IT security: mobiele en vaste apparaten beveiligen
Online je mobiele en vaste apparaten beveiligen
Wat is IT-beveiliging?
Informatiebeveiliging, of cybersecurity, is een vak apart. Zelfs voor wie er een dagtaak van maakt, is het nauwelijks te doen om alle ontwikkelingen op het vakgebied te volgen. Expertise van een betrouwbare derde partij is vaak noodzakelijk, want veel bedrijven zijn niet in staat om de verschillende beveiligingsoplossingen tegelijk te beheersen of op de juiste manier te gebruiken.
Daarnaast wordt beveiliging voor organisaties extra complex door de toevoeging van technologieën op het gebied van cloud, mobiel, social media, Internet of Things (IoT) en big data.
Wilt u uw IT-systemen beveiligen?
Zo gaan cybercriminelen te werk
Cyberaanvallen kunnen gerichte aanvallen zijn, maar vaak ook ‘schoten met hagel’. Dit is hoe de meeste cybercriminelen een aanval doorgaans voorbereiden.
Doelbepaling
Een cyberaanval begint met het vaststellen van een of meerdere doelwitten, afhankelijk van het type aanval (mass, random of targetted attack).
Voorbereidingen
Welke systemen, technieken en software worden gebruikt. Welke mensen werken er en hoe verlopen de bedrijfsprocessen?
Infiltratie
Is het plan gemaakt, dan begint de aanval, vaak via verschillende kanalen. Systemen en medewerkers zijn niet meer veilig.
Binnen!
Eerst wordt het bewijs van aanval en inbreuk verwijderd. Dan wordt malware verspreid en wordt steeds verder toegang gekregen tot waardevolle data. Tot slot wordt data doorgesluisd naar buiten.
Vertrek in stilte?
Nadat het doel bereikt is, vertrekt de aanvaller soms zonder sporen achter te laten. Andere keren is juist het doel om de aanval kenbaar te maken, bijvoorbeeld voor losgeld (ransomware).
van de hackaanvalen gebeurt in het midden- en kleinbedrijf
van de bedrijven in Nederland is voorbereid op een cyberincident
Zo veel schade leden ondernemingen in 2020 door cybercriminaliteit
van hacks en datalekken komt door een menselijke fout
Bronnen: De Ondernemer en Cybercrimeinfo
Cybersecurity start met goede inventarisatie
Hoe sneller een aanval wordt opgemerkt en er actie wordt ondernomen, hoe minder impact de aanval heeft. Goede beveiliging start met een goede inventarisatie en goed advies. Zoek daarom om te beginnen antwoord op de volgende vragen:
Ten eerste is het belangrijk dat alle medewerkers zich bewust zijn van de externe cyberrisico’s en -gevaren. En dat ze op de hoogte zijn van het cybersecuritybeleid van uw organisatie. Wat kan en mag wel en wat mag niet?
2. Alle devices veilig
Medewerkers binnen een organisatie gebruiken apparaten om productief te zijn. Op deze laptops, smartphones en andere apparaten staat gevoelige bedrijfsdata en -informatie en zijn verbonden via het internet naar uw bedrijfsgegevens in de cloud. Hoe beheert en beschermt u deze zogenaamde endpoints?
3. Beveiliging tussen netwerken
U maakt gebruik van verschillende netwerken voor toegang tot bedrijfsdata via het internet, de ene veiliger dan de andere. Hoe zorgt u ervoor dat uw data veilig verzonden en ontvangen kunnen worden over al deze netwerken?
4. Data veilig in de cloud
Steeds meer bedrijfsgegevens en -applicaties staan in de cloud. Uw medewerkers willen op ieder moment, vanaf iedere locatie en met verschillende apparaten toegang tot die gegevens. Hoe zorgt u dat dat veilig kan? En dat de data in de cloud zelf niet gecompromitteerd raken?
De belangrijkste cyberdreigingen
Cyberaanvallen zijn heel divers, specifiek en kunnen grote gevolgen hebben. Dit zijn de enkele van de meest voorkomende vormen:
1. Phishing: digitale oplichting door middel van valse emails, maar ook steeds vaker via SMS en sociale media.
2. Malware: schadelijke software in verschillende vormen zoals virussen die als een valse email of illegale software download in uw systeem komen.
3. DDoS aanval: een overbelasting van uw netwerk of systeem door een enorme hoeveelheid digitale verzoeken of mails tegelijkertijd
4. Datalek: het onbedoeld vrijkomen van vertrouwelijke persoonsgegevens door phishing of het stelen of verliezen van een laptop of USB stick.
Wat gebeurt er bij een cyberaanval?
Over de cyberaanval
Loonbedrijf Van Diepen werd in juli 2020 getroffen door een cyberaanval.
Mede-eigenaar Jack van Diepen vertelt over:
- de hack
- het hersteltraject
- de schade
De oplossing
Jack van Diepen en zijn bedrijf hebben na de cyberaanval de rust en het vertrouwen hervonden. Van Diepen vertelt over:
- de hack
- het hersteltraject
- de schade
Leer meer over beveiliging in ons ebook
Trends en uitdagingen in cybersecurity
Hoe u de hele keten beschermt
Onze oplossingen voor uw veiligheid
Ontvang het e-book
Lees alles over veilig werken op V-Hub
Wat te doen bij phishing in uw bedrijf?
Phishing kan aardig wat schade aanrichten binnen een bedrijf. Bij deze vorm van cybercriminaliteit doet een hacker zich voor als een betrouwbare bron om zo gevoelige informatie van een slachtoffer te stelen. Cybercriminelen kunnen uw bedrijfsnaam ook gebruiken om anderen op te lichten. Welke vormen van phishing zijn er? Hoe gaat u als ondernemer om met phishing? Wie loopt het meeste risico? Lees in dit artikel wat te doen bij phishing.
Hoe herkent u een zakelijke phishingmail?
Cybercriminelen gebruiken valse e-mails om gegevens te stelen of toegang te krijgen tot systemen. Een phishingmail is soms niet van echt te onderscheiden, waardoor het lastig kan zijn om een nepmail te herkennen. Het is daarom belangrijk om alert te zijn. Wat zijn de kenmerken van phishingmail? Hoe kunt u voorkomen dat u in de val trapt? Bekijk in dit artikel verschillende voorbeelden van phishingmails en leer hoe u phishing kunt herkennen.
10 Tips voor het beveiligen van uw zakelijke smartphone
Uw smartphone is al jaren onderdeel van uw zakelijke standaarduitrusting. Tegenwoordig kan alles met de telefoon. Het apparaat staat daardoor vol met bestanden, afbeeldingen, bedrijfsgegevens en persoonlijke gegevens. Hartstikke handig om zoveel informatie bij de hand te hebben, maar hoe zit het met mobiele beveiliging? Wat zijn de risico’s? Hoe waarborgt u de veiligheid van vertrouwelijke gegevens? Lees in dit artikel handige tips voor mobiele beveiliging van uw zakelijke smartphone.
Veelgestelde vragen over beveiliging
Met IT-beveiliging, of cybersecurity, bedoelen we alle maatregelen die een bedrijf neemt om te zorgen dat bedrijfsinformatie, netwerken, apparaten en medewerkers worden beschermd. Vodafone Business baseert zijn cyberbeveiligingsportfolio daarbij op het NIST-cyberframework, de industriestandaard op het gebied van cyberbeveiliging.
1 op de 5 Nederlandse ondernemingen krijgt te maken met een cyberaanval. Dit blijkt uit onderzoek van het Ministerie van Economische Zaken. Uit dit onderzoek blijkt ook dat medewerkers deze risico’s vaak onderschatten.
Kwetsbaarheden worden bepaald door de mensen, processen en tools in uw organisatie. Zijn uw mensen bewust en getraind op gevaren, zijn uw processen robuust en gebruikt u de juiste technische tools (software en hardware) om uw gegevens te beschermen tegen cybercriminelen?
Uw cyberrisico wordt bepaald door vier factoren: de aanwezigheid van een dreiging, de waarschijnlijkheid van een aanval, de impact van een aanval en de kwetsbaarheid van uw organisatie. U leest hier meer over in onze whitepaper.
Vodafone kan u helpen met het beveiligen van uw totale keten. Daarbij worden zowel uw bedrijfsinformatie, apparaten, verbindingen, locaties én medewerkers beschermd. De cybersecurity-experts van Vodafone kunnen u helpen met het inventariseren van uw risico’s en brengen advies uit over een passende oplossing.
Voor het MKB levert Vodafone Business oplossingen op het gebied van Endpoint Management, Endpoint Security (op mobiele en vaste apparaten), Detection, Network & Connectivity Protection en Cloud & Access Protection. Hiervoor werkt Vodafone Business samen met toonaangevende leveranciers zoals Apple, Microsoft, jamf, Lookout en Trend Micro.
Lees meer over:
Op zoek naar een passende oplossing voor uw bedrijf?
Beveiliging kleinzakelijk
Eenvoudige Jamf app
Toestel, verbinding en data beschermd
Gratis bij zakelijk Unlimited
Beveiliging voor het MKB
Hele keten beveiligd
Schaalbaar
Advies van een expert
Beveiliging voor grootzakelijk
Identificeer risico's
Bescherm uw netwerk
Monitor en detecteer
My V-Hub maakt het persoonlijk
V-hub gaat uitbreiden! U kunt nu al gebruik maken van de nieuwe functies van My V-Hub. Als u een account aanmaakt, krijgt u gepersonaliseerde artikelen en Gratis Ondernemers Advies.