Minister maakt in 5G Hub kennis met 'hightech Dutch innovatie'
Micky Adriaansens, demissionair minister van Economische Zaken & Klimaat, maakte onlangs kennis met dé bakermat van Dutch hightech en innovatie: de 5G Hub in Eindhoven. Het werd een vooruitstrevend onderonsje tussen innovators en beleidsmakers.
De 5G Hub is onderdeel van de High Tech Campus in Eindhoven en werd door Vodafone Ziggo, Ericsson en diverse partners vier jaar geleden in het leven geroepen. De 5G Hub focust zich op de meest effectieve toepassingen van 5G en onderzoekt hoe het bedrijfsleven en onze samenleving 5G optimaal kunnen benutten.
Aanleiding voor het bezoek van Adriaansens en haar delegatie was het recent gepubliceerde rapport over 'De Staat van de Digitale Infrastructuur', waarin – onder andere – het belang van digitale toegankelijkheid en veiligheid centraal staan.
Blijven we koploper in tech?
Het zijn thema’s waar het Nederlandse publiek nauwelijks bij stilstaat. Dat, terwijl digitale veiligheid en stabiliteit niet zomaar uit de lucht komen vallen. Daar zijn hightech kennis én financiële aandacht voor nodig. Nu is Nederland één van de internationale koplopers op digitaal en technisch vlak, maar willen we die status behouden (of liever nog: groeien), dan zijn innovaties zoals de 5G Hub – waarvan VodafoneZiggo mede-initiatiefnemers is – cruciaal. Het bezoek van Minister Adriaansens aan de makers binnen de 5G Hub bevestigde dat.
Met een bezoek aan de High Tech Campus, ofwel ‘de slimste vierkante kilometer van Europa’ kon Minister Adriaansens rekenen op een wervelwind aan technisch (en duurzaam) vernuft. Zes ondernemers demonstreerden hun hightech-toepassingen die zij onder de vleugels van de 5G Hub ontwikkelen.
Zelfrijdend autootje Lotte bezorgt Pizza’s met behulp van 5G
Hoge ogen gooide Clevon, die met hun op afstand bestuurbare bezorgautootje ‘Lotte’ beddengoed en pizza’s bezorgt bij bezoekers van Landal Vakantieparken. De technologie achter het voertuigje leunt op ultrasnelle videostreaming en 5G.
Hetzelfde geldt voor het team dat EHTV+ (Euro Hockey TV+) ontwikkelde. Met behulp van een zelfontwikkeld algoritme en detectietechnologie zijn ze in staat camera’s in real time aan te sturen en de wedstrijden uit te lezen. Ook voor deze innovatie is 5G de sleutel.
Duurzaam verwarmen met 5G
De kracht die achter 5G schuilt, opent ook veel deuren naar duurzame oplossingen. Dat bewijst het team achter Weheat. Het bedrijf specialiseert zich in de productie van next level warmtepompen. Door te werken met Vodafone’s GDSP (Global Data Services Platform), lezen ze data uit van duizenden warmtepompen en koppelen ze weer-apps aan de pomp-software, waardoor de pomp zich automatisch aanpast aan de weersomstandigheden. Een slim staaltje IoT (Internet of Things) dat met de kracht van 5G het verschil kan gaan maken in duurzame verwarming.
Meer weten over Weheat? Bekijk de video!
Maar verschil maken, dat kunnen deze innovators niet alleen. Daar is ook overheidssteun voor nodig. Minister Adriaansens knikt nadrukkelijk: "Ik geloof ontzettend in de samenwerking tussen beleidsmakers en kennisinstellingen zoals de 5G Hub. De kritische noten en de feedback die we krijgen van deze ontwikkelaars zijn enorm waardevol. Het geeft ons als beleidsmakers inzicht in de punten waarop we moeten schakelen en hoe we nieuwe, technologische initiatieven het beste kunnen faciliteren."
Niet veel later boog Adriaansens zich over het werk van het 5G Hub-bedrijf Connected Ambulance, die ziekenauto’s laat rijden op basis van slimme data en actuele informatie. Met behulp van 5G kan er in de ambulance een diagnose worden gesteld en een operatiekamer worden voorbereid voor de patiënt. Bastiaansens: “Oplossingen zoals deze raken de hele samenleving. Het laat zien dat 5G geen ‘want to have’ is, maar een ‘need to have’. Een oplossing is die letterlijk levens kan redden.”
Ook interessant: 'Vodafone zet met 5G-hub in op maatschappelijke doorbraken'
“Kijkje in de keuken van tech-ontwikkelaars cruciaal voor beleid”
Jeroen Hoencamp, CEO van Vodafone Ziggo: “Het werk dat hier wordt verricht brengt techniek tot leven. Maar het is ook de plek waar partners de krachten bundelen, waardoor onze innovatiekracht, kennis en digitale infrastructuur werkelijk toegepast kunnen worden.”
5G als hulpmiddel om brandstof te verlagen
En hebben we het over kennis en infrastructuur, dan doet Bram van der Boom, het brein achter Techbinder nog een extra duit in het zakje. Samen met zijn compagnon ontwikkelde hij een tool waarmee ze het brandstofverbruik en CO2-emissies in de scheepvaart omlaag brengen. Ze ontwikkelden een systeem waarmee ze vrachtschepen gedetailleerd konden monitoren. Daarmee lukt het ze om rederijen en schipeigenaren te alarmeren wanneer acties nodig zijn en ze op brandstof kunnen besparen.
Sander van der Zande, Technology Strategy Manager bij Vodafone Ziggo: “Met 5G kunnen we de ‘Massive Internet of Things’ ontsluiten. Denk alleen al aan autonome voertuigen die volledig op 5G draaien, denk aan veiligheid (op afstand) zonder enige vertraging. Er staat ons veel innovatiefs te wachten.”
Maar wachten doen deze ondernemers niet: ze blijven hun technologieën en ideeën testen en kunnen niet wachten ze te integreren in het 5G-dagelijkse leven.
Geïnteresseerd in wat uw bedrijf kan doen met 5G? Hier vindt u een schat aan inspiratie.
Foto's: Tim Meijer
Deel dit artikel