Overslaan en ga naar inhoud
MKB (5-250 medewerkers)
MKB (5-250 medewerkers)
Grootzakelijk (250+ medewerkers)
Grootzakelijk (250+ medewerkers)

Hybride werken en cybercrime: hoe blijven u en uw data veilig?

Hybride werken is stevig verankerd in veel organisaties - het is een blijvertje voor werkend Nederland. Cybercriminelen maken daar misbruik van. Ontdek aan de hand van deze tips en adviezen hoe u online veilig blijft terwijl u overal werkt. 

Een handleiding over cyberveiligheid terwijl u op afstand werkt - tips en advies over de beste manieren om veilig te blijven. Weten hoe een hacker denkt over uw beveiliging? Bekijk de #techtalk van Edwin van Andel.

Cyberbeveiliging is een prioriteit voor alle bedrijven, maar voor externe en hybride werknemers is het nog belangrijker om een stap voor te blijven. Het niveau van cyberbeveiliging dat we thuis hebben is over het algemeen lager dan op werkplekken. Maar door hybride werken zijn die grenzen vervaagd, waardoor telewerkers in 20% van de organisaties een inbreuk op de beveiliging hebben veroorzaakt. Als uw team hybride of op afstand werkt, moeten de medewerkers weten hoe ze online veilig kunnen blijven. Lees verder: 'Veilig hybride werken: het hoe & waarom (met handige checklist)'

Hybride werken en cybercrime: hoe blijft u veilig?

Waarom is cyberbeveiliging belangrijk voor medewerkers die op afstand werken?

Nu kunnen sommige mensen overal werken. Maar niet overal is de online beveiliging beschikbaar die nodig is om uw bedrijf online te beschermen - en dat is een zorg voor bedrijfseigenaren. Het kan werknemers op afstand een gemakkelijk doelwit maken voor geavanceerde cybercriminelen die misbruik maken van mensen die alleen basissoftware voor cyberbeveiliging hebben, of erger nog, helemaal geen software. Fraude, afpersing en identiteitsdiefstal zijn slechts enkele van de manieren waarop e-mailadressen, bankgegevens en huisadressen zeer waardevol kunnen zijn voor cybercriminelen. 

Ook interessant: animatie van een human firewall.

Hybride werken en cybercrime: hoe blijft u veilig?

Wat zijn de veiligheidsrisico's bij thuiswerken?

Hybride werken kan de flexibiliteit, productiviteit en balans tussen werk en privéleven verbeteren, maar dat brengt ook de extra cyberveiligheidsrisico's van hybride werken met zich mee.

  • Oplichting via e-mailElke dag worden ongeveer 3,4 miljard spam-e-mails verzonden en cybercriminelen worden steeds beter in het verzenden van zeer realistische e-mails. Maar kijk goed, er zijn meestal subtiele tekens zoals spelfouten of een lettertype dat niet helemaal klopt.
  • Op links klikkenPhishing-aanvallen, virussen en spyware worden via e-mail verzonden. Zorg ervoor dat u de afzender vertrouwt voordat u een e-mail opent en klik niet op links die er verdacht uitzien. 
  • Uw laptop onbeheerd achterlaten - Vergrendel uw laptop met een wachtwoord wanneer u uw kantoorruimte aan huis verlaat of sluit de deur om deze veilig te bewaren.
  • Gebrek aan kennis - Sommige mensen zijn zich gewoon niet bewust van de risico's, dus cyberbeveiligingstrainingen en bijscholingen voor al uw werknemers kunnen helpen om iedereen op de hoogte te houden.    
Hybride werken en cybercrime: hoe blijft u veilig?

Hoe kunt u tijdens hybride werken het risico minimaliseren?

Als u niet de juiste maatregelen neemt, dan kan de impact van een cyberbeveiligingsaanval op een mkb-bedrijf verwoestend zijn. Hier zijn enkele manieren om beveiligingsrisico's voor werken op afstand tot een minimum te beperken.

  • Creëer een cyberbeveiligingsstrategie die de stappen omvat die iedereen moet nemen om online veilig te blijven. Lees ook: 'Cybersecurity stappenplan: zo pakken zzp’ers en het mkb dat aan'.
  • Probeer geen verbinding te maken met gratis openbare wifi. Als het netwerk geen wachtwoord nodig heeft om verbinding te maken, is de cyberbeveiliging waarschijnlijk slecht.
  • Als een leverancier zijn bankgegevens wijzigt, bel hem dan om dit te bevestigen voordat hij een betaling uitvoert.
  • Voorzie uw werknemers van verschuifbare webcamhoezen. Webcams zijn essentieel voor online vergaderingen, maar ze kunnen worden gehackt, wat betekent dat uw privéleven zonder uw toestemming of medeweten wordt vastgelegd.
  • Gebruik een VPN. Virtual Private Networks bieden een beveiligde internetverbinding die versleuteld is. Lees hier meer over Vodafone's IP VPN.
  • Maak uw wachtwoorden sterk en veilig. *Voer de naam van het huisdier in*123 is niet voldoende.
  • Schakel tweestapsverificatie in om een extra beveiligingslaag toe te voegen.  

Gratis Ondernemers Advies

Krijg 1-op-1 advies van een onafhankelijk adviseur