Network slicing in zorg: beslissend voordeel op weg naar 't ziekenhuis
Hoe kan network slicing in de gezondheidszorg een – levensreddend – verschil maken? Het begint bij een 5G netwerk dat zorgt voor dataverkeer dat geïsoleerd is van de rest van het netwerk, voor extra beveiliging en maximale bandbreedte. Zo kunnen levens gered worden en de kwaliteit van de hulpverlening verhoogd.
Hoe kan network slicing in de gezondheidszorg een – levensreddend – verschil maken? Dit verhaal legt uit hoe hulpverleners reeds in de ambulance actie kunnen ondernemen om het leven van een patiënt te redden.
De mobiele gezondheidszorg zal de komende jaren flink in omvang toenemen. Dat heeft alles te maken met het feit dat we steeds ouder worden. Bijna een kwart van de bevolking in 2025 zal zestigplusser zijn. Daarnaast spelen ontwikkelingen op het gebied van big data een steeds grotere rol. Mede daarom groeien de investeringen in de digitalisering van de zorg jaarlijks met circa 20 procent. Deze ontwikkelingen doen een groot beroep op de beschikbaarheid en vooral de kwaliteit en betrouwbaarheid van het mobiele netwerk. Nieuwe uitdagingen – maar ook nieuwe mogelijkheden om de zorg verder te verbeteren.
Een kwestie van leven en dood
Elke dag worden er in Nederlandse ziekenhuizen ongeveer 93 mensen met een hartinfarct binnengebracht – daarvan sterven er elke dag gemiddeld vijftien. Onderzoek wijst uit dat ondersteuning op afstand tijdens spoedgevallen meer van deze levens kan redden. Daarbij telt elke seconde en zogeheten connected ambulances kunnen dan het verschil maken. Voor deze nieuwe toepassingen biedt bestaande connectiviteit vaak onvoldoende betrouwbaarheid en kwaliteit. Ook de enorme hoeveelheden data die verwerkt moeten worden, zorgen voor problemen, maar network slicing kan hier uitkomst bieden.
“Vertraging of slechte beeldkwaliteit doet afbreuk aan de diagnose.”
Snel starten met de juiste behandeling
Hoe ziet ondersteuning op afstand er eigenlijk uit, wanneer een hulpdienst uitrukt voor een hartstilstand of een infarct? Vanaf het allereerste contact met de patiënt tot aan de operatiekamer heeft de ambulance een veilige en betrouwbare mobiele HD-videoverbinding met minimale vertraging. Specialisten kunnen zo op afstand meekijken en de juiste diagnoses stellen. Daarvoor moet de videostream ononderbroken blijven en continu een hoge resolutie bieden. Vertraging of slechte beeldkwaliteit doet afbreuk aan de diagnose, dus de kwaliteit van de verbinding (QoS) moet hoog zijn.
Geïsoleerd dataverkeer
In de 5G Hub, een partnerschap voor innovatie tussen Brainport Development, Ericsson, VodafoneZiggo en High Tech Campus Eindhoven, wordt de connected ambulance al concreet getest. Een 5G netwerk zorgt voor dataverkeer dat geïsoleerd is van de rest van het netwerk, voor extra beveiliging en maximale bandbreedte. Zo kunnen levens gered worden en de kwaliteit van de hulpverlening verhoogd. De beveiliging is optimaal, wat nieuwe mogelijkheden kan openen voor regelgeving en dit kan bovendien het vertrouwen bij het grote publiek vergroten.
Samen een succesvolle case ontwikkelen
Met network slicing helpt Vodafone Business de gezondheidszorg om essentiële use cases te creëren. Vaak ontwikkelen wij die in combinatie met innovatieve IoT-toepassingen. Denk aan:
- video inspectie en diagnostiek op afstand in levensbedreigende situaties
- servicerobots die oudere patiënten helpen
- tracking van assets voor medische instellingen
- dataverzameling om ziekten door precisiemedicatie vroegtijdig te signaleren
- realtime aansturing van robots voor revalidatie
(In dit artikel hebben wij gegevens en inzichten opgenomen uit een rapport van Ericsson, gepubliceerd in 2021: 'Network slicing: Top 10 use cases to target. An overview of industries and use cases that will drive the majority of the revenue potential.')
Ontdek wat network slicing voor u kan betekenen
Klinkt network slicing als iets dat ook uw bedrijf vooruit kan helpen? Neem dan contact op met Vodafone Business. Samen kijken we graag naar de mogelijkheden om uw eigen gereserveerde netwerk te creëren op het mobiele Vodafone-netwerk.
Deel dit artikel