Ransomware
Ransomware en mkb: tien maal beter beschermd
Nog niet zo lang geleden werd VDL opgeschrikt door een digitale aanval met reusachtige gevolgen. De productie in 103 locaties – waaronder de autofabriek VDL Nedcar in Born – kwam dagen tot weken stil te liggen. Wat zo’n grote organisatie kan gebeuren, is ook mogelijk bij een klein mkb-bedrijf. Daarom: een reconstructie, gevolgd door tien tips voor een betere bewapening van het mkb tegen cybercrime en met name ransomware.
Alles over cybersecurity, phishing en ransomware in één video
Hoe kan een mkb-ondernemer zijn of haar bedrijf beschermen tegen cybercrime? We leggen het uit in deze eerste Vodafone Business video in een serie van vijf over veilig werken. Jaap Jongbloed bespreekt de valkuilen, de gevaren én de oplossingen van Vodafone Business voor bedrijven die zich willen wapenen tegen cyberboeven.
Een cyberaanval: dat gebeurt mij niet… Of toch wél?
Steeds meer ondernemers, of ze nu groot of klein opereren, vormen de ultieme prooi voor cybercriminelen. Want ondernemers werken met data: de nieuwe goudmijnen waar techcriminelen hun zinnen op zetten. Hoe beveiligt u die goudmijn, hoe betrekt u werknemers daarbij en: loopt u werkelijk gevaar? In de video hierboven gingen we de straat op om het aan werknemers te vragen én gingen we langs bij een retailondernemer die gehackt is.
Vodafone Business expert: "Mkb moet aan de bak met cyber security”
De noodzaak van goede gaat niet alleen grote ondernemingen aan. “We zien steeds meer dat de motor van Nederland – het mkb – in het geding is. Ook mkb-ondernemers moeten nadrukkelijk ‘aan de bak’ om zich digitaal veilig verder te ontplooien.” Dat zei expert Brandon Vogel van Vodafone Business in een radio-interview over cyberaanvallen met New Business Radio, in het kader van de Week van de Ondernemer.
Cyberaanval Van Diepen: vallen, opstaan en door
Loonbedrijf Van Diepen uit het West-Friese Spanbroek werd in juli 2020 getroffen door een cyberaanval. Mede-eigenaar Jack van Diepen vertelt over de hack, het hersteltraject, de schade, de doorgevoerde security-verbeteringen en de geleerde lessen. “Ineens ben je alle grip kwijt. Het kost tijd om na zo’n stressvolle periode het vertrouwen te hervinden. Toch voel ik me alweer een stuk veiliger. Er staat nu een stevig digitaal hek om ons bedrijf.”
Deze ondernemers hebben een cyberaanval meegemaakt. Hoe ging dat in zijn werk?
Je wilt er als ondernemer liever niet aan denken dat je IT-systemen worden gehackt, dat je geen toegang meer hebt tot jouw bedrijfsgegevens en dat criminelen losgeld eisen. Lees hier over de recente ervaringen van drie ondernemers met cybercrime. Het goede nieuws is dat mkb-bedrijven zich in 5 stappen uitstekend tegen cybercrime kunnen beschermen.