Direct naar inhoud

GoHome: Daniël Raadschelders' vastgoedsucces met data en AI

Dat de Nederlandse woningmarkt een taaie is, ondervond ondernemer Daniël Raadschelders aan den lijve toen hij als begin twintiger een huurwoning zocht. Dit kon beter of op zijn minst transparanter, dacht hij. Zo gezegd, zo gedaan. Inmiddels staat Daniël sinds 2020 aan het roer van het vastgoedplatform GoHome, dat met behulp van data en AI fraaie successen boekt. Maar is succes genoeg? En hoe future proof is Daniëls business? 

Ondernemers leren van ondernemers! In dit verhaal leest u hoe tech-ondernemer Daniël Raadschelders met data en AI de woningmarkt transparanter en efficiënter maakt. U ontdekt hoe hij slim inspeelt op wetgeving, maatschappelijke kritiek en duurzaamheid. Ook krijgt u praktische tips om uw onderneming future proof te maken.

Over de verraderlijke stand van de Nederlandse woningmarkt hoef je Daniël (29) niets te vertellen. Als woningzoekende Amsterdammer viste hij dikwijls achter het net. “Ik checkte alle boxes om in aanmerking te komen voor een huurwoning, maar achter de schermen liep er een biedingsapparaat waar ik geen weet van had. Daar werd ik kwaad van, want waarom zou je daar als verhuurder niet transparant over zijn?” Die frustratie besloot Daniël om te zetten in actie, een vernieuwend, digitaal concept: GoHome. 

Hoe zag dat digitale concept er in de begindagen uit?

“Het begon als biedingsplatform voor huurwoningen in Amsterdam. Verhuurders konden er hun woningaanbod uploaden, waar woningzoekenden vervolgens op konden bieden. De basis van het idee was het scheppen van transparantie: alle biedingen waren inzichtelijk en zodra je werd overboden wist je dat direct. Aan de achterkant liep er een vol geautomatiseerd systeem, waarmee we door middel van data en dashboards verhuurders konden ontzorgen."

Perry doorbreekt menopauze-taboe met data en AI

Inmiddels, vijf jaar later, leunt GoHome op een nieuw concept. Vanwaar die transformatie?

“Mijn intentie was de verhuurmarkt transparanter te maken, blootleggen wat er allemaal onder tafel gebeurt. Maar toen het systeem eenmaal draaide, werd ik geconfronteerd met felle maatschappelijke kritieken. Hoe wenselijk is het om in tijden van woningnood mensen te laten bieden op huurwoningen? Ethisch voelde dat niet lekker, daar moesten we iets mee. Ik wilde geen vastgoedboeman zijn, maar gewoon een heel efficiënte verhuurmakelaar. Bovendien ontdekte ik gaandeweg dat verhuurders niet per definitie voor de hoogste bieder kiezen, maar prioriteit geven aan de juiste match tussen huurder en woning.’’

Hoe zit het huidige platform in elkaar?

“Door middel van automatisering en ketenintegratie hebben we een beheerproces ontwikkeld dat super efficiënt is, transparant én duurzaam. Een voorbeeld daarvan is het dashboard voor huurders, waarin zij continu feedback krijgen over hun voortgang in het verhuurproces. Hierdoor zijn zij altijd op de hoogte. Ook verhuurders beschikken over een dashboard met duidelijke KPI’s, zodat zij inzicht hebben in de prestaties van hun verhuur en beheer. Dit stelt grote verhuurders, met soms duizenden woningen in hun portefeuille, in staat om grip en controle te houden en op basis hiervan strategische beslissingen te nemen.”

En dat gebeurt allemaal met behulp van data en AI?

“Grotendeels. We beschikken over uitgebreide datasets waarmee we processen kunnen standaardiseren. Zo weten we precies welke doelstellingen onze verhuurders hebben en kunnen we voorspellingen doen over de optimale huurprijs, huurdersprofielen en leegstand. AI gebruiken we in veel processen voor data-analyse, maar ook bij het ontwikkelen van bijvoorbeeld advertenties.”

Ook interessant: Fit For the Future-bedrijven zijn vaak ook vooruitstrevend op het gebied van duurzaamheid.

Perry doorbreekt menopauze-taboe met data en AI

Kan je alles automatiseren?

“Nee, daar kwam ik al snel achter. Voor bezichtigingen bijvoorbeeld, wil je dat er mensen staan en daar moest ik een oplossing voor vinden. Die bood zich aan toen in 2020 covid uitbrak en reizen even geen optie was. Ik kwam in contact met KLM-stewardessen die ineens thuis zaten, dus ik dacht: ‘Wat nou als we deze mensen werven om de bezichtigingen te doen? Ze hebben de juiste sociale skills, professionaliteit, flexibiliteit en zien het wel zitten om iets bij te verdienen. Dat bleek een schot in de roos. Inmiddels hebben we verspreid over heel Nederland 70 ‘viewers’ in dienst die per postcodegebied de bezichtigingen, check-ins en check-outs regelen.”

Hoe ga je om met het wispelturige ondernemersklimaat?

“Als we niet blijven innoveren, zou het zomaar kunnen dat ons systeem op termijn out-dated raakt. Maar dat is niet erg. Het betekent namelijk dat er efficiëntere oplossingen zijn waarmee we aan de slag kunnen. Als tech-ondernemer mag dat geen obstakel zijn, daar moet je rekening mee kunnen houden. Hetzelfde geldt voor veranderingen in wetten en regelgeving.”

Heb je daar een voorbeeld van?

“Sinds juli 2024 is de Wet Betaalbare Huur ingevoerd. Die wetsaanpassing hebben we aangegrepen om ons systeem voor het uitvoeren van puntentellingen te optimaliseren. Zo maken we het voor verhuurders inzichtelijk wat het huidig puntenaantal van de woning is. Met verhuurders delen we drie verbetermogelijkheden waarmee ze het aantal punten voor hun woning kunnen verhogen. Denk aan het verbeteren van het energielabel, of simpele aanpassingen zoals het verlengen van het keukenblad. Hiermee kunnen verhuurders hun woning toch vaak nog in de vrije sector verhuren en besluiten zij de woning niet te verkopen. Kijk, je kan gaan mokken over veranderingen in de markt, maar je kan er ook slim op anticiperen.”

Nog een slimme ondernemer: 'Autodealer verbetert klantervaring met slimme telefonie One Net'

Perry doorbreekt menopauze-taboe met data en AI

Je hebt investeerders aan je weten te binden. Waarom was dat nodig?

“Het concept stond aardig in de steigers en in de basis werkte dat prima. Maar ondertussen zag ik ook hoe het beter kon, professioneler en efficiënter. Zelf had ik de financiële kracht niet om dat voor elkaar te krijgen, dus ging ik de boer op om te kijken welke partijen me vooruit wilden helpen. Inmiddels werk ik samen met een te gekke investeerder die niet alleen financieel bijdraagt, maar met wie ik ook kan sparren over nieuwe tech-oplossingen en groei.”

Hoe wordt u een betere ondernemer? 'E-learning: 10 toptrainingen voor onder 200 euro'

Hoe duurzaam is GoHome?

“We zoeken constant naar de meest duurzame oplossingen in de markt. Het is bovendien een belangrijk selectiecriterium bij het aannemen en werven van nieuwe partners. We kijken actief naar hun inspanningen op het gebied van duurzaamheid. Daarnaast werken we met één centraal kantoor in plaats van meerdere lokale vestigingen. Dit, in combinatie met het feit dat onze collega’s die bezichtigingen en sleuteloverdrachten verzorgen uit de buurt komen, helpt ons om reisbewegingen te beperken. Deze aanpak draagt direct bij aan CO2-reductie, wat we inzichtelijk maken via een GreenScore in het verhuurders dashboard. Zo kunnen verhuurders hun besparing meenemen in hun ESG-rapportage.” 

“Ik denk dat we heel future proof zijn. We zijn in alle opzichten lekker aan het groeien. Momenteel hebben we meer dan 12.000 woningen onder beheer. Achter de schermen werkt een 20-koppig team aan continue optimalisatie van het systeem. Dat we zo groeien is natuurlijk te gek, maar ik denk dat onze ‘future fitness’ vooral zit in onze wendbaarheid en durf om nieuwe technologieën uit te proberen."

GoHome: Daniël Raadschelders' vastgoedsucces met data en AI

Welke tips heb jij voor collega-ondernemers?

  1. "Tech-ondernemers creëer zo snel mogelijk een eigen in-house development team. Ervaring leert dat dat een stuk efficiënter is dan het werken met externe partijen. Met een eigen team dat bij je op kantoor zit, is de kans op het bouwen van succesvolle software groter. Dat geldt al helemaal voor kleinere ondernemingen waar de budgetten minder ruim zijn. Bovendien maakt een in-house development team het werken makkelijker, de betrokkenheid is groter en de lijnen korter."
  2. "Wanneer je als startende ondernemer investeerders aan boord wilt krijgen, zorg dan dat je concept scherp is en je verhaal onderbouwd. Baseer het op feilloze data, waarmee je kunt aantonen waar de tractie zit in de markt. Wanneer je dat op orde hebt, kun je namelijk voorspellingen gaan doen over groei en de nodige investering. Het moet een kant-en-klaar hapje zijn voor investeerders."

GoHome is een voorbeeld van wat wij een 'Fit For the Future' bedrijf noemen. Lees ook over bedrijven die het officiële FFtF-certificaat hebben verkregen:

Aectual verdient FFtF-certificaat met ‘innovatief vermogen’

Nurtio Technologies officieel FFtF: groene vingers, technologie & data

Goal! FC Urban boekt Fit For the Future-zege

Nieuwsbrief

Schrijf u in voor de nieuwsbrief

Lees ons volledige Privacy Statement