AV1-robot laat zieke leerlingen weer meedoen
Kinderen die langdurig ziek zijn, kunnen in een isolement raken. Ze lopen bovendien een grotere kans op psychische klachten. Het Noorse No Isolation bedacht een verrassende oplossing: menselijk contact dankzij een robot.
Met de AV1 robot kunnen zieke kinderen op afstand deelnemen aan (sociale) evenementen, zodat zij geen achterstanden oplopen of contact met vrienden verliezen.
Je zult maar een kind zijn en maandenlang in een ziekenhuis moeten liggen. Alsof dat nog niet erg genoeg is, raak je in die situatie ook makkelijk het contact kwijt met je vrienden en vriendinnen. Ronduit riskant, volgens Prof. Edmond Rings van het Sophia Kinderziekenhuis in Rotterdam: "Het gevaar bestaat namelijk dat een kind in een sociaal isolement raakt. Hierdoor lopen kinderen niet alleen achterstand op wat betreft schoolprestaties en sociale contacten, ook hebben ze een verhoogde kans op gedragsproblemen en psychiatrische ziekten."
Ogen en oren op afstand
De Noorse start-up No Isolation ontwikkelde de AV1 robot, waarvan er nu twee in het Sophia Ziekenhuis Rotterdam in gebruik zijn. De Noren noemen hem zelf 's werelds eerste telepresence robot voor langdurig zieke kinderen. Dankzij de camera, microfoon en speaker heeft het zieke kind als het ware ogen en oren op afstand. In de klas, op een verjaardag, bij een voetbalwedstrijd: als zieke ben je er toch een beetje bij. De AV1 is met een smartphone of tablet 360 graden rond te draaien. En - heel menselijk - hij kan zelfs z'n vinger opsteken.
“Dankzij de camera, microfoon en speaker heeft het zieke kind als het ware ogen en oren op afstand.”
Intensief dataverkeer
Er gaat een behoorlijke stroom audiovisuele data op en neer, via wifi én via 4G. Maar dankzij het Internet of Things (IoT) van Vodafone heeft de AV1 altijd en overal verbinding. Zo hoeven kinderen geen moment gezelligheid (of wiskunde) te missen. Speciaal voor deze toepassing levert Vodafone simkaarten die geschikt zijn voor intensief dataverkeer, zoals streaming video. En de robot kan gebruikmaken van het grootste 4G-netwerk ter wereld.
Flexibele partner
Waarom de keus op Vodafone viel, legt Anna Holm Heide, directeur van No Isolation uit. "Wij willen ook in de rest van Europa kunnen groeien. Dat Vodafone de grootste telecomaanbieder in Europa is, maakt het tot logische keuze. Maar we wilden vooral een partner die meedenkt en flexibel met ons kan meegroeien. Dat blijkt met Vodafone duidelijk het geval te zijn."
IoT draait uiteindelijk om mensen
No Isolation is alweer enkele stappen verder. Inmiddels is KOMP ontwikkeld, de éénknops-computer voor senioren. Ook dit product komt voort uit dezelfde ambitie, namelijk de wens om kwetsbare groepen deel te laten uitmaken van de samenleving. En opnieuw een prachtig voorbeeld dat laat zien hoe het Internet of Things uiteindelijk altijd om mensen draait.
Waar Vodafone Business u mee kan helpen
Vodafone Business kan u als ondernemer op drie manieren helpen: met techniek, met kennis en met de juiste partners. Als enige in Nederland kunnen we u twee IoT-netwerken bieden: NB-IoT en LTE-M. Het ene netwerk is door z'n extreem lage energieverbruik geschikt voor grootschalige en zeer langdurige toepassingen, het andere leent zich zoals gezegd bij uitstek voor het verbinden en monitoren van bewegende objecten. Met ons team kunt u sparren over wat de beste technische oplossing zou zijn voor uw businesscase. En we brengen u graag in contact met partners uit ons omvangrijke internationale netwerk.
Wist u dat...
... Vodafone de enige provider in Nederland is die twee speciaal voor IoT ontwikkelde netwerken aanbiedt?
Deel dit artikel