M2M: machine-to-machine
Van invloed op digitalisatie én uw organisatie
M2M-connectiviteit zorgt al jarenlang voor gestroomlijnde processen en de mogelijkheid om apparaten op afstand te monitoren en te beheren. Met de komst van IoT is er steeds meer mogelijk op het gebied van M2M en dit biedt kansen voor ondernemers.
Op deze pagina
Wat is M2M?
De voordelen en uitdagingen
Inspirerende artikelen en podcasts
Wat is M2M?
Machine-to-machine (M2M) betekent dat machines of apparaten op afstand met elkaar communiceren en informatie uitwisselen, zonder menselijke tussenkomst. M2M vormt de basis voor Internet of Things. Hierbij zijn sensoren en computerchips verbonden met het internet om realtime data te verzamelen op een centrale server.
M2M trends en cijfers
Hoe werkt het?
Met M2M kunt u machines, installaties en apparatuur op afstand beheren en monitoren. De devices worden voorzien van een M2M-simkaart, waarmee ze kunnen communiceren. Sensoren verzamelen constant data over bijvoorbeeld de locatie, status en conditie van apparaten. Deze informatie wordt realtime via het 4G-netwerk gedeeld en verzameld in de cloud. Via het Vodafone IoT-platform heeft u overzicht van alle data en kunt u apparaten op afstand monitoren en hun prestaties verbeteren.
Waar wordt M2M gebruikt?
M2M-communicatie wordt in allerlei branches gebruikt. Dit zijn een aantal voorbeelden:
In de transportsector wordt M2M-technologie gebruikt om data te verzamelen over de locatie, status en conditie van voertuigen. Zo wordt het mogelijk om leveringen op afstand te volgen en te beheren.
Automotive
M2M kan informatie doorgeven over bijvoorbeeld de positie en snelheid van een voertuig, het aantal gereden kilometers en brandstofverbruik. De auto geeft met behulp van M2M zelf aan wanneer en welk onderhoud nodig is.
Zorg
In de zorg wordt M2M gebruikt om efficiënter te werken. Met slimme apparaten en sensoren die realtime informatie delen, wordt het eenvoudiger om patiënten - ook op afstand - te diagnosticeren, behandelen en monitoren.
Bouw
In de bouwsector wordt het Internet of Things tijdens de bouw van nieuwe (bedrijfs)panden geïntegreerd. Door toevoeging van M2M-technologie wordt het klimaat in die gebouwen geoptimaliseerd voor wonen en werken.
Energiebedrijven
Slimme meters delen meterstanden automatisch met de leverancier, waardoor de aanvoer van energie realtime wordt bewaakt en vraag en aanbod goed op elkaar kunnen worden afgestemd.
Maakindustrie
De maakindustrie gebruikt M2M-communicatie om productieprocessen te automatiseren en optimaliseren. Sensoren kunnen bijvoorbeeld kwaliteitscontroles uitvoeren en deze data realtime delen.
Voordelen van M2M
Voor ondernemers biedt machine-to-machine diverse voordelen:
Met M2M kunnen processen sneller en nauwkeuriger verlopen, en kunt u als ondernemer een enorme efficiëntieslag maken.
Kostenbesparend
Machines geven zelf aan wanneer onderhoud vereist is, waardoor de operationele kosten dalen.
Toekomstbestendig
M2M zal een steeds grotere rol gaan spelen in allerlei processen. Met deze technologie is uw bedrijf goed voorbereid.
Optimaliserend
Met de data die M2M-technologie verzamelt, kunt u producten en diensten van uw bedrijf aanzienlijk verbeteren.
Beter overzicht
M2M maakt het mogelijk om altijd en overal realtime overzicht te houden op bedrijfsprocessen, - voertuigen en -apparaten.
Kansbevorderend
M2M creëert allerlei kansen en mogelijkheden voor nieuwe businessmodellen gericht op de toekomst.
Uitdagingen van M2M
M2M-technologie biedt ook enkele uitdagingen:
M2M is interessant voor cybercriminelen. Om te voorkomen dat uw apparaten gehackt worden en data in verkeerde handen valt, is IoT-beveiliging een must.
Nog niet gestandaardiseerd
Er is nog geen volledige standaardisatie van M2M, waardoor sommige apparaten niet compatibel zijn.
Afhankelijkheid techniek
Integratie van M2M brengt een sterke afhankelijkheid van techniek met zich mee.
Eerst investeren
Machine-to-machine gaat uiteindelijk tot kostenbesparing leiden, maar hiervoor moet u wel eerst een investering doen.
Verschillen tussen M2M en IoT
Bij M2M communiceren machines met elkaar en wisselen onderling gegevens uit die bijvoorbeeld afkomstig is van sensoren. IoT is de volgende stap, waarbij machines en overige objecten met het internet worden verbonden om op die manier met elkaar te communiceren en gegevens uit te wisselen. Waar M2M vooral gericht is op directe point-to-point connectiviteit over mobiele netwerken of vaste lijnen, biedt IoT veel meer mogelijkheden via de cloud.
M2M | IoT | |
Internet protocol (IP) | Point-to-point connectiviteit over mobiele netwerk of vaste lijnen | IP-netwerken en cloudplatforms |
Software | Geïntegreerd in de hardware | Heeft internet en een platform voor databeheer nodig |
Data | Gegevens van M2M worden alleen gedeeld tussen twee apparaten | Enorme pakketten gegevens worden uitgewisseld via het internet |
Omvang | Werkt tussen maximaal twee apparaten | Op cloud gebaseerde architectuur maakt verbindingen tussen meerdere objecten mogelijk |
IoT artikelen
-
IoT & smart buildings - Bouwen aan de digitale organisatie van de toekomst
Nieuwe manieren van werken vragen om een andere werkomgeving. Gebouwen zullen veel slimmer moeten worden en dat kan met Internet of Things (IoT).
-
Nóg meer intelligentie op kantoor door NB-IoT
Tech-bedrijf Zens heeft met inzet van IoT intelligente opladers ontwikkeld, die middels een bewegingssensor realtime meten welke werkplekken bezet zijn.
-
IoT: luchthavens die op rolletjes lopen
Undagrid’s IoT-oplossing maakt connectie met onder meer bagagekarren, zodat ze direct vindbaar zijn. Dit voorkomt vertragingen op luchthavens.
Veelgestelde vragen over M2M
Een goed voorbeeld van M2M-technologie is de manier waarop het verkeer in de stad geregeld wordt. Diverse apparaten en sensoren houden het verkeer in de gaten en delen deze informatie met verkeerslichten. Verkeerslichten reageren op deze informatie en kunnen zo de doorstroming van het verkeer bevorderen.
M2M-connectiviteit betekent dat machines met elkaar in verbinding staan en met elkaar kunnen communiceren. Ze wisselen gegevens uit en kunnen processen zo efficiënter en veiliger maken.
Een M2M-interface kan machines aansturen en informatie uitlezen over bijvoorbeeld de locatie, status of temperatuur van een apparaat.
Een M2M-simkaart is een speciale SIM-kaart waarmee apparaten en sensoren met elkaar kunnen communiceren. Denk bijvoorbeeld aan GPS-trackers die constant informatie verzamelen over waar een voertuig, apparaat of product zich bevindt.
Wat Vodafone Business voor u kan betekenen
ZZP
Vodafone Business helpt ZZP-ers en kleine ondernemingen verder vooruit.
MKB
Maak een een video- of belafspraak met een adviseur die alles weet van het MKB.
Grootzakelijk
Maak een video- of belafspraak met een adviseur gespecialiseerd in grootzakelijke oplossingen.