Overslaan en ga naar inhoud
MKB (5-250 medewerkers)
MKB (5-250 medewerkers)
Grootzakelijk (250+ medewerkers)
Grootzakelijk (250+ medewerkers)

Juist in de zomer: bereid u voor op de winter, met slimme bespaartips

Nu het eindelijk echt zomer is, staan energiemaatregelen voor de winter misschien niet hoog op uw prioriteitenlijst. Toch is het juist nu goed om na te denken over bespaarmogelijkheden voor frissere tijden. 

Met een aantal makkelijk uitvoerbare bespaartips zorgt u ervoor dat uw bedrijf op tijd 'winterklaar' is. Want met de nog steeds voortdurende onzekerheid op de energiemarkt, kunnen de tarieven zomaar weer omhoog schieten. In dit artikel geven we u een overzicht van de tips die Greenchoice, Essent, Budget Energie en Vattenfall geven. Ook interessant: bedrijven vergroenen ook omdat dit marktkansen oplevert.

Juist in de zomer: bereid u voor op de winter, met slimme bespaartips

1 Besparen doe je samen

Betrek medewerkers bij uw plannen. Zorg dat de neuzen dezelfde kant op staan: besparen doe je samen. Organiseer een teamoverleg en vraag naar hun bespaarideeën. Ziet u dat het verbruik door gedragsverandering flink omlaag gaat? Beloon het dan met bijvoorbeeld een uitje.’ 

2 Vervang verlichting

Een van de grootste energieslurpers bij bedrijven is verlichting. U kunt besparen met bewegingssensoren, waardoor lampen alleen aangaan zodra er iemand in de ruimte is, of met tijdschakelaars. Maar de echte must, simpel en effectief: gooi oude lampen eruit en kies voor LED. Wie z’n halogeen- of gloeilampen vervangt door LED, heeft die investering gemiddeld binnen vijf jaar terugverdiend. Gedoe met TL-buizen? Dat valt reuze mee. De LED-buizen kunnen gewoon worden geplaatst in de bestaande armaturen. LED-verlichting is er tegenwoordig in verschillende kleurtemperaturen. Zo bereikt u altijd de juiste sfeer.         

Juist in de zomer: bereid u voor op de winter, met slimme bespaartips

3 Isoleren zonder enorm te investeren

Is het pand niet goed geïsoleerd, dan sijpelt veel warmte weer naar buiten. Maar investeren in vloer-, gevel- of dakisolatie is een grote kostenpost. En heeft u daar wel zin in als u een pand huurt? Met kleine stappen kunt u al veel bereiken. Denk bijvoorbeeld aan voorzetramen, tochtstrips en radiatorfolie.

Ook belangrijk: 'Hoe komt u duurzaam van e-waste af? Met tips van het WNF'

4 Bied uw klanten een warm welkom

Een automatisch sluitende deur is handig in de winkel, maar een dichte deur kan klanten buiten houden. Met een luchtgordijn bereikt u ook veel. Doordat het apparaat warme lucht naar beneden blaast, houd je de kou buiten, waardoor het binnen behaaglijk blijft. In de zomer helpt het luchtgordijn juist om de warme lucht buiten te houden.  

Juist in de zomer: bereid u voor op de winter, met slimme bespaartips

5 Slim verwarmen

De een heeft het te warm, de ander te koud: van een gemiddelde temperatuur op een kantoor wordt eigenlijk niemand blij. Zoneregeling zorgt ervoor dat u per ruimte kunt verwarmen. Maar denk ook eens aan nóg plaatselijker verwarming, bijvoorbeeld een infraroodpaneel. Daarmee verwarmt u alleen op de plek waar dat nodig is, bijvoorbeeld een receptie. Een warmtezitting is ook een slimme. Deze kussens, bijvoorbeeld van Sit & Heat, zorgen ervoor dat de romp warm blijft en het hoofd fris. Fijn voor kantoormedewerkers die de thermostaat het liefst een tandje hoger zouden zetten en behaaglijk voor gasten op een buitenterras. Met een warmtezitting hoeft u niet meer te emmeren met dekentjes en is een slurpende terrasverwarmer niet meer nodig!

6 Gebruik uw apparaten efficiënt en zuinig

Vooral in de horeca valt op dit punt nog veel te winnen. Vul bijvoorbeeld koelingen goed af: halfvolle koelkasten verbruiken onnodig veel energie. Eén volle koelkast is beter dan twee die voor de helft zijn gevuld. En heeft u producten die minder kou nodig hebben zoals sla, groenten of fruit? Leg ze dan samen in een koelkast en zet deze op een lagere stand. En oh zo simpel: dek de frituur af als u hem even niet gebruikt. Zo blijft het vet warm en hoeft de frituur zichzelf niet steeds op te warmen. En natuurlijk heeft u het druk als kok, maar zet ondanks de hectiek toch uw gaspitten uit als u die niet gebruikt. 

Juist in de zomer: bereid u voor op de winter, met slimme bespaartips

7 Schakel apparaten uit

Zet verlichting, koffiemachines, barkoelingen, computers, beeldschermen en waterkokers uit op momenten dat de zaak dicht is. Hiermee voorkomt u sluipverbruik. Denk ook aan opladers. Apparaten zijn vaak na een uurtje wel opgeladen. Laat u het apparaat vervolgens alsnog aan de lader liggen, ondanks dat ie vol is, dan blijft u net zo veel stroom verbruiken als tijdens het opladen.

Meer lezen over innovatie in duurzaamheid? 'CityLab: het nieuwe innovatiehonk voor ondernemend Nederland' 

8 Isoleer koel- en warmteleidingen

Nog een voor de horeca: door koel- en warmteleidingen te isoleren bespaart u op het energieverbruik. Dit is een eenvoudige en voordelige manier om koelte- en warmteverlies te voorkomen. Gebruik hiervoor buisisolatie die u om leidingen legt. Deze kunststof buizen koopt u gewoon bij de bouwmarkt en snijdt u zelf eenvoudig op maat.

Juist in de zomer: bereid u voor op de winter, met slimme bespaartips

9 Kies voor groen

Beplanting op gevels en daken heeft voordelen. Het pand krijgt een andere uitstraling en het kan voor betere isolatie zorgen. Er is van alles mogelijk: van kant-en-klare systemen voor een 'groen' dak tot hagen die het hele jaar groen zijn. Uit onderzoek van de Universiteit Wageningen blijkt dat groen in en om het kantoor ook een positief effect heeft op de gezondheid en het algehele welbevinden. Minder ziekteverzuim dus, een win-winsituatie!

10 Vervang op tijd

Ook al doet een oud apparaat het nog prima, soms is het beter om het te vervangen door een nieuw apparaat. Die zijn vaak een stuk energiezuiniger en daardoor snel terugverdiend. Koelkasten, oude pc’s, laptops en beeldschermen: vervang ze door A-labelapparatuur. Dat kan zomaar eens een leuke besparing opleveren, waardoor de investering snel is terugverdiend.\

Verder lezen: 'Drie manieren waarop cloud tech uw bedrijf duurzamer maakt'

Gratis Ondernemers Advies

Krijg 1-op-1 advies van een onafhankelijk adviseur