6 Fabels over vijftigplus-werknemers
De Generatie X, de Patatgeneratie, de Boomers. Aan oudere werknemers kleeft nogal een stigma. Zo zouden ze duur, star en minder productief zijn dan hun jongere collega’s. Maar is dat werkelijk zo of zijn het koppige fabels die we grondig de wereld uit moeten helpen?
Zijn oudere werknemers duur, star en minder productief dan hun jongere collega’s? Of zijn het koppige fabels? Dit artikel benoemt deze en andere mythes. Ook interessant om te lezen: 'Gen Z op de werkvloer: begrijpen we ze wel? Tijd voor 'n beetje begrip'
Laten we eerst eens naar de cijfers kijken. Het aantal werkenden tussen de 45 en de 55 jaar is in 2024 86 procent. Het aantal werkende mensen tussen de 55 en 65 jaar is 75 procent. Het aantal werkenden in de leeftijd tot 25 jaar is 77 procent (CBS, 2024). Maar hoe zit het met twee grootste tegenpolen op de werkvloer: Gen Z en Generatie X?
Meer over dit onderwerp: 'Generaties Gen Z én boomer bepalen succes digitalisering'
Gen Z: Ondernemend, flexibel, digitaal en onder sociale hoogspanning
Hoewel de aantallen dicht bij elkaar liggen, is er stijging te zien in het aantal werkende Gen Z’ers. Maar wat kenmerkt die nieuwe, jonge, collega? Gen Z’ers worden ook wel digital natives genoemd. Het is de eerste generatie die volledig is opgegroeid met technologie en connectiviteit. Hierdoor hebben zij van nature grote kennis van digitale toepassingen.
Gen Z typeert zich bovendien door maatschappelijke betrokkenheid, flexibiliteit, mondigheid en ondernemersdrang. Tegelijkertijd ervaart deze generatie aanzienlijk meer druk dan hun oudere collega’s. Denk aan mentale druk, financiële stress, klimaatzorgen en de strijd voor diversiteit. Deze generatie wil op alle fronten excelleren; in hun carrière, maar ook op sociaal vlak en in hun ‘publieke’ voorkomen.
Generatie X: loyaal, pragmatisch en tech-kritisch
Bij hun doorgewinterde collega’s, de Generatie X’ers, liggen de prioriteiten nét iets anders. De gemiddelde 45-plusser is pragmatisch, hecht waarde aan zekerheid en loyaliteit en vindt een heldere afbakening tussen werk en privé belangrijk. Deze generatie, ook wel de digital immigrants genoemd, heeft de overgang naar digitale technologie van dichtbij meegemaakt en is bereid om zich die kennis stapsgewijs eigen te maken. Niettemin zijn ze kritisch op technologische innovaties en hebben ze een voorkeur voor fysiek teamwork en face-to-face-communicatie.
Ook interessant om te leren over uw medewerkers: 'Investeren in medewerkers betaalt zich drie maal terug'
Zes fabels over 'die senior'
Fabel #1 - Vijftigplussers zijn bang voor verandering - Wetenschappelijk onderzoek wijst uit dat vijftigplus-werknemers tijdens de coronapandemie vrijwel moeiteloos overgingen op verplichte thuiswerksituaties. In tegenstelling tot hun jongere collega’s. Volgens wetenschappers kunnen oudere werknemers hun emoties beter reguleren, waardoor ze zonder al te veel impact kunnen dealen met veranderingen.
Fabel #2 - Een senior is minder productief - Digital Natives werken misschien sneller, maar maken doorgaans meer fouten. Oudere werknemers opereren gemiddeld langzamer, maar wél een stuk nauwkeuriger. Bovendien zijn deze seniors beter in het oplossen van complexe vraagstukken, zoals IT-gerelateerde kwesties.
Fabel #3 - Oudere werknemers vallen sneller uit - Het tegendeel is waar. Uit onderzoek van het CBS blijkt dat oudere werknemers zich minder vaak ziek melden dan hun jongere collega’s. Volgens gedragstherapeute Susanne Schreibe hebben oudere werknemers meer mentale veerkracht, kunnen ze beter met stress omgaan en zijn ze beter in staat om duurzame, vertrouwelijke relaties op te bouwen, die hen een gevoel van stabiliteit en rust geven. Veroudering staat niet gelijk aan ziekte, zoveel is duidelijk. De oude rotten in het vak blijken juist bijzonder betrouwbaar en slechts 1,5% van hen meldt zich langer ziek dan 4 maanden. Bovendien nemen deze oudere werknemers doorgaans minder onnodige risico’s, zowel in hun werk als privé. Ook ervaren oudere werknemers gemiddeld meer werkgeluk dan jongere werknemers.
Verder lezen over werk: 'Hoe houdt u leuk werk leuk? (spoiler: met tech die werkt)'
Fabel #4: Een oudere werknemer is duur - Ervaring betaalt zich inderdaad vaak uit in euro's. Maar ‘aan het werk blijven’ is voor menig routinier belangrijker dan het salaris. Velen zijn bereid om hun salariswensen te temperen wanneer daar een prettige, solide én uitdagende job voor tegenover staat. Het in dienst nemen van senior-werknemers kan bovendien voordelig uitpakken. Tot 2026 kunnen werkgevers die oudere werknemers in dienst nemen gebruikmaken van het loonkostenvoordeel.
Fabel #5: Vijftigplus-collega’s staan stil in hun ontwikkeling - Het zijn doorgaans niet de early adaptors, maar vijftigplussers zijn zeer gemotiveerd om opleidingen te volgen en hun nieuw verworven kennis en vaardigheden direct in de praktijk te brengen.
Fabel #6: Een oudere werknemer is snel weer vertrokken - Dat vijftigplussers de pensioenleeftijd naderen, betekent niet dat zij eerder uitstromen dan hun jongere collega’s. Sterker nog, de kans dat een jongere werknemer binnen tien jaar vertrekt, is vele malen groter. Oudere werknemers zijn bijzonder loyaal en honkvast, in tegenstelling tot hun jongere collega’s. De vijftigplus-werknemer voelt zich in meer verbonden met een werkgever. Uit onderzoek van het CBS blijkt dat het gevoel van verbondenheid met de werkgever zelfs toeneemt met leeftijd. Daar tegenover staat dat zestig procent van de werknemers in de leeftijdsgroep van vijftien tot vijfentwintig jaar zich niet of nauwelijks verbonden voelt met de werkgever.
Ook interessant: 'De vijf ondernemerslessen van The Freelance Qommunity'
Optimale productiviteit
Welbeschouwd kan het bijzonder lonend zijn om oudere werknemers te werven. Een evenwichtige mix van oudere en jongere krachten heeft bovendien een positief effect op het welzijn van werknemers en de organisatie, zo blijkt uit onderzoek: Jongeren en ouderen hebben een andere vorm van kennis en ervaring. Als je die samenbrengt op de werkvloer, kan dat leiden tot grote kennis-synergieën. Dat zorgt voor meer creativiteit, snellere besluitvorming, betere innovatie enzovoort. In het algemeen kunnen we zeggen dat de productiviteit van een bedrijf er dus op vooruit gaat, aldus Kim De Meulenaere, hoogleraar Organisatiegedrag en HR-management aan de Universiteit van Antwerpen.
Lees verder: '7 manieren om uw mensen extra te motiveren'
V-Hub maakt het persoonlijk
V-hub gaat uitbreiden! U kunt nu al gebruik maken van de nieuwe functies. Als u een account aanmaakt, krijgt u gepersonaliseerde artikelen en Gratis Ondernemers Advies.
Deel dit artikel