Veiligheid binnen Internet of Things
Hoe gaat uw bedrijf ermee om?
Internet of Things is steeds meer geïntegreerd in de manier waarop we leven en werken, maar dat is niet zonder risico. Als cybercriminelen toegang krijgen tot IoT-apparaten kunnen zij gegevens stelen en de apparaten op afstand manipuleren en overnemen. Het is daarom belangrijk om IoT-beveiliging serieus te nemen. Een incident kan grote gevolgen hebben voor uw bedrijf.
Op deze pagina
Risico's & tips
Stappenplan IoT-beveiliging
Inspirerende artikelen en podcasts
Wat houdt veiligheid binnen Internet of Things in?
Het Internet of Things verbindt apparaten met elkaar via een netwerk. Cybercriminelen die zich toegang verschaffen tot dat netwerk, hebben mogelijk ook toegang tot alle apparaten die ermee verbonden zijn. Zo kunnen hackers gegevens stelen en apparaten op afstand overnemen, vaak met grote gevolgen. IoT-beveiliging houdt in dat niet zomaar iedereen toegang kan krijgen tot uw IoT-netwerk, zodat apparaten veilig met elkaar kunnen communiceren.
IoT Beveiliging trends en cijfers
Wat zijn de grootste beveiligingsrisico's?
Als een bedrijf niet voldoende aandacht besteedt aan IoT security, dan kunnen cybercriminelen gemakkelijker toegang krijgen tot zakelijke gegevens en apparaten. Deze beveiligingsrisico’s liggen op de loer:
Veel bedrijven gebruiken ongemerkt zwakke wachtwoorden die simpel te kraken zijn door hackers. Stel daarom altijd zelf een nieuw wachtwoord in met minimaal 20 volledig willekeurig gekozen tekens, en wijzig dit regelmatig.
Apparaten niet up-to-date
Wanneer de firmware (dit is in hardware ingeprogrammeerde software) van uw IoT-apparaten niet up-to-date is, kunnen hackers eenvoudig er toegang forceren.
Thuiswerken
Thuiswerken is prima mogelijk met IoT-apparaten maar het netwerk bij medewerkers thuis is vaak minder goed beveiligd dan het bedrijfsnetwerk.
Onveilige interface
In sommige gevallen kan een IoT-apparaat onveilig zijn vanwege de interface, de schakel tussen twee systemen. Denk hierbij aan zwakke versleuteling of onvoldoende gegevensverificatie.
Onveilige gegevensoverdracht
De gegevens die worden gedeeld en opgeslagen worden niet versleuteld of er is onvoldoende toegangscontrole bij het benaderen van de gegevensstroom.
Onvoldoende privacybescherming
Persoonlijke gegevens die zijn opgeslagen in het IoT-ecosysteem worden onveilig, onjuist of zonder toestemming gebruikt en gedeeld met anderen.
Voordelen IoT-beveiliging
IoT security levert uw onderneming belangrijke voordelen op:
Voorkom cyberaanvallen
Met goede IoT-beveiliging wordt de kans kleiner dat hackers toegang krijgen tot uw zakelijke apparaten en gegevens.
Bescherm gebruikers
Voorkom dat uw machines of apparaten worden overgenomen door hackers, waardoor de veiligheid van uw personeel of (eind)gebruikers in gevaar komt.
Bescherm gegevens
Privacygevoelige gegevens zijn bij u in goede handen, daar kunnen uw medewerkers, partners en klanten op vertrouwen.
Bereid u voor op wetten en regels
Zorg dat uw bedrijf voldoet aan de nieuwe wetten en regels die medio 2024 in werking treden.
Hogere productiviteit
Wanneer uw IoT-apparaten goed zijn beveiligd, kunnen bedrijfsprocessen stabiel en soepel verlopen voor een optimale productiviteit.
Toekomstbestendig
IoT security maakt uw bedrijf toekomstbestendig, zodat u ongestoord kunt blijven ontwikkelen en innoveren.
Stappenplan IoT-beveiliging
Medio 2024 treedt een nieuwe wet in werking die minimumeisen stelt aan apparaten die verbonden zijn met het internet. Producten die dan niet aan deze nieuwe regelgeving voldoen, worden in heel Europa verboden. Met deze maatregel wil de overheid consumenten en bedrijven beschermen tegen cyberaanvallen.
De nieuwe regels zullen onder meer gelden voor routers, beveiligingscamera’s, lampen ,slimme thermostaten, deurbellen, koelkasten en draadloze speakers. Al deze apparaten moeten vanaf medio 2024:
● een sterk wachtwoordbeleid toepassen
● software updates ondersteunen
● getest zijn op veiligheidslekken
● opgeslagen gegevens afschermen
● de consument de mogelijkheid geven om data te beheren en te verwijderen
Om IoT-veiligheid te creëren in uw organisatie volgt u het stappenplan dat is gebaseerd op het NIST (National Institute of Technology) Cyber Security Framework en dat uit 5 stappen bestaat: identificeren, beschermen, detecteren, reageren en herstellen.
Lees meer over dit stappenplan en wat Vodafone Business voor u kan kan betekenen op onze pagina's over Cyberbeveiliging.
Kijk ook op de website van de Rijksoverheid voor meer informatie.
IoT Beveiliging artikelen
-
Zes maal goed beschermd tegen cyberaanvallen - met Trend Micro
Bescherm uw bedrijf tegen cyberdreiging. Met Worry-Free Services van Trend Micro pareert u cyberaanvallen zoals phishing of malware efficiënt en effectief.
-
Veilig Werken: lees er alles over
Haak aan bij digitale ontwikkelingen, hybride werken en de cloud, maar denk ook aan cyber security. Bescherm uw systemen en data tegen malware, phishing, ransomware en voorkom datalekken.
-
5G & IoT: lees er alles over
U vindt hier een schat aan inspiratie en informatie over 5G & IoT. Waar wacht u op? Ondernéém!
-
Security Monitoring: hoe MxDR veiligheid helpt | Vodafone Business
Het MxDR (‘Managed extended Detection & Response’) platform van Vodafone Business biedt organisaties een doeltreffend verdedigingsmechanisme tegen cybercrime.
Veelgestelde vragen over IoT-beveiliging
Slimme apparaten die gebruik maken van Internet of Things zijn niet veilig als de hardware, software, verbinding met het internet of manier van gegevensuitwisseling niet is beveiligd. Let vooral op met apparaten uit landen buiten de EU, want deze voldoen vaak niet aan de veiligheidsvoorschriften die gelden in Europa. Lees meer hierover op de website van de Rijksoverheid.
Als een hacker toegang heeft tot een IoT-apparaat worden uw gegevens mogelijk gestolen en misbruikt. Ook kan een hacker op afstand het IoT-apparaat manipuleren en overnemen, waarbij de (eind)gebruiker mogelijk in gevaar komt. Denk bijvoorbeeld aan een ziekenhuis dat IoT-apparaten gebruikt bij essentiële zorg voor patiënten. Wanneer een hacker macht heeft over deze apparatuur kan dat grote gevolgen hebben.
IoT-apparaten verzamelen meestal ongestructureerde data die wordt opgeslagen in de cloud. Met behulp van software en een IoT-platform wordt de data gestructureerd en inzichtelijk gemaakt.
Wat Vodafone Business voor u kan betekenen
ZZP
Vodafone Business helpt ZZP-ers en kleine ondernemingen verder vooruit.
MKB
Maak een een video- of belafspraak met een adviseur die alles weet van het MKB.
Grootzakelijk
Maak een video- of belafspraak met een adviseur gespecialiseerd in grootzakelijke oplossingen.