Network slicing in energie: beter, sneller en goedkoper onderhoud
Om te zeggen dat de energiesector dynamisch is, is het understatement van het jaar. Nieuwe regelgeving en richtlijnen zijn aan de orde van de dag, of het nu gaat om landelijk, Europees of zelfs mondiaal beleid. Kortom, een speelveld met gigantische uitdagingen – en tegelijkertijd volop mogelijkheden voor nieuwe, slimme oplossingen. Zoals network slicing.
Met network slicing helpt Vodafone Business de energiesector om essentiële use cases te creëren. Vaak gebeurt dat in combinatie met innovatieve IoT-toepassingen. Dit artikel legt uit wat network slicing in de energiesector kan bijdragen.
Laten we beginnen met de uitdagingen. Verbindingen moeten extreem betrouwbaar zijn om realtime inspectie en monitoring mogelijk te maken. Een toenemende hoeveelheid data moet direct – en vaak verspreid over grote afstanden, denk aan een windmolenpark – verwerkt en geanalyseerd worden. Daar komen in hoog tempo meer apparatuur, devices en sensoren bij. En deze sector kenmerkt zich doordat veel van de communicatie plaatsvindt buiten de fysieke infrastructuur van een vestiging of een centrale. Wat logischerwijs hoge eisen stelt aan de veiligheid en betrouwbaarheid van het netwerk.
Inspectie: ter plekke, maar ook op afstand
Nog altijd gaan monteurs dagelijks op pad om ter plekke handmatig inspecties uit te voeren. Dat is niet altijd te vermijden, maar het is ook niet altijd noodzakelijk. Tel daarbij op dat netwerken vaak gedateerd zijn, terwijl ze gebruikt worden voor bedrijfskritieke processen. Het gevolg is een situatie die gevoelig is voor storingen en kostbaar in het onderhoud. Met mobiele push-to-video kunnen beelden van een storing via de cloud bekeken worden door een specialist en die kan vervolgens realtime ondersteuning bieden.
"Hoe hou je een windmolenpark op afstand goed in de gaten?"
Wat heeft network slicing hier nu concreet te bieden? Slicing garandeert betrouwbaarheid en realtime beheer dankzij de hoge kwaliteit van de service (QoS). Mobiele netwerken maken het mogelijk om verbindingen te realiseren in gebieden waar vaste verbindingen moeilijk en kostbaar zijn. Met network slicing kan het dataverkeer geïsoleerd worden, bijvoorbeeld voor extra veiligheid. En het network blijft altijd te configureren en schaalbaar om groei of krimp op te vangen.
Network slicing en push-to-video
Toegepast op mobiele push-to-video heeft network slicing drie kenmerkende eigenschappen. Ten eerste: de gegarandeerde doorvoercapaciteit maakt realtime HD-beeldverwerking en data-analyse mogelijk. Ten tweede zorgt de minimale vertraging (low latency) voor een betrouwbare augmented reality en virtual reality ervaring. En ten derde: elke verbinding, of het nu gaat om video of data, is geïsoleerd en daardoor optimaal beveiligd. De voordelen? Aanzienlijke kostenbesparingen op het onderhoud. Servicekosten kunnen omlaag. Er is minder downtime nodig omdat storingen sneller verholpen worden. Over het geheel genomen wordt het werk bovendien veiliger door network slicing en video op afstand, mede omdat er minder vaak ter plekke gewerkt hoeft te worden.
Samen een succesvolle case ontwikkelen
Met network slicing helpt Vodafone Business de energiesector om essentiële use cases te creëren. Vaak ontwikkelen wij die in combinatie met innovatieve IoT-toepassingen. Denk aan:
- mobiele push-to-video
- virtueel energiebedrijf
- connected windmolenpark
- monitoring van netwerkspanning
(In dit artikel hebben wij gegevens en inzichten opgenomen uit een rapport van Ericsson, gepubliceerd in 2021: 'Network slicing: Top 10 use cases to target. An overview of industries and use cases that will drive the majority of the revenue potential.')
Ontdek wat network slicing voor u kan betekenen
Klinkt network slicing als iets dat ook uw bedrijf vooruit kan helpen? Neem dan contact op met Vodafone Business. Samen kijken we graag naar de mogelijkheden om uw eigen gereserveerde netwerk te creëren op het mobiele Vodafone-netwerk.
Deel dit artikel