Overslaan en ga naar inhoud
MKB (5-250 medewerkers)
MKB (5-250 medewerkers)
Grootzakelijk (250+ medewerkers)
Grootzakelijk (250+ medewerkers)

Vierdaagsefeesten: IoT en network slicing voor veilige crowd control

Wie een groot evenement organiseert, wil maximale veiligheid bieden en voorkomen dat mensen door de drukte in het gedrang komen. En als er iets gebeurt, dan moeten de hulpdiensten 100 procent bereikbaar zijn. Vodafone Business bewees met partner Spinnov bij de megadrukke Vierdaagsefeesten in Nijmegen dat inzet van IoT en network slicing kan leiden tot veilig evenement. Crowd control in de praktijk, zo laat deze video zien.

Het grootste vrij toegankelijke evenement van Nederland: de Vierdaagsefeesten in Nijmegen. Het evenement was dit jaar het decor van een belangrijke test voor Vodafone Business in samenwerking met partner Spinnov, met de vraag: hoe kunnen IoT en network slicing bijdragen aan veiligheid? Bekijk de video voor het antwoord.

Vierdaagsefeesten: IoT en network slicing voor veilige crowd control

De directie van de Vierdaagsefeesten, beveiligers, hulpverleners en de politie wilden de technologie van Vodafone Business en partner Spinnov voor crowd control in de praktijk testen. Onder zeer veeleisende omstandigheden – een miljoen bezoekers en flink oplopende temperaturen – was het zaak om topdrukte op locaties tijdig te signaleren en te voorkomen dat onveilige situaties ontstaan. En mochten de hulpdiensten dan toch in actie moeten komen, dan moest het netwerk snelle en betrouwbare communicatie mogelijk maken, zo luidde de eis.

Signalering topdrukte

De test behelsde twee zaken. De eerste was signalering van topdrukte door inzet van IoT. Beveiligers gingen tijdens de feesten in Nijmegen op pad met een speciaal ontwikkeld IoT-apparaat – de Crowd Control button – waarmee ze het druktebeeld konden helpen weergeven. Met één druk op een knop konden zij een signaal verzenden naar de politiemeldkamer. Overmatige drukte kon worden gemeld via matrixborden, die het publiek opriepen de drukke plaatsen te mijden. Zonodig kon de meldkamer hulpdiensten vragen in te grijpen en mensen uit het gebied weg te leiden.

Ook interessant: 'Crowd management: hoe 5G evenementen veiliger kan maken'

Vierdaagsefeesten: IoT en network slicing voor veilige crowd control

Network slicing

Ook network slicing speelde in de test een belangrijke rol. Vodafone Business zorgde ervoor dat een stukje bandbreedte in het netwerk was gereserveerd voor de communicatie. In feite werd een rijbaan op de digitale snelweg vrijgehouden voor dit verkeer en voor communicatie bij eventuele problemen. 

Test geslaagd?

Een geslaagde test? Zeker, daar zijn de deelnemers aan het project het wel over eens. Zoals directeur Joris Bouwmeister van de Vierdaagsefeesten het aan het eind van de video zegt: “Ja, we zien positieve effecten. De kastjes zijn vaak gebruikt, het netwerk doet het wanneer het moet doen en het is ontzettend druk in de stad, dus in die zin hebben we gewoon gemerkt dat het lukt.”

Verder lezen: 'IoT: slimme crowd control op festivals'

Vierdaagsefeesten: IoT en network slicing voor veilige crowd control

Over de techniek (1): network slicing

Network Slicing biedt de mogelijkheid om het mobiele netwerk op te splitsen in verschillende segmenten, ook wel 'slices' genoemd. Hiermee kunnen verschillende gebruikers gelijktijdig profiteren van de benodigde bandbreedte, ongeacht de drukte op het netwerk. Dit garandeert een stabiele en snelle verbinding, essentieel voor organisaties (zoals Vierdaagsefeesten) die continu betrouwbare datastromen nodig hebben. Door de opdeling in slices wordt de netwerkcapaciteit van een gebruiker niet beïnvloed door andere gebruikers. Dit betekent dat de benodigde capaciteit altijd beschikbaar is, wat resulteert in een optimale netwerkprestatie onder alle omstandigheden. Vodafone Business zorgt er daarmee voor dat het meest cruciale dataverkeer voorrang krijgt, wat essentieel is voor de continuïteit en efficiëntie.

Over de techniek (2): de ‘Crowd Control Button’

De Crowd Control Button is een IoT device met één fysieke knop waarbij beveiligers/ mensen optreden als de ‘sensoren’ en waarvan de bediening supersnel en efficiënt is. Door de knop in te drukken wordt er een GPS-locatie plus een alarm signaal verstuurd via een MQTT broker. Dit signaal kan zijn ‘Het is druk’ of ‘Het is heel druk’. Het signaal wordt via 4G - LTE-M verstuurd en krijgt voorrang op het drukke telefonie netwerk omdat netwerk slicing is toegepast. Dit signaal komt binnen op het platform van de Gemeente en de politie en wordt weergegeven op een kaart. Zo kunnen snel plaatsen van aandacht worden geïdentificeerd. De knop geeft met gekleurde LED verlichting aan of een bericht succesvol is verzonden (of niet) in de drukte.

Verder lezen: 'Alles over connectiviteit'

Onafhankelijk advies voor uw business

Krijg 1-op-1 advies van een V-Hub adviseur