SASE in netwerken en beveiliging: het beste van twee werelden
Netwerken en beveiliging lijken soms twee verschillende werelden - terwijl ze juist steeds sterker op elkaar moeten kunnen vertrouwen. De gemeenschappelijke vraag is: hoe houden we elke gebruiker veilig en verbonden in elke cloud? Een lastige vraag met een verrassend eenvoudig antwoord: SASE.
Secure Access Service Edge (SASE) brengt netwerken en security samen in een enkele, cloudgebaseerde oplossing, geleverd als een service. Het zorgt voor optimale en veilige toegang tot internet, (zakelijke) apps en data voor elke gebruiker, op elke locatie, met elk apparaat en binnen elke cloudomgeving.
IT-teams staan voor een lastige opgave
IT-teams hebben het niet makkelijk. De organisatie veilig houden, operationele kosten verlagen en het beheer vereenvoudigen. Terwijl er volop apps binnen verschillende cloudomgevingen gebruikt worden, collega's en hun werkplekken hypergedistribueerd zijn tussen hybride werkmodellen en niet te vergeten: er wordt gewerkt met een mengelmoes aan point-oplossingen van verschillende leveranciers.
Netwerken en security
Waar iedereen ook werkt, of dat nu thuis is of onderweg, op kantoor of een campus: een netwerkteam moet collega's topfunctionaliteit bieden door optimale verbinding met elke cloud en elk datacenter te garanderen. Daarnaast zijn er altijd problemen met netwerkprestaties die om een oplossing vragen en kosten die uit de hand lopen. En een security team moet een naadloze ervaring garanderen, zorgen voor maximale security en minimale cyberrisico’s - en dan ook nog het risico van menselijke fouten zien te beperken.
Verder lezen over security: 'Dit zijn de 9 meest voorkomende soorten cyberaanvallen'
Wie met de middelen van gisteren veilige connectiviteit wil bieden voor de versnipperde, dynamische omgevingen van nu, is veel duurder uit. Organisaties gebruiken meer en meer apps en opslag in de cloud, waardoor het internetverkeer enorm toeneemt. Dus verkeer backhaulen naar zakelijke datacenters? Via dure MPLS-lijnen en VPN's? En dit verkeer eerst door security apps forceren? Het is niet meer haalbaar.
De cloudgebaseerde oplossing die werkt als een service
Het zijn te veel uitdagingen voor security teams en netwerkteams om onafhankelijk van elkaar op te lossen. Daarom is er SASE: één enkele, cloudgebaseerde oplossing, geleverd als een service. Hier komen verschillende elementen bij elkaar: netwerken, cloudgebaseerde security, analyses en inzichten. Daarmee is optimale, veilige connectiviteit beschikbaar voor elke gebruiker, voor elk apparaat, binnen elke cloud.
Voor security teams maakt het veel mogelijk. Om te beginnen kunnen zij een naadloze ervaring garanderen en dekkingshiaten elimineren. Verder de effectiviteit van security verhogen en cyberrisico's beperken. En de complexiteit en het risico van menselijke fouten beperken. Voor netwerkteams levert het ook veel op: zij kunnen excellente functionaliteit bieden dankzij de optimale verbinding met elke cloud. Problemen met netwerkprestaties zijn op te lossen en de operationele kosten zijn in de hand te houden.
Wat SASE te bieden heeft
Als we de ontwikkeling van het SASE-model vereenvoudigd samenvatten, kunnen we stellen dat er enerzijds netwerk als een service was, wat zorgde voor verbinding. Anderzijds was er security als een service, wat voor de beveiliging zorgde. Die twee zijn door de marktconvergentie bij elkaar gekomen. En dat heeft geleid tot één oplossing die de krachten bundelt.
SASE combineert softwaregedefinieerde wide area networks (SD-WAN), firewall as a service (FWaaS), veilige webgateway (SWG), cloud access security broker (CASB) en zero-trust netwerktoegang (ZTNA). Dit brede scala aan services biedt aan de ene kant gecentraliseerd beheer, verbeterde app-ervaring en een flexibele, schaalbare infrastructuur. Aan de andere kant kenmerkt het zich door sterke beveiliging en inbraakpreventie, verminderd dataverlies en nauwkeurige threat intelligence.
Het beste van twee werelden
Vodafone Business werkt met de SASE-oplossingen van Cisco. Die zijn gebaseerd op open standaarden en ondersteunen uitgebreide API's. Ze zorgen voor dynamische connectiviteit die snel, flexibel en voorspellend is, voor veilige toegang op elk servicepunt en voor naadloze functionaliteiten vanaf elke gebruiker en elk apparaat naar elke cloud. Ook geïnteresseerd om het beste van twee werelden bij elkaar te brengen? Ook de eerste stap is verrassend eenvoudig: neem contact met ons op. We denken graag met u mee.
Ook belangrijk: 'Wie DDoS-aanvallen kan afslaan, kan ongestoord ondernemen'
Deel dit artikel