Zakelijke mobiele beveiliging
Wat is zakelijke mobiele beveiliging?
Een zakelijke smartphone zit vaak gekoppeld aan allerlei bedrijfssystemen. Toegang tot een telefoon betekent toegang tot een schat aan data. Een bedrijf is verantwoordelijk voor het beveiligen van persoonsgegevens en een datalek kan vervelende gevolgen hebben.
Door zakelijke gsms te beveiligen tegen hacken voorkomt men dat cybercriminelen toegang kunnen krijgen tot vertrouwelijke gegevens. Met beveiliging van de mobiel stelt men de gegevens en privacy van het bedrijf, medewerkers, samenwerkingspartners en klanten veilig.Â
Mobiele beveiling voor kleinzakelijk
Zes tips voor het beveiligen van je smartphone
Zet Mobile Device Management in
Met Mobile Device Management beheert u met software o.a. de mobiele telefoons in uw bedrijf. Zo beheert en beveiligt u de mobiele toestellen, data en applicaties van alle medewerkers. Vanuit één centraal punt kunt u beperkingen instellen en updates laten uitvoeren.
Zorg dat u uw telefoon altijd geüpdatet
50% van de mensen stelt updates uit waardoor hacken makkelijker. Updates zorgen ervoor dat beveiligingslekken worden gedicht zodat internetcriminelen niet meer in het toestel kunnen komen. Mobile Device Management kan dit geautomatiseerd worden voor alle toestellen binnen uw bedrijf.
Vergrendel je telefoon en SIM card met een (pin)code
Beveilig uw telefoon met een pincode of vingerafdrukscanner. Gebruik geen (pin)code die uit reeksen bestaat (1234, 0000, qwerty).
Download niet zomaar een app
Bekijk altijd waarvoor de app toestemming vraagt als u hem wilt downloaden. Het is vaak het niet nodig om overal toestemming voor te geven. U kunt daarnaast instellen dat apps van buiten de Play Store nooit geïnstalleerd worden. Zo mijdt u al 90% van de gevaren. Android-gebruikers zijn het kwetsbaarst. Uit onderzoek van Kaspersky blijkt dat 99% van alle gedetecteerde mobiele malware ontwikkeld is voor Android.Â
Encryptie is belangrijk
Sinds 2016 encrypteert Whatsapp standaard alle berichten end-to-end. Dat wil zeggen dat niemand uw berichten kan onderscheppen en lezen. Ook Facebook Messenger maakt gebruik van encryptie. Wees voorzichtig met sms-berichten. SMS-berichten zijn een gemakkelijk doelwit voor mobiele malware. Verzend dus geen vertrouwelijke gegevens via sms, zoals creditcardgegevens of belangrijke persoonlijke gegevens.
Controleer of u in de browser het slotpictogram ziet staan
Als in de adresbalk van de browser het slotpictogram wordt weergegeven, betekent dit dat u gebruik maakt van een veilige en betrouwbare verbinding. Controleer dit altijd wanneer u persoonlijke gegevens invoert, of wanneer u e-mails verzendt vanuit de browser op de mobiele telefoon.
van de ondernemers heeft onvoldoende kennis van mobiele beveiliging
Zoveel mobiele apparaten raken elke maand wereldwijd besmet met malware
van de zakelijke mobiele telefoons is beveiligd. Bij prive telefoons is dit 42,8%
Dit is de mediane waarde van het financiele risico van een datalek via mobiel
Bronnen: Samsung - november 2021, Emerce - februari 2022, Nokia Threat Intelligence 2021, Dutchchannel.nl - april 2022
Feiten over mobiele beveiliging
Wist u dat er elke 11 seconden een nieuwe onveilige app verschijnt voor Android? In 2021 verschenen er maar liefst 2,5 miljoen onveilige apps vol met schadelijke malware. Dat cybercriminelen zich steeds vaker richten op mobiele gebruikers is niet vreemd, want volgens onderzoek zijn aanvallen op mobiele devices vaker succesvol dan op servers.
Â
75% van Nederlanders zegt mobiele beveiliging belangrijk te vinden. Tweederde geeft aan zelf niet genoeg kennis te hebben om een gsm te beveiligen.Â
Wie is verantwoordelijk is voor het beveiligen van de mobiele telefoon? Daarover zijn de meningen verdeeld: 54,7% denkt dat de medewerker verantwoordelijk is, 32,9% legt de verantwoordelijkheid neer bij de werkgever en 11,3% denkt dat je mobiele telefoon beveiligen überhaupt niet noodzakelijk is.
Â
88% van de organisaties die bedrijfstoegang vanaf mobiel toestaan, blijkt de zakelijke mobiel niet beveiligingen. Dat brengt serieuze risico’s met zich mee: het financiële risico van een datalek als gevolg van mobiel hacken heeft jaarlijks een waarde van 1,6 miljoen euro. Dit kan zelfs oplopen tot 85 miljoen.Â
Wat gebeurt er bij een cyberaanval?
Over de cyberaanval
Loonbedrijf Van Diepen werd in juli 2020 getroffen door een cyberaanval.Â
Mede-eigenaar Jack van Diepen vertelt over:Â
- de hack
- het hersteltraject
- de schade
De oplossing
Jack van Diepen en zijn bedrijf hebben na de cyberaanval de rust en het vertrouwen hervonden. Van Diepen vertelt over:
- de hack
- het hersteltraject
- de schade
Alles over beveiliging in ons ebook
 Trends en uitdagingen in cybersecurity
 Hoe u de hele keten beschermt
 Onze oplossingen voor uw veiligheid
Ontvang het e-book
Lees alles over veilig werken op V-Hub
Meer inzicht in cyberdreigingen, ook voor middelgrote organisaties
Hoe zorgt een bescheiden organisatie dat ze toch op de grootst mogelijke cyberveiligheid kan rekenen? Ron Ploeg, IT & Facility Manager bij zorgorganisatie Parlan, vertelt over dreigingen en naïviteit. Over oplossingen en maatwerk. En over de overtuigingskracht van een SBS-microfoon.Â
NIS2: maak uw bedrijf klaar voor de toekomst met deze checklists
Met de komst van de NIS2-richtlijn in 2024 zet de Europese Unie een grote stap voorwaarts in het versterken van de cybersecurity. Of u nu een groot bedrijf bent dat essentiële diensten levert of een mkb-leverancier in de toeleveringsketen van deze bedrijven, het is essentieel om NIS2 als een project aan te pakken. In dit artikel leggen we uit hoe u dat doet.Â
Wees spookfacturen en andere factuurfraude te slim af (met tips)
Factuurfraude kan uw financiën aantasten en uw reputatie schaden. Leer hoe u rode vlaggen kunt herkennen, eenvoudige en praktische preventieve maatregelen kunt implementeren en prioriteit kunt geven aan betalingsbeveiliging om uw bedrijf te beschermen.
Veelgestelde vragen over mobiele beveiliging
De grootste risico's zijn dat bedrijfsgegevens gestolen worden, schadelijke software (malware) op het apparaat komt, of dat onbevoegden toegang krijgen tot belangrijke informatie. Ook kunnen apparaten verloren gaan of gestolen worden, wat een risico vormt.
Gebruik sterke wachtwoorden, tweefactorauthenticatie (zoals een code via sms), en zorg dat alle apps en software up-to-date zijn. Installeer beveiligingssoftware zoals een antivirus en een VPN, en versleutel de gegevens op het apparaat.
Maak afspraken over het instellen van wachtwoorden, het installeren van beveiligingsapps, en welke informatie wel en niet op persoonlijke apparaten mag staan. Zorg dat er regels zijn voor wat te doen als een apparaat verloren gaat of gestolen wordt.
MDM helpt om alle mobiele apparaten in het bedrijf centraal te beheren. Hiermee kun je beveiligingsinstellingen instellen, apps op afstand beheren, en apparaten traceren of wissen als dat nodig is. Dit beschermt de gegevens van het bedrijf.
Gebruik een MDM-systeem waarmee je het apparaat op afstand kunt wissen. Zorg dat de gegevens op het apparaat altijd versleuteld zijn, en beperk de toegang tot gevoelige informatie via beveiligde apps. Het inschakelen van GPS-tracking kan ook helpen om het apparaat te vinden.
Er zijn verschillende beveiligingsapps, zoals antivirusprogramma's, VPN's, en apps die beschermen tegen bedreigingen. Voor de meeste bedrijven is een combinatie van een MDM-systeem, een VPN en antivirussoftware een goede keuze. Onze adviseur kan u helpen met maken van de juiste keuze.
Geef regelmatig trainingen over het herkennen van beveiligingsrisico's, zoals phishing en schadelijke apps. Leg uit waarom sterke wachtwoorden en software-updates belangrijk zijn, en leer medewerkers wat ze moeten doen als ze een probleem tegenkomen of hun apparaat kwijtraken.
Lees meer over:
Op zoek naar een passende oplossing voor uw bedrijf?
ZZP
Vodafone Business helpt ZZP-ers aan beveiliging voor mobiele telefoons.
MKB
Vodafone Business biedt MKB-ers uitgebreide beveiligingsmogelijkheden.
Grootzakelijk
Voor grootzakelijke klanten biedt Vodafone Business oplossingen op maat.