KVK Business Challenge leidt tot nieuwe business voor mkb
De innovatievraagstukken van grotere bedrijven laten oplossen door de creativiteit en wendbaarheid van het mkb. Dat bewerkstelligt KVK via KVK Business Challenge. Is uw mkb-bedrijf innovatief? Check dan regelmatig de website van KVK Business Challenge en boor nieuwe business aan: elke vijf weken presenteren rond zes bedrijven hier hun innovatiecases. Over de kansen van dit innovatieplatform voor het mkb spraken we met Juri Heise en Liesbet Oosterveld.
Meld uw innovatievraagstuk aan voor KVK Business Challenge - Heeft uw mkb-bedrijf minimaal vijftig tot honderd werknemers en een innovatievraagstuk waarbij het de hulp van zelfstandige experts en/of innovatieve mkb-bedrijven goed kan gebruiken? Dien uw innovatievraagstuk dan in bij het open innovatieplatform KVK Business Challenge.
Iedereen kent KVK van de bedrijfsregistraties en het KVK-nummer, maar deze semi-overheidsorganisatie is veel breder actief. Juri Heise, verantwoordelijk voor de relaties met grotere bedrijven op het gebied van innovatie: “Het stimuleren van innovatie is een wettelijke taak van KVK. Dan doen wij door voorlichting, maar ook door matchmaking, via KVK Business Challenge. Ik praat constant met bedrijven over hun uitdagingen, hun innovatievraagstukken, hun duurzaamheidsvraagstukken en leg waar mogelijk de link naar ons innovatieplatform. De ondergrens qua bedrijfsomvang voor het indienen van een KVK Business Challenge is vijftig tot honderd werknemers; bedrijven moeten namelijk wel enig volume en innovatiebudget hebben om de oplossingen die zij via dit platform vanuit het mkb krijgen aangereikt te kunnen opvolgen. Maar dat betekent dus dat grotere mkb-bedrijven naast probleemoplosser ook de rol van challenger kunnen vervullen bij KVK Business Challenge.”
Als een soort ‘gatekeeper’ beoordeelt zijn collega Liesbet Oosterveld alle aanmeldingen op hun toepasbaarheid voor het format. “Zeker niet alle vraagstukken die bedrijven als ‘innovatief’ labelen vinden wij innovatief of relevant genoeg voor KVK Business Challenge. Een van de criteria is bijvoorbeeld dat over de oplossingsrichting nog niets vaststaat.”
Alleen ga je harder, samen kom je verder
Sinds de start in 2017 hebben ruim tweehonderd bedrijven met hun innovatievraagstukken geparticipeerd in KVK Business Challenge. Tegenwoordig worden ongeveer zestig innovatie-uitdagingen per jaar uitgewerkt. Dat gebeurt via een vaste methodiek (zie uitgelicht). Op de op het platform gepresenteerde challenges wordt volop gereageerd, in een derde van de gevallen zelfs vanuit het buitenland. Soms heeft één mkb-bedrijf een pasklare oplossing op de plank liggen voor de innovatie-uitdaging van de ‘challenger’. Zo werd Boska, een leverancier aan kaasretailers, via KVK Business Challenge in contact gebracht met een Frans bedrijf. Dit bedrijf levert duurzame, voedselveilige biofolies ter vervanging van de dikkere, niet duurzame pvc-folies die retailers normaliter gebruiken voor de bescherming van de door hen gesneden kazen.
“Dergelijke off-the-shelf-oplossingen zijn natuurlijk ideaal”, aldus Oosterveld. “Tegelijkertijd zijn de meeste innovatie-uitdagingen van corporate bedrijven veel te complex om door één bedrijf te kunnen worden opgelost. Daarom focust KVK Business Challenge op ‘open innovatie’. Wij organiseren geen wedstrijd waarin ondernemers om het hardst schreeuwen dat zij die ene oplossing kunnen leveren. Wij vormen een platform waar zzp’ers en mkb’ers de puzzelstukjes van de oplossing voor een innovatievraagstuk bij elkaar kunnen leggen, terwijl zij elkaar in dat proces kunnen versterken.”
“Wij vormen een platform waar zzp’ers en mkb’ers de puzzelstukjes van de oplossing voor een innovatievraagstuk bij elkaar kunnen leggen, terwijl zij elkaar in dat proces kunnen versterken.”
Voorbeeld 1: duurzaam bouwen bij Hemubo
‘Hoe kun je buitengevels zodanig isoleren dat je de materialen aan het eind van hun levenscyclus weer kunt scheiden?’ Dat was de business challenge van Hemubo, een in Almere gevestigd bedrijf met 500 medewerkers, dat vastgoed bouwt, onderhoudt en renoveert, met name binnenstedelijke appartementencomplexen. Er was geen bedrijf dat de totaaloplossing bij bestaande woningen kon leveren. Via KVK Business Challenge kwam Hemubo in 2021 in contact met een bedrijf dat de conceptontwikkeling verzorgde, een ander, Spaans bedrijf dat isolatiemateriaal van biokunststof maakt, en met een derde bedrijf dat de losmaakbare lijm voor de gevelpanelen maakt. Deze nieuwe partners werken dit jaar samen met bestaande partners van Hemubo aan de eerste prototypen waarin deze kansrijke innovaties worden verwerkt. “KVK Business Challenge kwam op een goed moment. We hadden een actuele vraag en we hadden een zetje nodig om daadwerkelijk in beweging te komen”, aldus Erik Bottema, conceptontwikkelaar circulair bouwen bij Hemubo.
Voorbeeld 2: buiten spelen met behulp van de smartphone, bij BOERplay
‘Hoe krijg je kinderen naar buiten in een tijd waarin de smartphone te veel afleidt?’, luidde de uitdaging van speeltoestellenleverancier BOERplay. Het bedrijf had zelf al de gedachte om de smartphone te combineren met het buiten spelen. Via KVK Business Challenge leerde BOERplay 8D Games kennen. Die opperde het idee om de speeltoestellen te voorzien van QR-codes. Via deze codes komen kinderen op hun mobiele telefoon terecht in een digitale omgeving, met opdrachten die zij vervolgens weer uitvoeren op, aan en bij de speeltoestellen. De introductie van deze innovatie staat gepland voor het najaar van 2022.
Voorbeeld 3: circulaire en schadevrije betonproductie, dankzij Heros Sluiskil
Afvalverwerker Heros Sluiskil zoekt een manier om fijne metaaldeeltjes uit de bodem-as van afval-energiecentrales te halen. Vervolgens kan het gezuiverde restmateriaal pas schadevrij worden verwerkt tot AEC-granulaat, als grondstof voor beton. Via KVK Business Challenge kwam Heros Sluiskil in contact met Stage Gate 11 uit Breukelen, dat onder meer de bagagedetectie op Schiphol verzorgt. Bij de provincie Zeeland werd een subsidie binnengehaald om te onderzoeken of de technologie van Stage Gate 11 ook toepasbaar is op bodem-as en slib. Stage Gate 11 zet de Delta R techniek, een geavanceerde lichtmeting, in om sensoren te ontwikkelen waarmee de eigenschappen van metalen snel en zonder direct contact met de afvalstroom geanalyseerd worden. “Crossings tussen verschillende economische sectoren leveren vaak de waardevolste innovaties op”, zo meldt Oosterveld (KVK) over deze casus.
Driekwart van de Business Challenges leidt tot samenwerking
Niet minder dan ongeveer driekwart van de KVK Business Challenges mondt uit in een samenwerkingsverklaring tussen de challenger en één of meerdere zelfstandige experts en/of mkb-bedrijven die de oplossing kunnen leveren. “Het blijft innovatie, en innovatie is grillig”, zo meldt Juri Heise. “De ene keer leidt een challenge binnen een maand tot een oplossing, de andere keer zijn challengers en probleemoplossende mkb-bedrijven jaren in gesprek. De toegevoegde waarde van KVK Business Challenge zit hem overigens niet alleen in de ontwikkelde oplossing, maar ook in de kennisontwikkeling, de verbreding van zakelijke netwerken en dat soort zaken. Challengers tonen zich altijd tevreden over hun deelname, omdat het hen sowieso knowhow oplevert, maar vaak dus ook concrete oplossingen.”
Is uw mkb-bedrijf innovatief? Vind nieuwe business via KVK Business Challenge
Bent u een zelfstandige expert, of werkzaam bij een innovatief mkb-bedrijf en bent u geïnteresseerd in nieuwe business? Bezoek dan regelmatig het open innovatieplatform KVK Business Challenge, waar corporate bedrijven hun innovatievraagstukken presenteren. Wie weet kan uw bedrijf wel bijdragen aan de oplossing voor één van die vraagstukken, en zodoende nieuwe business aanboren.
Download het 'Fit for the Future Rapport'
Wilt u weten op welke vlakken 'Fit For the Future'-bedrijven opvallend anders denken én doen dan anderen, waardoor zij - óók in tijden van crisis - blijven bloeien?
Download dan het 'Fit for the Future Rapport'.
Deel dit artikel