Overslaan en ga naar inhoud
MKB (5-250 medewerkers)
MKB (5-250 medewerkers)
Grootzakelijk (250+ medewerkers)
Grootzakelijk (250+ medewerkers)

Green Innovation Hub Contest 2024: duurzaam wonen centraal

Wat wórdt er in Nederland veel geïnnoveerd op het gebied van duurzaamheid, zeker op het gebied van het huis en de wijk van de toekomst. Een prettige vaststelling bij de tweede editie van de Green Innovation Hub Contest. ‘Editie 2024’ bracht negen scale-ups op het podium met innovatieve oplossingen voor een duurzame leefomgeving. Vennster, de winnaar van dit jaar, gooide hoge ogen met de intelligente participatie app Parta. 

René Visser, senior external affairs manager bij VodafoneZiggo, stond in 2021 aan de wieg van de Green Innovation Hub. Het initiatief focust zich op duurzame en inclusieve gebiedsontwikkeling en is een samenwerking tussen VodafoneZiggo, Gemeente Almere en de provincie Flevoland. De Green Innovation Hub, gevestigd in Almere, is sinds 2023 de ultieme broedplaats voor innovatieve ondernemers en de plek waar duurzaamheid, leefbaarheid en digitalisering samenkomen. Ook interessant: bedrijven vergroenen ook omdat dit marktkansen oplevert.

Green Innovation Hub Contest 2024: duurzame innovaties in de woonwijk

René Visser (VodafoneZiggo) 

Digitalisering, leefbaarheid en duurzaamheid: het zijn de belangrijkste pijlers van de Green Innovation Hub. Negen start- en  scale-ups werkten de afgelopen jaren ambitieus aan het ontwikkelen van innovatieve, sociaal-maatschappelijke en duurzame toepassingen, die zij tijdens de Green Innovation Hub Contest presenteerden.

René Visser, senior external affairs manager bij VodafoneZiggo: “Deze thema’s leven enorm. Niet alleen bij overheden, maar ook binnen het bedrijfsleven en bij onze stakeholders. En dat was te merken aan de opkomst. Met een multi gevarieerd publiek van circa 150 vakmensen, studenten en beleidsmakers ontstonden er waardevolle connecties en kruisbestuivingen.’’ 

Pitchwinnaar Vennster

Green Innovation Hub Contest 2024: duurzame innovaties in de woonwijk

Vrnl: Lonneke Dikmans (eigenaar en partner bij Vennster) ontvangt de Golden Award van Lisa van der Heijden (adviseur community management FDS & Digilab bij Realisatie IBDS) en Geert-Jan Put (hoofd economische ontwikkelingen bij Gemeente Almere).

Hoogvlieger en pitch-winnaar van de Green Innovation Hub Contest was dit jaar de scale-up Vennster. Het bedrijf ontwikkelde de sociale app Parta, waarmee ze gemeenten, overheden en verenigingen in staat stellen een brede doelgroep te bereiken. Parta ondersteunt de stappen die plaatsvinden binnen een besluitvormingsproces. Het helpt overheden, bedrijven en andere verenigingen om groepen een keuze te laten maken. Samen met de Gemeente Almere rolt Vennster er hun aanpak uit in de nieuwe woonwijken Hortus en Pampus, waarmee ze een duurzame, inclusieve leefomgeving willen creëren. 

Lonneke Dikmans, oprichter van Vennster: “Ik denk dat we samen met de Gemeente Almere en alle stakeholders een nieuwe manier vinden waarop we inwoners kunnen betrekken bij het vinden van oplossingen die echt het verschil kunnen maken in een wijk.” 

The Weathermakers (nummer twee) en AMA (nummer drie) vielen eveneens in de prijzen. Zo ontwikkelden The Weathermakers oplossingen rondom het herstellen van waterkringlopen en bouwde AMA een AI-gestuurde assistent die gemeenten kunnen gebruiken om burgers en organisaties te helpen verduurzamen. 

Ook belangrijk: 'Hoe komt u duurzaam van e-waste af? Met tips van het WNF'

Green Innovation Hub Contest 2024: duurzame innovaties in de woonwijk

Waarom hebben we digitalisering nodig om te verduurzamen?

Duurzaamheid en maatschappelijke cohesie gaan hand in hand met digitalisering vertelt Visser. “VodafoneZiggo bedient zo’n zeventig procent van de Nederlandse huishoudens. Dat betekent dat het overgrote merendeel van Nederland is verbonden met onze diensten. Maar onze levens veranderen, onze behoeftes veranderen en het klimaat wentelt zich. Denk aan de hete zomers, wateroverlast, maar ook aan woningtekort en immigratie. Hoe ziet het ‘wonen’ van de toekomst eruit? En hoe kunnen digitalisering en technologie een rol spelen in verduurzaming of het samenbrengen van verschillende maatschappelijke groepen?”

Onder de paraplu van de Green Innovation Hub wordt intensief gebouwd aan tools die het wonen en het consumeren van de toekomst aangenamer en duurzamer maken. En dat beperkt zich niet alleen tot de provincie Flevoland, aldus Visser. “We kijken continu hoe we deze oplossingen kunnen opschalen en hergebruiken in andere delen van Nederland.” 

Vooruitkijken naar 2025

Ondertussen kijkt Visser al uit naar de Green Innovation Hub Contest 2025. Na het succes van dit jaar zijn er grote schoenen te vullen. “Ik merk dat er steeds meer volwassenheid zit in de innovaties. Het gaat niet meer om het presenteren van een idee, maar om de concrete verwezenlijking ervan. Deze ondernemers willen aan de slag, net als de stakeholders, partners en investeerders. We bouwen geen ideeën, maar we bouwen wezenlijke producten die op korte termijn het verschil kunnen maken in ons dagelijks leven.”

Meer lezen over innovatie in duurzaamheid? 'CityLab: het nieuwe innovatiehonk voor ondernemend Nederland' 

Onafhankelijk advies voor uw business

Krijg 1-op-1 advies van een V-Hub adviseur