat u wilt starten.

Eenmanszaak

De eenmanszaak is de meest gekozen rechtsvorm bij zzp’ers. Deze rechtsvorm is eenvoudig op te zetten maar u bent met een eenmanszaak wel persoonlijk aansprakelijk voor eventuele schulden van uw bedrijf.

Besloten vennootschap (bv)

De bv is een rechtspersoon en beperkt uw aansprakelijkheid. Dit betekent dat u met uw privévermogen niet aansprakelijk bent voor eventuele schulden van uw onderneming. Deze rechtsvorm wordt vaak gekozen door ondernemers die een groter financieel risico lopen of in de toekomst willen groeien.

Vennootschap onder firma (vof)

Als u samen met anderen een bedrijf wilt starten, is de vof een geschikte optie. Bij een vof bent u samen met uw partner(s) verantwoordelijk voor de onderneming.

Commanditaire vennootschap (cv)

Deze rechtsvorm lijkt op een vof, maar maakt onderscheid tussen stille en beherende vennoten. Een stille vennoot draagt geen verantwoordelijkheid voor de dagelijkse gang van zaken en is niet privé aansprakelijk. Wél kan de stille vennoot het in de cv ingebrachte kapitaal verliezen.

Neem de tijd om te kiezen voor de juiste rechtsvorm en vraag eventueel advies aan een specialist op dit gebied.

De praktische kant: registratie, vergunningen en financiën

Als u eenmaal heeft besloten wat voor bedrijf u wilt starten en welke rechtsvorm daar het beste bij past, zijn er enkele administratieve zaken die geregeld moeten worden.

Registratie bij de Kamer van Koophandel (KvK)

Voor iedere startende ondernemer in Nederland is dit een verplichte stap. U ontvangt een KvK-nummer en uw bedrijf wordt opgenomen in de Basisregistratie Ondernemingen (BRO).

Belasting en btw-nummer

Na registratie ontvangt u van de Belastingdienst een btw-nummer. Vervolgens dient u zelf zorg te dragen voor de aangifte van de btw en inkomstenbelasting.

Vergunningen

Afhankelijk van het soort bedrijf dat u start, en in welke branche, heeft u mogelijk een vergunning nodig of dient u bepaalde maatregelen te treffen. Dit kan variëren van een horecavergunning tot veiligheids- of milieumaatregelen.

Subsidies en financiële steun

Misschien komt u in aanmerking voor subsidie of een belastingvoordeel, zoals de startersaftrek. Doe hier onderzoek naar en vraag eventueel om advies.

Door vanaf de start van uw onderneming alle papieren en administratie op orde te hebben, voorkomt u problemen in de toekomst en kunt u zich volledig richten op de groei van uw bedrijf.

Praktische zaken regelen voor het starten van een eigen bedrijf

Zo komt u aan klanten

Wanneer u een onderneming heeft opgezet, is het tijd voor klandizie. Er zijn talloze (digitale) hulpmiddelen waarmee u de doelgroep van uw bedrijf kunt bereiken. Heel belangrijk is uw website. Zorg ervoor dat dit digitale visitekaartje van uw dienst(en) of product(en) professioneel oogt, snel laadt en goed vindbaar is. Handige tips hiervoor leest u in: Een website bouwen in 5 stappen

Daarnaast kunt u social media en e-mailmarketing inzetten om klanten te werven. Zorg dat u op platforms als LinkedIn, Instagram en/of Facebook dezelfde toon (brand voice) hanteert en post regelmatig als u rekent op contentmarketing voor het binnenhalen van opdrachten. Maak daarbij gebruik van tools als Google Analytics en Google Search Console om uw website en marketingactiviteiten te optimaliseren.

Een betrouwbare internetverbinding vormt de basis voor uw bedrijfsvoering, zeker als u afhankelijk bent van digitale communicatie en online verkoop. Meer informatie over zakelijke internetmogelijkheden vindt u op onze pagina over business internet.

Wilt u meer weten over hoe u kunt opvallen in de hectische online markt? Ontdek dan deze zeven tips voor personal branding.

Groeien en ontwikkelen: tips voor succes

Succes komt niet vanzelf en als zelfstandig ondernemer bent u volledig verantwoordelijk voor de ontwikkeling van uw bedrijf. Dat vereist doorzettingsvermogen, aanpassingsvermogen en steeds alert blijven op kansen in de markt. Enkele tips om u op weg te helpen:

  • Blijf leren: Door continu nieuwsgierig te zijn en u te blijven ontwikkelen en informeren, kunt u slim inspelen op veranderingen in de markt.
  • Onderhoud een netwerk: Leer andere ondernemers (in de buurt) kennen en toon interesse. Wie weet kunt u elkaar versterken met wederdiensten of een andere samenwerking, en zelfs nieuwe klanten werven.
  • Focus op klanttevredenheid: Een ruim marketingbudget is fijn, één tevreden klant die graag praat, is beter. Behandel iedere klant als een koning en vertrouw op de kracht van mond-op-mond-reclame. 

Een eigen bedrijf starten vergt geduld, inzet en volharding, maar wie dit ervoor overheeft en vakkundig te werk gaat, krijgt daar veel voldoening voor terug.

Veelgestelde vragen over een bedrijf starten

In principe wel. Daarbij gelden per branche wel bepaalde regels zoals vergunningen of diploma’s. Bovendien moet u voldoen aan de eisen die vanuit de belastingdienst worden gesteld. Controleer daarom vóór u met een bedrijfsidee naar de KvK rent altijd eerst wat eventuele voorwaarden zijn.  

Als zelfstandige zonder personeel (zzp’er) bent u belastingplichtig. Hoeveel belasting u moet afdragen, hangt af onder meer af van de inkomsten die u genereert en de aftrekposten die u heeft. Voor meer informatie over het berekenen van uw belasting kunt u terecht op de pagina belasting berekenen voor zzp'ers.

Ook interessant: 'Belastingen berekenen als zzp'er' 

Gebruik uw bestaande social mediakanalen om wereldkundig te maken dat u gestart bent met een eigen zaak en zorg dat uw website er puntgaaf uitziet en up-to-date is. Ook kunt u gericht online advertenties inzetten, beurzen bezoeken of met contentmarketing uw doelgroep bereiken.

V-Hub maakt het persoonlijk

Ga direct aan de slag met uw actieplan

V-Hub heeft nieuwe functies! Vertel ons hoe uw bedrijf in My V-Hub er uitziet en ontvang een gratis actieplan met hoe u uw bedrijf digitaal verder kan brengen.