Weheat: ‘Data-driven verwarmen’ met IoT-tech van Vodafone
Door slim te innoveren verovert Weheat in hoog tempo de markt met een duurzame warmtepomp die is uitgerust met IoT-technologie met een 4G-connectie, geleverd door Vodafone Business. “De IoT-technologie vereenvoudigt en versnelt de installatie. Ook biedt IoT voordelen bij onderhoud en storingen en maakt het slimmer verwarmen mogelijk, wat goed is voor de portemonnee en het milieu”, legt Weheat salesmanager Jan van Boxmeer uit.
Weheat verovert in hoog tempo de markt met een duurzame warmtepomp die is uitgerust met IoT-technologie met een 4G-connectie van Vodafone Business. Leer alles over onze IoT-oplossingen.
Weheat is een spin-out van Wefabricate, een Nederlands maakindustrie bedrijf dat hoogwaardige apparatuur ontwikkelt en produceert. De geavanceerde Weheat warmtepomp van het in Duizel (bij Eindhoven) gevestigde Wefabricate is, kort na de introductie in Nederland, een succesnummer. Het in eigen huis ontwikkelde product trekt nationaal en internationaal de aandacht, onder meer vanwege de slimme toepassing van door Vodafone Business geleverde IoT-technologie.
Het moederbedrijf, dat voor internationale klanten onder meer ook matrijzen, spuitgietproducten en instrumenten maakt, groeit door het succes als kool. In de ontwikkel- en productielocatie in een voormalige sigarenfabriek is de ondernemingszin haast voelbaar.
Lees verder over Machine to Machine (M2M)-technologie
“Brabants vernuft”
Dus de Weheat warmtepomp is een stukje Hollands Glorie? “Noem het maar een combinatie van Brabants vernuft en boerenverstand”, vindt Van Boxmeer. “Onze oprichters komen uit de hightech sector en hebben flink geïnvesteerd in een efficiënt ontwikkel- en productieproces. Daarbij houden we de supply chain eenvoudig en produceren we veel nieuwe onderdelen zelf, dat vergroot onze ontwikkelsnelheid.
Zo gaan we zelfs ook onze eigen elektronica produceren, om controle te houden over het productieproces én om kennis op te doen voor verdere ontwikkeling. Bij alles speelt de vraag: kan het slimmer, simpeler, doelmatiger, effectiever en productiever?”
Snel geïnstalleerd
Weheat heeft de warmtepomp zo ontworpen dat deze door installatiebedrijven snel kan worden aangesloten. Dat komt deels doordat we onze pomp al in de fabriek, via de unieke eigen 4G-voorziening in de pomp, presetten voor de specifieke situatie in de woning. Dat scheelt veel gedoe bij het inbedrijfstellen, want de installateur hoeft deze parameters niet meer handmatig in te stellen.”
Ook interessant: Lees meer over IoT en 5G. En: IoT, wat bedoelen ze er mee?
"We zijn door dit partnerschap met Vodafone altijd en overal voorzien van de beste netwerken. De ‘connectie-zekerheid’ van onze partner is voor ons van groot belang.”
Prestaties op afstand volgen
De eigen 4G-connectie maakt vast onderdeel uit van de pomp, de kosten zijn verwerkt in de aanschafprijs. De connectie stelt de installateur in staat om de prestaties van elke pomp op afstand te volgen. Van Boxmeer: “Bij een storing ziet deze op een Weheat-portal al dat het – bijvoorbeeld – gaat om een software storing, die hij direct op afstand kan verhelpen. Een melding van verwarmen, koelen, standby, een error of een signaal dat de pomp naar behoren presteert of meer stroom gebruikt dan gewenst: de installateur kan meteen actie ondernemen en zelfs preventief onderhoud uitvoeren.” Dat scheelt dus tijd en geld en de klant wordt sneller geholpen.
Vodafone Business als IoT-partner
Wefabricate heeft onlangs voor Vodafone Business als IoT-partner gekozen. De twee organisaties hadden al een relatie - Wefabricate koos al eerder voor vast en mobiel bellen en voor toepassing van One Net, de telefooncentrale in de cloud.
"Als je internationaal werkt, kom je vrij snel bij Vodafone uit. Het Vodafone netwerk is internationaal, anders dan bij sommige concurrenten."
De beslissing om ook voor de IoT oplossing van Vodafone Business te kiezen, lag volgens Van Boxmeer voor de hand. “Als je internationaal werkt, kom je vrij snel bij Vodafone uit. Het Vodafone netwerk is internationaal, anders dan bij sommige concurrenten. Als er op een specifieke locatie in het buitenland geen Vodafone-netwerk beschikbaar is, dan roamt de SIM over het netwerk van andere hoofdnetwerkleveranciers. Zo heb je altijd de hoogst haalbare kwaliteit netwerken.”
“Bovendien”, vult Van Boxmeer aan, “is een specifieke netwerktechnologie in een land niet beschikbaar? Dan kan je standaard van een alternatief gebruik maken. We zijn door dit partnerschap met Vodafone altijd en overal voorzien van de beste netwerken. De ‘connectie-zekerheid’ van onze partner is voor ons van groot belang.”
Weheat salesmanager Jan van Boxmeer: “De IoT-technologie vereenvoudigt en versnelt de installatie."
Hoog scoren op security
Daarnaast scoort Vodafone Business ook hoog op security. Als vrijwel enige netwerkleverancier biedt Vodafone dataverkeer via een beveiligde verbinding aan de voorkant, waar sommige concurrenten een open internetverbinding bieden die veelal pas vanaf de LAN van de klantomgeving beveiligd is. Van Boxmeer: “De security die Vodafone Business biedt is belangrijk, consumenten vragen er naar, omdat ze uiteraard niet willen dat onverlaten toegang krijgen tot hun warmtepomp.”
Zo timmert Weheat, ondersteund door Vodafone Business, serieus aan de weg. “Onze ambities zijn groot”, besluit Van Boxmeer. "Weheat wil een serieuze speler worden in markt voor warmtepompen. Het gaat hard en we kunnen extra handen hier goed gebruiken. We hebben vijftig medewerkers en nemen per maand vijf tot tien mensen mensen aan. Dat zegt genoeg.”
De kracht van data bij verwarmen
De mogelijkheid om apparaten met IoT op afstand te monitoren brengt ook ‘data-driven’ ontwikkeling voor Weheat dichterbij. Daartoe werkt Weheat met Vodafones GDSP (Global Data Services Platform), een Cloud platform waar technici van het bedrijf data van duizenden warmtepompen kunnen uitlezen en alarmen kunnen instellen. De kracht daarvan is gigantisch en komt ten goede van de consumenten én het milieu, legt Jan van Boxmeer uit.
“We koppelen weerapps aan de pomp-software. Of basis van de verwachte zonneschijn en de natuurlijke opwarming van een woning, kunnen we desgewenst het inschakelmoment van de pomp automatisch aan de weerssituatie aanpassen. Een uurtje later stoken als de stroomprijs wat lager is? Het is mogelijk volgens een ‘smart heat plan’ en gebruik makend van dynamische energietarieven. Verwarmen op basis van beschikbare data en van voorspellingen scheelt in de portemonnee en gaat verspilling tegen. Ik noem dat data-driven verwarmen, mede dankzij het GDSP-platform én IoT.”
Ook de ontwikkeling vaart wel bij de IoT- en data-driven aanpak. “Met de data van alle pompen in Nederland kunnen wij onze ontwikkeling en productie versterken, de prestaties van volgende modellen verbeteren. De toegang tot meet- en prestatiegegevens is bij wifi-verbindingen – toegepast in concurrerende producten – heel lastig, door toedoen van firewalls, wachtwoorden en andere maatregelen.
Internet of Things
Ervaar de technologie van de toekomst
Deel dit artikel