Overslaan en ga naar inhoud
MKB (5-250 medewerkers)
MKB (5-250 medewerkers)
Grootzakelijk (250+ medewerkers)
Grootzakelijk (250+ medewerkers)

Hoe komt u duurzaam van e-waste af? Met tips van het WNF

Ontdek hoe u het e-afval dat uw bedrijf produceert kunt beheren en verminderen voor een duurzamere toekomst – met het WWF in samenwerking met Vodafone Business.

Ook in het management van mobiele devices speelt duurzaamheid een steeds belangrijker rol. Vodafone Business biedt bedrijven vier oplossingen om hun hardware op een planeetvriendelijke manier te financieren. Opties variëren van refurbishing tot recycling en van CarbonZERO tot volledige CO2-compensatie. Ook interessant: bedrijven vergroenen ook omdat dit marktkansen oplevert.

Als u oude elektronica hebt opgeslagen omdat u niet zeker weet wat u ermee moet doen, dan bent u niet de enige. We hebben het hier over 'elektronisch afval' of 'e-waste'. Elk jaar produceren we wereldwijd ongeveer 40 miljoen ton e-waste. Dat komt neer op het weggooien van 800 laptops per seconde. Om e-waste correct te beheren, moet u eerst weten wat het is en welke opties uw bedrijf heeft om de productie van e-waste te minimaliseren.

Hoe komt u duurzaam van e-waste af? Met tips van het WNF

Wat is e-waste?

E-waste verwijst naar alle afgedankte elektrische of elektronische apparaten. Enkele voorbeelden van e-waste zijn:

  • Desktopcomputers en laptops
  • Smartphones
  • Televisies
  • Huishoudelijke apparaten
  • Elektronisch gereedschap
  • Harde schijven 

Deze items en hun accessoires zoals koptelefoons, opladers, USB-kabels en HDMI-kabels bevatten niet-afbreekbare en gevaarlijke materialen, waaronder zware metalen zoals lood, kwik en cadmium, evenals schadelijke chemicaliën. Bij onjuiste verwijdering kan e-waste de bodem, het water en de lucht verontreinigen, wat ernstige gezondheidsrisico's met zich meebrengt voor mensen, dieren en het milieu.

Lees ook: 'De zakelijke smartphone: 3 redenen om de Fairphone te kiezen'

Hoe komt u duurzaam van e-waste af? Met tips van het WNF

Hoe e-waste beheren: 6 aanbevelingen

De productie, het gebruik en de verwijdering van elektronische en elektrische producten draagt bij aan de uitputting van natuurlijke hulpbronnen, klimaatverandering, het verlies van biodiversiteit en vervuiling. Het aanpakken van deze gevolgen biedt echter ook kansen voor bedrijven.  Verantwoord omgaan met e-waste kan leiden tot kostenbesparingen en mogelijkheden voor hergebruik van waardevolle materialen. Hier volgen zes aanbevelingen:

  1. Haal alles uit uw elektronica. Vervang ze alleen als het echt nodig is. Repareer ze in plaats van ze te vervangen.
  2. Doneer nog werkende elektronische apparaten aan organisaties of liefdadigheidsinstellingen.
  3. Maak gebruik van terugnameprogramma's van de fabrikant waarmee bedrijven hun elektronische apparaten kunnen inleveren bij de fabrikant voor correcte verwijdering of opknappen, recycling of verantwoorde afvoer.
  4. Werk samen met gecertificeerde e-waste recyclers die gespecialiseerd zijn in het veilig en verantwoord verwerken van elektronische apparaten en zorg ervoor dat uw elektronica niet op de vuilnisbelt belandt. (Vergeet niet om eerst al uw gegevens te wissen!) U kunt bij de relevante overheidsinstanties navragen welke bedrijven bij u in de buurt geregistreerd staan om met e-waste om te gaan. Kijk ook op de website van het Nationaal (W)EEE register.
  5. Stel een duidelijk beleid op voor e-waste management dat de prioriteiten schetst bij het omgaan met elektronische en elektrische apparaten binnen uw bedrijf. Leg daarin vast hoe uw bedrijf op een verantwoorde manier omgaat met elektronische apparaten als ze niet meer worden gebruikt.
  6. Licht uw werknemers, klanten en leveranciers voor over het belang van e-waste management en training geven over hoe er verantwoord mee om te gaan.

Lees ook: 'Ondernemerstips: verduurzamen én besparen'

Hoe komt u duurzaam van e-waste af? Met tips van het WNF

De impact van e-waste

De impact van e-waste gaat veel verder dan alleen het weggooien. Als uw elektronica kapot gaat of als u upgrade naar de nieuwste smartphone, dan moeten de oude apparatuur en alle onderdelen ergens heen. Dat is niet zo eenvoudig als het in een prullenbak gooien.  

Het gebruik van grondstoffen voor de productie van elektronische apparaten draagt bij aan de uitputting van hulpbronnen en milieuschade; de impact op lokale gemeenschappen blijft bestaan wanneer ze worden weggegooid. Het is bijvoorbeeld gebruikelijk om de PVC-coating van draden te verbranden om het koper binnenin te recyclen; bij de verbranding van PVC komen echter giftige chemicaliën vrij. 

Er is ook een menselijke impact. Een enorme hoeveelheid e-afval wordt uiteindelijk geëxporteerd naar landen waar het afval is geproduceerd. Verkeerd beheer, bijvoorbeeld het verbranden van e-waste, stelt mensen bloot aan schadelijke materialen en chemicaliën.

"Het gebruik van grondstoffen voor de productie van elektronische apparaten draagt bij aan de uitputting van hulpbronnen en milieuschade."

De voordelen van goed beheer van e-waste in uw bedrijf

Als u op zoek bent naar manieren om uw bedrijf groener te maken, dan kan een verantwoord beheer van uw elektronisch afval enorme voordelen hebben voor uw bedrijf en het milieu.  

  • Minimaliseer uw ecologische voetafdruk door vervuiling te verminderen en hulpbronnen te sparen.
  • Verminder de kosten voor verwijdering en vervanging.
  • Verbeter uw merkimago en reputatie. Klanten zijn zich steeds meer bewust van milieukwesties en zullen eerder bedrijven steunen die zich inzetten voor duurzaamheid.
  • Voldoe aan duurzaamheidsvereisten om uw bedrijf te beschermen tegen boetes of juridische kwesties. 

Lees ook: 'Drie manieren waarop de cloud technologie uw bedrijf duurzamer maakt'

Hoe komt u duurzaam van e-waste af? Met tips van het WNF

Door effectieve praktijken voor e-waste management te implementeren en verantwoordelijkheid te nemen, neemt u stappen om uw impact op het milieu te minimaliseren en een betere toekomst voor mens en planeet te creëren.

Vodafone en het WWF lanceerden het ‘one million phones for the planet’ programma om Vodafone's circulaire economie strategie te ondersteunen - door het verhogen van het aantal ingeruilde, gerefurbishede en gerecyclede apparaten. Lees alles over dit programma.

Nieuwsbrief

Schrijf u in voor de nieuwsbrief

Lees ons volledige Privacy Statement