Direct naar inhoud

Schermtijd

De eerste telefoon. Is je kind er klaar voor?

Vroeg of laat komt dat moment: je kind vraagt om een eigen telefoon. Dat is best een stap, want het betekent dat je kind klaar is voor meer vrijheid (en jij voor een beetje meer loslaten).

Maar wat is nu een goede leeftijd voor zo’n eerste smartphone? En waar moet je rekening mee houden? 

De voor- én nadelen van schermtijd

De wereld van laptops, tablets en telefoons is één groot avontuur voor kinderen. Ze duiken in kleurrijke werelden, racen in spannende games en bouwen hun eigen virtuele universums. Maar te lang op een scherm zitten is niet goed voor ze. Wat zijn nu precies de voor- en nadelen?

Een telefoon voor je kind. Waar moet je als ouder aan denken?

De eerste smartphone. Voor je kind een droom die uitkomt, een spannend nieuw avontuur. Voor jou als ouder is het misschien even wennen.

Hoe geef je je kind de vrijheid én hou je toch een oogje in het zeil? Hoe zorg je ervoor dat ze online slimme keuzes maken en niet constant achter hun schermpje duiken? Deze tips helpen je hopelijk een beetje op weg.   

Heeft mijn kind een gameverslaving?

Fortnite, Minecraft, Roblox. Sommige kinderen gamen urenlang, het liefst zo vaak mogelijk. Maar waar ligt de grens tussen fanatiek gamen en een gameverslaving? Goed om je hierin te verdiepen, want als ouder wil je de signalen van overmatig gamen op tijd herkennen.

Hoeveel schermtijd geef ik mijn kind?

Behind the screens neemt je als ouder mee naar de wereld achter de schermen van je kind. Samen met andere ouders, kinderen en experts gaan we op zoek naar de antwoorden op lastige vragen. Hopelijk helpt dit om de digiproblemen die jullie thuis tegenkomen beter te begrijpen en bespreken.

Schermtijd voor je kind. Wat is wijsheid?

We leven in een wereld waarin schermen overal zijn. Thuis, op school en onderweg. Kinderen zijn daarom op jonge leeftijd al vaak online. Maat wat is vaak of té vaak? Veel ouders vragen zich af hoeveel schermtijd voor kinderen eigenlijk gezond is.

De meningen hierover verschillen. Het hangt af van de leeftijd en het karakter van je kind en van jouw kijk op schermtijd. Uiteindelijk bepaal je zelf wat goed voelt. Een paar handige richtlijnen en tips kunnen je wel helpen om goede afspraken te maken en een mooie balans te vinden.

Schermtijdregels. Hoe praat je erover met je kind?

De snelheid waarmee onze wereld digitaliseert, kan soms best overweldigend zijn. Voor kinderen, maar ook voor jou als ouder. Toen jij zo jong was, speelde je tikkertje buiten en belde je je vrienden op de vaste huistelefoon. En je tv was nog allesbehalve smart.     

Dat is nu totaal anders. Je kind groeit op in een wereld vol digitale techniek en dat brengt veel plezier, maar ook uitdagingen met zich mee. Hoe vind je een goede balans? En hoe maak je goede afspraken over schermtijd?

De beste aanpak verschilt per kind en per leeftijd, maar hier zijn wat handige tips om het gesprek open te houden.  

Vanaf welke leeftijd mag mijn kind op social media?

Een vraag die speelt bij veel ouders. Er zijn officiële minimumleeftijden, maar in de praktijk beginnen kinderen eerder. Hoe weet je of jouw kind eraan toe is? En hoe begeleid je ze goed? 

Wat doe ik als mijn kind te veel op social media zit?

Lastig om te stoppen met scrollen? Dat herken je misschien zelf ook. Daar zorgen algoritmes voor. Er zijn verschillende oplossingen, maar het begint met samen praten en afspraken maken.

De stichting Vodafone Foundation in Nederland zet zich sinds 2002 in om iedereen te helpen met technologie.

Onze missie: jong en oud helpen bij het ontwikkelen van digitale vaardigheden. Zodat iedereen mee kan doen in de digitale samenleving. Voor scholen hebben we het lesprogramma Online Masters ontwikkeld en voor ouderen Welkom Online.